REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu „Danske“ bankas žlugtų, jis į dugną nusitemptų visą Danijos karalystę, įspėja ekspertai. Šis didžiausias danų bankas, veikiantis ir Lietuvoje, turėtų pasispausti, jeigu nori įtilpti į palyginti nedidelę Danijos ekonomiką. Taip ekonomistai prasitarė tarptautiniam tyrimų žurnalui A4, kurio straipsnį perspausdino savaitraštis „The Copenhagen Post“.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu dydžiu, koks yra dabar, iš tiesų sąžininga apibūdinti „Danske“ banką kaip finansinį masinio naikinimo ginklą, nes jis gali nusitempti su savimi visą danų visuomenę“, – sakė Jacobas Funkas Kirkegaardas, ekonomistas ir tyrėjas Petersono tarptautinės ekonomikos institute.

REKLAMA

Bankas per pastarąjį dešimtmetį išaugo kaip reikiant. 2001 m. jo vertė buvo lygi 115 proc. Danijos bendrojo vidaus produkto. Pernai jo aktyvai jau sudarė 3,38 bilijonų Danijos kronų – tai yra beveik dvigubą šalies BVP. (Arba 1569 mlrd. litų – tai yra 15 kartų daugiau nei praėjusių metų Lietuvos BVP.)

Tarp apie „Danske“ banką sklandančių nuogąstavimų analitikai atsimena ir jo svarbiausią vaidmenį gilinant recesiją Danijoje ir išpučiant nekilnojamojo turto burbulą. Jis taip pat buvo kritikuojamas dėl rizikingos ekspansijos į užsienį strategijos, kai 2005 m. įsigijo Nacionalinį airių banką ir 2006 m. Suomijos „Sampo“ banką. 2010 metais banko užsieniniai aktyvai sudarė 36 proc. bendrojo jo svorio.

REKLAMA
REKLAMA

Casparas Rose'as, Tarptautinės ekonomikos instituto Kopenhagos verslo mokykloje profesorius, sutiko, kad „Danske“ banko dydis yra problema, ypač žinant jo kompetencijos trūkumą bankinėje rinkoje.

„Kol kas „Danske“ bankas turi komercinį pranašumą būdamas – kaip kai kurie sako – per didelis, kad griūtų, – teigė profesorius. – Jis gali užsiimti verslu žinodamas, kad valstybė ateis gelbėti, jeigu prasidės bėdos. Tai lemia ir rinkos iškraipymą bei gali suteikti paskatą augti netgi dar labiau.“

Dėl šios priežasties Danijos vyriausybė ėmė svarstyti reguliavimo mechanizmą kontroliuoti tokius bankus kaip „Danske“, kurie netrukus gali būti įvardinti kaip „sistemiškai svarbūs“. Sausį Kopenhagoje buvo sudarytas vyriausybinis komitetas pateikti rekomendacijų, kaip toliau laikytis tarptautiniu mastu įsipareigotų Bazelio susitarimų finansinei drausmei užtikrinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Danija turėtų „Danske“ bankui pateikti aiškų raginimą plonintis, taip kartu išplečiant lauką sveikesnio dydžio bankams. Bet pasakius šitai, taip pat svarbu vyriausybei aiškiai įvardinti „Danske“ banką kaip sistemiškai svarbų visai šaliai“, – sakė C. Rose'as.

Henrikas Ramlau-Hansenas, „Danske“ banko finansų vadovas, savaitraščiui teigė, kad šios finansų institucijos dydis nėra lemiamas. Svarbiausia, sakė jis, yra tai, kad „bankas yra vienas geriausių Europos bankų pagal kapitalizaciją, turi solidų išteklių finansavimą ir gerai aprūpintą verslo platformą“.

REKLAMA

H. Ramlau-Hansenas taip pat pabrėžė, jog „Danske“ bankas yra svarbus aprūpinant tarptautinius klientus, o tai suteiks lygiavertę atramą konkuruoti su kitais dideliais bankais. Vis dėlto jis sutiko, kad griežtesnis reguliavimas reikalingas. „Mes pasiruošę pradėti dialogą su valdžia dėl būsimųjų kapitalo reikalavimų“, – pridūrė H. Ramlau-Hansenas.

Žurnalo A4 kalbinti įstatymų leidėjai pateikė keletą pasiūlymų, kaip danų valdžiai prisijaukinti „Danske“ banką. Partijos „Liberalų aljansas“ atstovas Ole Birkas Olesenas teigė, kad yra protinga atskirti banką nuo kitų šalių, kurioje jis veikia – svarbiausia išplėtoti planą, kaip šakiniams bankams susidūrus su sunkumais reikėtų išgyventi be danų vyriausybės pagalbos.

REKLAMA

Be to, pridūrė danų socialistų aljanso „Enhedslisten“ atstovas Frankas Aaenas, „Danske“ bankas turėtų būti visiškai atskirtas į dvi divizijas – komercinės bankininkystės ir rinkos spekuliantų.

Galiausiai Danijos liberalų partijos „Venstre“ atstovas Kimas Andersenas aiškino, kad jiems aktualiausia yra finansinis stabilumas, tad kapitalo reikalavimai bus neišvengiamai padidinti. „Bet mums taip pat svarbu užtikrinti, kad motyvuoti projektai gautų paskolų, nes mes turime galvoti apie augimą ir darbo vietas“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasario viduryje „Ekonomika.lt“ pranešė apie pokyčius banko valdyboje: „Danske Bank“ vykdomosios valdybos pirmininko pareigas užėmė Eivindas Koldingas, o direktorių valdybos pirmininko pareigas pradėjo eiti Ole Gjessoe Andersenas. E. Koldingas yra baigęs teisės studijas, užėmęs aukščiausias pareigas bendrovėje „Maersk“.

Praėjusiais metais „Danske“ banko Lietuvos filialo 2011 m. pelnas prieš pelno mokesčius siekė 78 mln. litų, o 2010 m. jis buvo 4 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų