REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesenos naujienos iš Londono policijos suvestinių, kurias skelbė ir lietuviška žiniasklaida bei tinklapis anglija.lt, rodo, kad praeitais metais net 11,000 nusikaltimų įvykdė užsieniečiai. Tarp jų labiausiai pasižymėjo lenkai (4,742 nusikaltimų) ir rumunai (3,952). Trečioje vietoje – lietuviai (2,561). Ačiū Dievui, ne pirmoje, tačiau paskaičiavus procentiškai, t.y. pagal tai, kiek Anglijoje yra lenkų (arti milijono) ir kiek lietuvių (apie 200 tūkst.), akivaizdu, kad iš karto šoktume į pirmaujančių gretas.

REKLAMA
REKLAMA

Anglų policija iš principo nėra linkusi nusikaltėlius linksniuoti pagal tautybes – prieš porą ir daugiau metų teko domėtis apie lietuvių įvykdytus nusikaltimus ir atsakymas būdavo, kad tokios statistikos jie neveda, kad nusikalstamumas su tautybe neturi jokio ryšio ir pan. Absoliučiai politiškai korektiška. Geriausiu atveju pateikdavo lentelę, kurioje lietuviai drauge su kitais europiečiais, būdavo priskiriami white-caucasian (baltieji-kaukaziečiai) grupei.

REKLAMA

Bet šiemet statistika buvo suvesta. Ir galbūt ne vien dėl pasikeitusio politinio požiūrio į imigrantus, išaugęs nusikaltėlių pliūpsnis iš Rytų Europos, matyt, visus gerokai sunervino. Statistika ne tik suvesta, bet ir paviešinta, jau net nebesibaiminant sukelti vietinių gyventojų priešiškumo imigrantams.

O priešiškumas auga ir sunkėjant ekonominei situacijai, matyt, augs vis labiau. Anglų žiniasklaida atvirai pliekia nekontroliuojamos imigracijos politiką ir net išdrįsta kritikuoti iki šiolei neliečiamu tabu buvusią kultūrinę įvairovę, reikalaudami daugiau teisių tautinei daugumai, t.y. anglams.

REKLAMA
REKLAMA

Beatodairiškai siautėjantys iš kitų šalių atvykę nusikaltėliai prie priešiškumo augimo stipriai prisideda. Bet kita vertus – nusikaltėliai irgi žmonės ir, kaip visi žmonės, traukia ten, kur geriau.

Anglija nusikaltėliams išties patraukli. Policininkai malonūs ir visais būdais besistengiantys nepažeisti nusikaltėlio teisių, kalėjimai patogūs ir akylai žiūrima, kad juose sėdintiems nieko netrūktų, nusikaltėlio deportacija atlikus bausmę beveik neįmanoma, ypač jei nusikaltėlis čia spėjo apsirūpinti tuo, kas vadinama šeiminiu gyvenimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis tėkš – patys britai sukūrė tokią sistemą, tegu dabar jos vaisius ir kremta. Juk apie žmonių veiklos rezultatus dažnai sakoma – ką pasėjo, tą ir pjauna. Ar ne tą patį galima pasakyti ir apie valstybes? Metų metais kuria struktūras, tvarkas, sistemas, o paskui žiūri, kad rezultatai ne tokie, kaip tikėtasi. O ekonominės ar verslo struktūros? Juk irgi panašiai – prieš dešimt metų sėjo neatsakingumą, dabar pjauna krizę.

Liūdna dėl vieno dalyko. Dėl žmogiškumo. Mat britų socialinė sistema, kuria siekiama apsaugoti žmogų nuo visiško nusiritimo į dugną, yra labai humaniška, paremta supratimu ir pagalba skurde, nelaimėje ar kalėjime atsidūrusiam. Ir skaudu, kai ji mūsų tautiečių bei kitų rytų europiečių tiesiog ciniškai išnaudojama.

Zita ČEPAITĖ

Taip pat skaitykite:

Dėl nusikalstamumo bangos Londone – kaltė rytų europiečiams


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų