REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytuje smulkusis verslas dažniausiai įsikūręs daugiabučių pirmuosiuose aukštuose. Pagal 2010-ųjų liepą paskelbtą sveikatos apsaugos ministro įsakymą ir pernai spalį patvirtintą aprašą, gyvenamuosiuose pastatuose įsikūrusios kirpyklos, grožio salonai, nedidelės krautuvėlės, sporto klubai, nakvynės namai ir kitos paslaugas teikiančios įmonės, kurioms reikalingas higienos pasas, privalo išsikelti arba keisti patalpų paskirtį. Tokią tvarką smulkieji verslininkai vadina biurokratiniu verslo naikinimu.

REKLAMA
REKLAMA

Verslą naikinantis įstatymas?

„Mano nuomojamos patalpos panaudojamos ne pagal paskirtį. Kiek žinau, mūsų gatvėje yra ir daugiau verslininkų, kurie daugiabučiuose panašiai verslauja. Pasiskaičiavau, kad man nemažai kainuotų patalpų paskirties keitimas. Nukentėtų ir valstybė, nes, kol tvarkysiu formalumus, jos, „Sodros" bei privalomojo sveikatos draudimo biudžetai nesulauks įplaukų. Negana to, be darbo vietų likusioms darbuotojoms teks mokėti bedarbių išmokas. Nesuprantama Vyriausybės politika: kalba apie smulkiojo verslo skatinimą, bet leidžia jį naikinančius įsakymus", - piktinasi viename Naujosios gatvės daugiabutyje įsikūrusios krautuvėlės savininkė.

REKLAMA

Kitame Naujosios gatvės daugiabučiame name veikiančios grožio studijos savininkės Dalia Petrukauskienė ir Eglė Olišauskienė pasidžiaugė, kad architekto paprotintos patalpų paskirtį pakeitė dar kurdamos saloną. „Būtų apmaudu, jei naujas nutarimas mus liestų, tiek lėšų investuota, aštuonios darbo vietos sukurtos. Turbūt šiandien neturėtume tiek šansų, būtų nelengva gauti gyventojų sutikimus patalpų paskirčiai pakeisti", - svarsto verslininkė Eglė.

REKLAMA
REKLAMA

Nuomojamame bute kirpyklėlę turinčią Inetą kankina nežinia. Buto savininkė nesutinka keisti patalpų paskirties. „Tokių kaip aš yra ir daugiau. Likusiųjų be darbo niekas neįdarbins, laisvos vietos nesimėto. Savo namuose vietos kirpyklai įrengti turiu užtektinai, bet kas važiuos į kaimo vienkiemį kirptis?" - klausia Ineta.

Jau kartą laikinai sustabdė įstatymo įsigaliojimą

Kaip atsilieps nauja tvarka Alytaus smulkiajam verslui, klausiame Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkės, Alytaus krašto verslininkų asociacijos prezidentės Dalios Matukienės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai blogai atsilieps. Smulkusis ir vidutinis verslas, deja, turi daug nedraugų. Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo taryboje klausimą dėl šio verslo ateities uždavėme teisingumo ministrui Remigijui Šimašiui. Pakartojome Teisingumo ministerijoje, kreipėmės į Sveikatos ministeriją dėl šios tvarkos atšaukimo. Viceministrė Audra Mikalauskaitė atsakė, kad yra sudarytos darbo grupės tobulinti darbo santykių reglamentavimą, kad būtų padidintas jų lankstumas ir užtikrintas užimtumo saugumas. Projektas yra rengiamas ir bus pateiktas artimiausiame trišalės tarybos posėdyje. Pirmadienį susitiksime su ūkio ministru, kitas žingsnis - raštas Seimo ekonomikos komitetui dėl įstatymo atšaukimo, nes tai gali padaryti tik ši institucija", - apie kovą su biurokratiniu verslo žlugdymu, kalbėjo D.Matukienė.

REKLAMA

Ji dar priminė, kad prieš kelerius metus sugebėjo laikinai sustabdyti šio įstatymo įsigaliojimą, viliasi, kad pavyks ir dabar.

Kontroliuos savivaldybė

Alytaus visuomenės sveikatos centro Visuomeninės sveikatos saugos skyriaus vedėja Daiva Kazlauskienė sako, kad smulkusis verslas nėra genamas iš daugiabučių. „Nuo sausio 1 dienos leidimas-higienos pasas neišduodamas, jeigu patalpų, kuriose numatoma vykdyti ūkinę komercinę veiklą, paskirties pogrupis pagal Nekilnojamojo turto registro duomenis neatitinka ūkinės komercinės veiklos, kuriai prašoma leidimo-higienos paso. Pareiga statinius ir patalpas naudoti pagal paskirtį yra numatyta specialiuose statybos procesą reglamentuojančiuose ir esminius statinio reikalavimus nustatančiuose teisės aktuose ir ūkinės komercinės veiklos vykdytojai negali jos vykdyti statiniuose ar patalpose, neatitinkančiose tai veiklai numatytos paskirties. Ar patalpos naudojamos pagal paskirtį, kontroliuoja savivaldybės", - paaiškina skyriaus vedėja D.Kazlauskienė.

REKLAMA

Specialistės teigimu, jeigu leidimas-higienos pasas pasibaigęs, atliekamas ūkinės komercinės veiklos vertinimas, kartu vertinama ir patalpų paskirtis. „Mes neturime duomenų, kad dėl patalpų paskirties neatitikimo buvo uždarytas grožio salonas, kirpykla ar odontologo kabinetas", - dar pridūrė Alytaus visuomenės sveikatos centro specialistė.

Gyvenamosios paskirties pastatuose, pagal naują tvarką, neturėtų veikti ir nakvynės namai. D.Kazlauskienė patikino, kad Alytaus nakvynės namams leidimas-higienos pasas nereikalingas. Veiklos rūšys, kurioms būtinas toks dokumentas, nurodytos Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo 21 straipsnio 4 dalyje.

Aldona Kudzienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų