REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip pasistatyti savo svajonių namą? Suprojektuokite jį patys arba padedami architekto, o galutinį CAD failą pasiųskite į specialų 3D spausdintuvą, kuris atliks reikiamus statybos darbus.

REKLAMA
REKLAMA

Vis labiau populiarėjančiais 3D spausdintuvais, kurių gamintojai jau sugebėjo sumažinti juos taip, kad tilptų ant darbo stalo, galima pasigaminti ne tik šachmatų figūrėles, žaislus, papuošalus ar kitus palyginti nedidelius daiktus.  Pasirodo, 3D spausdintuvais jau galima gamintis nepalyginamai didesnius objektus: D. Britanijos bendrovės „Monolite UK“ steigėjas Enrico Dini išrado pramoninį 3D spausdintuvą, galintį „atspausdinti“ dviejų aukštų namą.

REKLAMA

„D-Shape“ pavadintas įrenginys yra robotizuota statybos sistema, galinti išlieti dviaukščio gyvenamojo namo sienas, laiptus, kolonas, skliautus, inžinerinių tinklų ertmes ir kitką naudojant tik paprastą smėlį ir neorganinę rišamąją medžiagą, skelbia „The Verge.com“. Tokiu spausdintuvu pagamintos statybinės konstrukcijos išdžiūvusios praktiškai nesiskiria nuo marmuro ir atitinka fizines jo savybes, sakoma pranešime. „Atspausdintas“ namas yra toks pats stiprus ir patikimas kaip sumūrytas iš plytų ar išlietas iš betono.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak E. Dini, pats statybos procesas labai panašus į įsivaizduojamą milžiniško 3D spausdintuvo veikimą. Virš statomo objekto paviršiaus užprogramuota trajektorija slankioja kompiuterio valdoma spausdintuvo galvutė, ant smėlio, sumaišyto su specialiu katalizatoriumi, purškianti skystą klijuojančią medžiagą. Šiai medžiagai reaguojant su katalizatoriumi vyksta kietėjimo procesas. Po to pilamas sekantis smėlio sluoksnis, ir visas procesas kartojamas iš naujo. Kadangi visą darbų eigą prižiūri kompiuteris, nereikia jokių specialių žinių statybos procesui valdyti. Viskas, ko reikia būsimojo namo savininkui – CAD failas su statybos brėžiniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norimas namas pastatomas per vieną „D-Shape“ veikimo sesiją. Kietėjimo procesas trunka 24 valandas, tačiau eiliniai statybos sluoksniai, kurių storis siekia nuo 5 iki 10 milimetrų, gali būti liejami be pertraukų. Pasak E. Dini, dabartinio „D-Shape“ modelio našumas – maždaug 2 500 kvadratinių metrų per metus, tai atitinka 12 dviaukščių pastatų plotą. Dviejų aukštų namui pastatyti „D-Shape“ tereikia vos ketvirčio laiko, kurio prireiktų naudojant tradicinius statybos būdus.

Nors „D-Shape“ galimybės labai įspūdingos,  tačiau prireiks laiko, kad 3D spausdintuvais atspausdintų namų savybes patikrintų laikas. Tačiau, sprendžiant iš dokumentinio filmo „Žmogus, kuris spausdina namus“, ištraukų, „D-Shape“ gali būti tikros revoliucijos statybų srityje šauklys.






The Man Who Prints Houses Trailer from Marc Webb on Vimeo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų