REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus baltarusių jaunimo sąjunga į teismą padavė Lietuvos teisingumo ministeriją, reikalaudama atlyginti moralinę ir materialinę žalą, kurią Baltarusijos opozicijos veikėjai patyrė, kai Lietuva Minskui perdavė informaciją apie Alesio Beliackio banko sąskaitas.

REKLAMA
REKLAMA

Šią bylą vasario 23 dieną uždarame posėdyje svarstė Vilniaus apygardos administracinis teismas, praneša „Laisvosios Europos“ radijo laidų baltarusių kalba redakcija.

REKLAMA

Bylą nagrinėjanti teisėja Halina Zaikauskaitė radijo korespondentui sakė, kad sprendimą ketinama skelbti kovo 5 dieną.

Pagrindą A. Beliackio baudžiamajam persekiojimui davė informacija apie jo sąskaitas užsienio bankuose, kurią Minskui pagal dvišales teisinės pagalbos sutartis suteikė Lietuvos ir Lenkijos valdininkai.

Pernai visuomenei sužinojus apie Baltarusijai perduotą informaciją Vilniaus baltarusių jaunimo sąjunga kreipėsi į Lietuvos teisingumo ministeriją, reikalaudama oficialiai atšaukti pateiktus duomenis.

REKLAMA
REKLAMA

Sąjunga laiko nepakankamu, kad Teisingumo ministerija pernai rugpjūčio 24 dieną Minskui nusiuntė prašymą perduotus duomenis laikyti negaliojančiais, ir todėl kreipėsi į teismą.

Pasak radijo laidos, ketvirtadienio posėdyje Teisingumo ministerijos atstovas Aleksandras Ivanovas negalėjo atsakyti į klausimą, ar tame rašte buvo oficialus ministerijos antspaudas ir kokia kalba jis buvo parašytas.

Jis taip pat neva neatsakė, kas galėjo perduoti informaciją Baltarusijos valdžios institucijoms.

„Vietoj popieriaus, apie kurį iš anksto buvo žinoma, kad jis neturi teisinės galios, turėjo būti pasiųstas oficialus kreipimasis Baltarusijos aukščiausiajam teismui arba Teisingumo ministerijai, kuris turėtų oficialią galią ir kuris iš tikrųjų padarytų neįmanoma teisme net formaliai pasinaudoti tais duomenimis apie sąskaitas, dėl kurių nuteisė Alesį Beliackį“, - po posėdžio sakė Vilniaus baltarusių jaunimo sąjungos vadovas Valerijus Savenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kilus skandalui dėl informacijos Baltarusijai perdavimo iš pareigų pasitraukė Teisingumo ministerijos Tarptautinės teisės departamento vadovė Aušra Bernotienė.

Tarptautinės žmogaus teisių federacijos viceprezidentas, Baltarusijos valdžios uždaryto žmogaus teisių gynimo centro „Vesna“ vadovas A. Beliackis pernai lapkričio 24 d. buvo nuteistas ketverių su puse metų laisvės atėmimo bausme atliekant ją griežtojo režimo kolonijoje. Jis pripažintas kaltu dėl pajamų slėpimo itin dideliu mastu.

Teismui atmetus A. Beliackio apeliaciją jis iš tardymo izoliatoriaus jau perkeltas į pataisos darbų koloniją Babruiske.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų