REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai teigia, kad delfinus reikia laikyti nežmogiškomis „asmenybėmis“ ir gerbti jų teises į gyvenimą ir laisvę, informuoja BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Filosofijos, gamtos apsaugos ir gyvūnų elgesio ekspertai mano, kad reikia priimti „Banginių šeimos gyvūnų teisių deklaraciją“. Mokslininkai tvirtina, kad banginiai ir delfinai yra pakankamai protingi ir su jais reikia elgtis taip pat etiškai, kaip su žmonėmis. Jei būtų pripažintos jų teisės, nebebūtų galima banginių ir delfinų medžioti, laikyti nelaisvėje ar naudoti pramogoms.

REKLAMA

Ekspertai už banginių ir delfinų teisių deklaraciją pasisakė per didžiausią mokslo konferenciją Vankuveryje Kanadoje. Jie remiasi daugelio tyrimų rezultatais, kurie rodo, kad banginių ir delfinų smegenys yra ne tik didelės, bet ir labai sudėtingos. Šie gyvūnai turi savimonę, panašią į žmonių. Apie delfinų savimonę sprendžiama iš to, kad jie atpažįsta save veidrodyje.

Etikos ekspertas profesorius Tomas White'as teigia, kad, nors delfinai ir banginiai nėra žmonės, jie yra asmenybės. Todėl, pagal etikos principus, delfino ar banginio nužudymas prilygsta žmogžudystei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų