REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vangiai įsisiūbuojant medaus prekybai, bitininkai laukė tikrosios žiemos. Jai atėjus pajudėjo ir medaus prekyba, tiesa krito kainos.

REKLAMA
REKLAMA

Nors daugiau uždirbti nebesitiki, bitininkai praėjusį medaus sezoną vadina sėkmingu, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA

Bitininkams dabar – pats darbymetis, tiesa, ne prie avilių kopinėjant medų, o ruošiantis naujam sezonui. Atnaujinami ar kalami nauji rėmeliai, kurie vėliau bus dedami į avilius, tvarkoma kita įranga.Nepaisant pernykščio medaus gausos, kol nebuvo sniego ir šalčių, žmonės medų pirko vangiai, nebent supirkėjai iš bitininko iškart supirko didelį jo kiekį.

„Dabar nuo 7 iki 9 litų moka. Už grikinį medų daugiau moka, bet mes grikinio medaus neturime, nes Panevėžio rajone grikių neaugina. Daugiausiai augina rapsus, todėl mūsų medus iš rapsų, šviesus. O žmonės perka pagal spalvą. Turguose labiausiai perka grikių medų, bet ir rapso medus nėra blogas medus. Bet žmogui to nepasakysi“, – teigė bitininkė Onutė Balžėkienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Sakyti, kad bankrotas bus, negalima. Kaina didmeninė siekia 9 litus, o tai nėra blogai. Įsivaizduokite, jei išveža iš karto keletą tonų medaus, tai nei stovėti turguje, nei pilstyti reikia“, – kalbėjo Panevėžio rajono bitininkas Aleksandras Kavaliauskas.

Ne visus bitininkus aplankė tokia sėkmė. Kitiems tenka iš apypilnių sandėlių pardavinėti ir po kilogramą, o šiuo metu – ir mažesne kaina.

„Žiemos ilgai nebuvo, šiek tiek bičių produktų paklausa buvo kritusi iki Naujųjų. Ir bitininkai, ir įmonės, kurios prekiauja bičių produktais, pamažu mažino kainas. Jei pradžioje medaus kaina buvo 22–25 litai, ji vėliau siekė 21 litą, po to – 20 litų, o dabar vidutiniškai 18 litų kainuoja kilogramas“, – sakė Bitininkų sąjungos vicepirmininkas Kazys Spetyla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bitininkas pastebi – nors mūsų šalyje netrūksta įvežtinio medaus, populiaresnis savasis dėl kokybės, kurios nėra kitose šalyse.

Tuo metu kiti bičių produktai – bičių duonelė, pienelis, žiedadulkės, pikis – turi milžinišką paklausą Europoje. Už šiuos produktus farmacininkai moka didelę kainą ir paklausa viršija pasiūlą.

Tomas KAVALIAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų