REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kel­mės ra­jo­no mo­ky­to­jai ne­strei­ka­vo. Prieš mė­ne­sį taip nu­spren­dė su­si­rin­ku­si Švie­ti­mo dar­buo­to­jų pro­fsą­jun­gos pir­mi­nin­kų ta­ry­ba. Mat kaip tik tuo me­tu bu­vo ren­gia­mas mo­kyk­lų tink­lo per­tvar­kos pla­nas. Kai ku­rių mo­kyk­lų ne­liks, kai ku­rioms kei­sis sta­tu­sas.

REKLAMA
REKLAMA

„Nu­ga­lė­jo bai­mė, – ne­vy­nio­jo žo­džių į va­tą Švie­ti­mo dar­buo­to­jų pro­fsą­jun­gos Kel­mės su­si­vie­ni­ji­mo pir­mi­nin­kė Li­li­ja Pa­rad­ni­kie­nė. – Mo­ky­to­jai bi­jo pra­ras­ti dar­bą, di­rek­to­riai – kad ga­li bū­ti už­da­ry­ta mo­kyk­la.“

REKLAMA

2007-ųjų me­tų strei­ko pa­mo­kos

2007 me­tais strei­ka­vo Kel­mės „Au­ku­ro“ vi­du­ri­nės mo­kyk­los mo­ky­to­jai. Strei­ka­vo ty­liai. Nė­jo į gat­ves. Ne­dau­žė lan­gų. Tie­siog sė­dė­jo mo­ky­to­jų kam­ba­ry­je ir ne­ve­dė pa­mo­kų. Už juos pa­mo­kas ve­dė mo­kyk­los va­do­vai ir ne­strei­kuo­jan­tys mo­ky­to­jai.

Gal tai su­ta­pi­mas? Ta­čiau bū­tent ak­ty­viau­siai strei­ka­vu­sių mo­ky­to­jų li­ki­mas ėmė keis­tis ne­pa­lan­kia link­me.

REKLAMA
REKLAMA

Šian­dien jau bu­vu­si „Au­ku­ro“ vi­du­ri­nės mo­kyk­los lie­tu­vių kal­bos mo­ky­to­ja Ri­ma Rut­kū­nai­tė ver­čia ro­ma­nus iš ang­lų kal­bos vie­nai lei­dyk­lų. Me­tus iš vi­so ne­tu­rė­jo dar­bo.

Po strei­ko mo­ky­to­ja sa­ko pa­ju­tu­si, jog yra stu­mia­ma iš mo­kyk­los. Nuo­la­tos pra­dė­tas kont­ro­liuo­ti jos dar­bas. Anks­čiau mo­kyk­los va­do­vų ge­rai ver­tin­ta li­tua­nis­tė vis daž­niau pra­dė­jo su­lauk­ti prie­kaiš­tų. Kai mo­kyk­lo­je su­ma­žė­jo mo­ki­nių, bū­tent jai, vie­nin­te­lei iš sep­ty­nių li­tua­nis­čių, pa­siū­ly­ta išei­ti iš dar­bo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tuo me­tu bu­vo daug iš­gy­ve­ni­mų, – me­na mo­ky­to­ja. – Ma­ne pa­lai­ky­da­vo kar­tas nuo kar­to už­su­kan­tys bu­vę mo­ki­niai. Ta­čiau, jei­gu šian­dien dirb­čiau mo­kyk­lo­je, elg­čiau­si taip pat kaip anuo­met. Ma­nau, kad strei­kas – tin­ka­ma prie­mo­nė at­vi­rai ir są­ži­nin­gai iš­reikš­ti sa­vo po­zi­ci­ją. Strei­kuo­ti gar­bin­giau ne­gu už ki­tų nu­ga­rų ko­vo­ti tik dėl sa­vo ge­res­nės vie­tos po sau­le.“

Pa­sak Li­li­jos Pa­rad­ni­kie­nės, su­ma­žė­jus mo­ki­nių, tik pen­kios pa­mo­kos pa­siū­ly­tos strei­ka­vu­siai ang­lų kal­bos mo­ky­to­jai Ja­ni­nai Jo­nai­tie­nei. Mo­ky­to­jai neap­si­mo­kė­jo lik­ti mo­kyk­lo­je. Ir pa­ti L.Pa­rad­ni­kie­nė, tu­rin­ti fi­zi­kos mo­ky­to­jos – me­to­di­nin­kės ka­te­go­ri­ją, „Au­ku­ro“ mo­kyk­lo­je tu­rė­jo ke­le­tą pa­mo­kų. Te­ko at­si­sa­ky­ti.

REKLAMA

Už sa­vo bū­vį skirs­tant pa­mo­kų krū­vų atei­nan­tiems moks­lo me­tams, pri­vers­ta ko­vo­ti šios mo­kyk­los pro­fsą­jun­gos gru­pės pir­mi­nin­kė Leo­nė En­ze­lie­nė. Jai iš vi­sų ma­te­ma­ti­kių pa­skir­tas ma­žiau­sia pa­mo­kų. Ne­lei­džia­ma net pa­va­duo­ti ser­gan­čių ko­le­gų.

„Po šio strei­ko taip pat pir­miau­sia ak­ty­viau­siems strei­kuo­to­jams bū­tų te­kę pra­ver­ti dar­bo bir­žos du­ris,“ – ma­no Li­li­ja Pa­rad­ni­kie­nė.

To­dėl ir nu­spręs­ta ne­strei­kuo­ti, tik pa­lai­ky­ti strei­kuo­jan­čius. Šeš­ta­die­nį Kel­mės ra­jo­no de­le­ga­ci­ja va­žiuos į Vil­niu­je ren­gia­mą kon­fe­ren­ci­ją „Ku­riuo ke­liu ei­na švie­ti­mo re­for­ma?“

REKLAMA

Dir­ba me­tus, at­ly­gi­ni­mas vie­nuo­li­kai mė­ne­sių

„Kiek­vie­ną ry­tą at­si­ke­liu ir ne­no­riu ei­ti į dar­bą, – apie šian­die­ni­nę pe­da­go­go pa­dė­tį pa­sa­ko­ja Li­li­ja Pa­rad­ni­kie­nė. – Krep­še­lio lė­šų ma­žė­ja, o vi­sos pa­slau­gos, ener­gi­ja ir mo­ky­mo prie­mo­nės brangs­ta. Toks dras­tiš­kas lė­šų ma­ži­ni­mas švie­ti­mui yra bai­sus. Kur ma­ty­ta, kad mo­ky­to­jas dir­ba me­tus. O at­ly­gi­ni­mams pi­ni­gų skir­ta tik vie­nuo­li­kai mė­ne­sių. Ver­čia­ma tau­py­ti ser­gant, ei­nant ne­mo­ka­mų ato­sto­gų, ma­ži­nant dar­buo­to­jų at­ly­gi­ni­mų koe­fi­cien­tus. Be­pi­gu taip elg­tis val­di­nin­kams. Jie gau­na prie­dus prie at­ly­gi­ni­mo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Di­rek­to­rė dir­ba jau 38 me­tus. Nė­ra gir­dė­ju­si, kad mo­ky­to­jui bū­tų pa­skir­tas koks prie­das. Už tai, kad pa­tys, ne­sam­dy­da­mi tūks­tan­čius kai­nuo­jan­čių kon­sul­tan­tų, ra­šo pro­jek­tus ir pri­trau­kia sa­vo įstai­gai lė­šų. Kad įgy­ven­din­da­mas pro­jek­tą mo­ky­to­jas už sa­vo pi­ni­gus to­bu­li­na už­sie­nio kal­bos ži­nias, o ke­lio­nė­se į už­sie­nį pa­ts ver­tė­jau­ja.

Šian­dien dau­ge­lis švie­ti­mo įstai­gų ne­tu­rė­tų nei to­kios įran­gos, nei bal­dų, jei­gu ne per pro­jek­tus gau­ti pi­ni­gai. Iš pro­jek­tų lė­šų ne­re­tai to­bu­li­na­si ir mo­ky­to­jai.

REKLAMA

Ne dėl at­ly­gi­ni­mo, o dėl pro­fe­si­jos pres­ti­žo

Pa­sak Li­li­jos Pa­rad­ni­kie­nės, mo­ky­to­jai strei­kuo­ja ne dėl di­des­nio at­ly­gi­ni­mo, o dėl sa­vo pro­fe­si­jos pres­ti­žo, dėl de­ra­mos pe­da­go­go vie­tos vi­suo­me­nė­je. Dėl to, kad jų ne­lai­ky­tų pa­stum­dė­liais.

Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­ja ap­li­pu­si dau­gy­be įstai­gė­lių, ku­rios vi­sos imi­tuo­ja dar­bą. Jų biu­rok­ra­tai „nu­lei­džia“ mo­ky­to­jui dau­gy­bę pa­pil­do­mų dar­bų. Nė­ra ka­da at­lik­ti sa­vo tie­sio­gi­nių pa­rei­gų. „Per die­ną ten­ka pa­ra­šy­ti po de­šimt įsa­ky­mų, – sa­ko di­rek­to­rė. – Į dar­bą atei­nu pu­sė aš­tuo­nių ry­to ir išei­nu 19 va­lan­dą.“

REKLAMA

Mo­ky­to­jai prie­ši­na­si ne­su­ba­lan­suo­tai eg­za­mi­nų pro­gra­mai, nu­ma­to­mai pri­vers­ti­nei ates­ta­ci­jai, ne­pro­tin­giems bend­rie­siems ug­dy­mo pla­nams, mo­ki­nio krep­še­lio me­to­di­kai.

Sie­kia­ma, kad mo­ky­to­jo eta­tas bū­tų ne 18 pe­da­go­gi­nių va­lan­dų, į ku­rias įei­na ir dar­bas su auk­lė­ja­mą­ja kla­se, ir są­siu­vi­nių tai­sy­mas bei ki­ti pa­pil­do­mi dar­bai, o 18 kon­tak­ti­nių va­lan­dų – pa­mo­kų. Kad at­ly­gi­ni­mas už sta­žą kil­tų ne kas de­šimt, o kas pen­ke­ri me­tai. „Kol mo­ky­to­jas nea­ti­dir­ba de­šim­ties me­tų, tol jo at­ly­gi­ni­mas 1300 li­tų po­pie­riu­je už aš­tuo­nio­li­ka pa­mo­kų, – sa­ko Li­li­ja Pa­rad­ni­kie­nė. – Da­bar Lie­tu­vai rei­ka­lin­gi tik pi­gūs mo­ky­to­jai.“

Regina MUSNECKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų