REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai bandys pastatyti tiltą tarp Lietuvos ir Silicio slėnio, sukvietę į šalį perspektyviausius naujus technologinius verslus (angl. startup), juos nukreipę reikiama kryptimi ir išsiuntę į Silicio slėnį Kalifornijoje, kur vyks penkių savaičių trukmės verslo akceleravimo programa.

REKLAMA
REKLAMA

„Esame pasaulinio ciklo dalis. Kviesime geriausius „startup'us“ iš Baltijos regiono ir žengsime žingsnį, kuriant tiltą tarp Lietuvos ir Silicio slėnio“, – teigė balandžio mėnesį vyksiančios konferencijos „Startup Monthly Vilnius“ vadovas Daumantas Dvilinskas.

REKLAMA

Konferencija yra pasaulinio renginių ciklo „Startup Monthly“ dalis. Organizatoriai žada, kad renginys atvers pradžią kokybiškai globalaus masto naujų technologinių verslų akceleravimo programai (akceleravimo programa – nuo kelių iki keliolikos savaičių trunkančios programos modelis, kuris suteikia „startup“ komandoms darbo sąlygas, profesionalias konsultacijas, padedančias išgryninti idėją ir sukurti pradinę produkto versiją. Programos pabaigoje naujas verslas pristatomas potencialiems investuotojams) Baltijos regione.

REKLAMA
REKLAMA

Trys priežastys

„Versli Lietuva“ vadovas Paulius Lukauskas atkreipė dėmesį, kad „Startup Monthly Vilnius“ yra svarbus dėl trijų priežasčių.

„Per pastaruosius dvejus metus Lietuvoje įvyko nemažai gerų pokyčių šioje srityje. Suaktyvėjo jaunų žmonių verslumas, matėme ir rizikos kapitalo gimimą, kuris iki tol praktiškai pas mus neegzistavo. Atsirado „hubai“. Šį renginį matome kaip bandymą suklijuoti visas šias iniciatyvas ir pabandyti visuomenei, būtent jaunimui, visa tai parodyti kaip bendrą sistemą ir kaip jie galėtų tiesti kelią verslo vystymo link“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P. Lukauskas atkreipė dėmesį, kad Lietuvos rinka labai maža, joje idėjas galima išbandyti, bet visiems šalyje gimstantiems sumanymams vietos yra per maža. „Šis ryšys tarp Silicio slėnio, kuriame daug idėjų nuėjo kelią nuo gimimo iki mirimo. Tikimės, kad tas know-how ateis ir leis mūsų ekosistemai įgauti pagreitį, nes verdant savose sultyse yra labai sunku“, – sakė jis.

„Trečias dalykas – sugebėjimas į Vilnių pritraukti gabius žmones iš kitų šalių. Tikimės pamatyti žmonių iš Baltarusijos, Ukrainos ir Lenkijos. Mūsų valstybės natūralūs pranašumai yra paprasti: žmonės, geografinė padėtis ir šiokia tokia progresyvi interneto infrastruktūra. Galime save įvardyti kaip šiokį tokį regiono centrą“, – tęsė P. Lukauskas.

REKLAMA

Tik smulkios klaidos

Žymiausių „startup“ akceleratorių Europoje „Springboard“ ir „The Difference Engine“ įkūrėjas Jonathanas Bradfordas atkreipė dėmesį, kad lietuviai nebando sukurti dar vieno Silicio slėnio: „Viskas apie tiltus, nes pasaulis darosi mažesnis ir labai svarbi galimybė priklausyti platesnei ekosistemai.“

Jis pažymėjo, kad Europa išleido visus pinigus, todėl naujų didelių klaidų negalima daryti. Pasak jo, lieka galimybė tik smulkioms klaidos ir reikia labai apgalvoti, kur likusius pinigus išleisti. Mat bet kurį naują verslą investicinis kapitalas veikia kaip raketinis kuras: nuo taško A iki B nuskraidina itin greitai.

REKLAMA

„Tačiau reikia žinoti, kur yra taškas B, nes kitaip bus be reikalo išnaudojama daug pinigų. Apie akceleratorius išmanantys žmonės padeda raketą nukreipti teisinga linkme“, – teigė J. Bradfordas.

Sėkmės modelis

D. Dvilinskas, kalbėdamas apie geriausią modelį pradedančiai IT bendrovei, atkreipė dėmesį, kad tokiam verslui įsibėgėti užtenka 3–5 žmonių.

„Vienas programuotojas, kitas asmuo, kuris gali kurti vartotojų patirtį (angl. user experience) ir trečias žmogus, kuris turi mokėti visa tai parduoti – tai geros komandos esmė. Dažnai komandoms nepasiseka, nes jos neturi kažkurio iš šių gebėjimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų