REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukštakulniai bateliai – tai moteriškumo simbolis. Šių batų dėvėjimas išryškina figūros privalumus, laikysenai suteikia elegantiškumo. Kaip bebūtų gaila, tačiau aukštakulnių dėvėjimas kartais suteikia ir daug nepatogumų, padaro žalos organizmui. Sakoma, kad grožis reikalauja kančių, tačiau, prieš renkantis aukštakulnius, jaunimogidas.lt ragina merginas susimąstyti, ar tikrai verta kasdien dėvėti batus aukštu kulnu.

Aukštakulniai bateliai – tai moteriškumo simbolis. Šių batų dėvėjimas išryškina figūros privalumus, laikysenai suteikia elegantiškumo. Kaip bebūtų gaila, tačiau aukštakulnių dėvėjimas kartais suteikia ir daug nepatogumų, padaro žalos organizmui. Sakoma, kad grožis reikalauja kančių, tačiau, prieš renkantis aukštakulnius, jaunimogidas.lt ragina merginas susimąstyti, ar tikrai verta kasdien dėvėti batus aukštu kulnu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Istoriniai faktai

Aukštakulnių nešiojimo pradžia siekia 1000 m. pr. Kr. Pirmieji bateliai, aukštais ir plonais kulnais, buvo rasti Tėbų kapavietėje, senajame Egipte. Spėjama, kad šie batai priklausė tam, kuris užėmė aukšta socialinį statusą.

REKLAMA

Aukštakulnių istorija yra susijusi ir su sekso vergija. Vokiečių administruojamoje svetainėje heikes-heels.de rašoma, kad Japonijos dvariškiai, kinų sugyventinės, turkų sugulovės bei Senosios Romos prostitutės turėjo dėvėti batus, kurių kulnas siekė nuo 15 iki 30 cm. Moterys tokiais batais turėjo puoštis ne šiaip sau, o tam, kad negalėtų pabėgti iš haremų.

Modernių aukštakulnių mados į Europą atkeliavo iš Italijos.  Tai buvo vadinamieji „Chopine“ – moteriški batai ant platformos, kurie buvo populiarūs XV, XVI ir XVII a. Šių batų platformos aukštis siekė nuo 15 iki 42 cm. Kai pasiekė 75 cm, moterys turėjo remtis lazdomis, kad galėtų paeiti. Iš pradžių šie batai buvo nešiojami, norint apsisaugoti nuo purvo. Vėliau tapo mados dalimi.

REKLAMA
REKLAMA

Privalumai

Šiandien aukštakulniai atlieka kitą paskirtį: jie puošia ir dailina moteris. Ir, priešingai nei „Chopine“ batai, jie nebesaugo nuo gatvės purvo. Šiais laikais moterys, investavusios į batus dideles sumas, pačios stengiasi su jais elgtis kuo atsargiau. Ir neveltui. Puslapyje indiaparenting.com išskiriama privalumų ir tiek pat trūkumų, dėvint aukštakulnius.

Vizualiai paaukština

Aukštakulniai moteriai vizualiai „prideda“ 10-20 cm. ūgio. Tai yra naudinga toms merginoms, kurios mėgsta atrodyti aukštos arba yra žemos. Daugelis iš jų jaučiasi patrauklesnės, įgavusios „papildomo“ ūgio. Deja, taip nėra su papildomu svoriu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stiliaus detalė

Aukšti kulniukai – stiliaus detalė, kuri moters įvaizdžiui suteikia patrauklumo. Moteris, kuri segi mini sijonuką ir dėvi aukštakulnius - tarsi seksualumo deivė. Tik nereikia persistengti ir nepavirsti į haremo mergužėlę...

Kūno laikysena

Moterys, dėvinčios aukštakulnius, atrodo užburiančiai: pasitempusios, atloštais pečiais, išraiškingomis krūtinėmis, įtemptais pilvais, riestais užpakaliukais. Bateliai padeda ne tik išryškinti figūrą, bet ir suteikia pasitikėjimo savimi, pritraukia daug smalsių vyriškių žvilgsnių. Deja, tai negalioja moterims, kurios retai dėvi aukštakulnius. Jei mergina aukštakulnius apsiavė pirmą ar antrą kartą gyvenime ir išėjo į gatvę, tai gali virsti pasityčiojimu iš savęs: baimė pargriūti sukausto figūrą, pečiai, užuot „atsilošę“ – įkrinta, o kojos linksta. Norint to išvengti, patartina pasipraktikuoti namuose.

REKLAMA

Patrauklios kojos

Aukštakulniai bateliai ypač išryškina kojų grožį: jos atrodo ilgesnės, plonesnės.

Drabužių papildymas

Pabodo seni drabužiai ar jaučiatės su jais nepatraukliai? Nemeskite iš karto jų lauk ir nebėkite siaubti parduotuvių. Eksperimentuokite! Aukštakulniai drabužius padeda pamatyti „naujoje šviesoje“. Senų džinsų ir batų aukštais kulnais derinys moterį gali paversti seksualia kojote, o bateliai prie močiutės laikų suknelės – elegantiška svajokle.

Trūkumai

Nors moterys su aukštakulniais atrodo įspūdingai, tačiau dažnai jos turi kentėti skausmus. Nors garsiųjų raudonpadžių batų kūrėjas Christian Louboutin yra pasakęs, kad jei moteris nori patogumo, turėtų rinktis šlepetes. Bet ar verta pasitikėti vyrais, ypač kai jie kalba apie aukštakulnius?

REKLAMA

Pėdų skausmas

Daugelis moterų, dėvėdamos batus aukšta pakulne, jaučia pėdų skausmą. Aukšti kulnai sukoncentruoja visą kūno slėgį ant kojų. Jeigu mergina su aukštakulniais nesiskiria ilgą laiką, tai gali sukelti ne tik pėdų, bet ir klubo sąnarių skausmą.

Sunkumai vaikštant

Įveikti ilgą atstumą su aukštakulniais – dažnai jų mėgėjai sudėtinga. Nors bateliai ir patogūs, tačiau po ilgo dėvėjimo laiko, pradedame jausti įvairius skausmus. Reikia prisiminti, kad dėvint batus, aukšta pakulne, laikysena yra nenatūralioje padėtyje. Be to, aukštakulniai sumažina ir ėjimo greitį, didina tikimybę prarasti pusiausvyrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nugaros skausmai

Kenčia ne tik pėdos, bet ir apatinė nugaros dalis. Batai aukštais kulnais pakeičia svorio centrą, todėl nugaros išlinkis padidėja.       Dėl nenatūralios kūno padėties vystosi osteochondrozė, ima skaudėti raumenis, gali kilti net mažojo dubens uždegimų. Norint išvengti šių skausmų, patartina sportuoti, taip bus sutvirtinami raumenys.

Pageltusios ir deformuotos pėdos

Koncentruotas kūno svoris ant kojų gali sukelti nemalonių padarinių – pageltusių dėmių ant pėdų, nuospaudų. Gali pakisti ne tik kojos pirštų, bet ir pėdos forma, nes kūno svoris pasiskirsto kitokioje plokštumoje nei avint įprastus batelius be kulno. Šie pakitimai gali sukelti rimtų bėdų: ortopedinių ir kraujagyslių pakitimų kojose.

REKLAMA

Kojų patempimai ir lūžiai

Pagrindinė priežastys, dėl kurių moterys pasitempia kojas - aukštakulniai. Šio tipo bateliai pakelia moters kūną aukščiau įprasto lygio, pasikeičia kūno svorio centras. Todėl gali sutrikti sąnarių ir kaulų judėjimas. Todėl padidėja rizika kaulų lūžimui, raumenų įtempimui, kitokiai nei įprasta kraujo apytakai kojose.

Ateities skausmai

Norint išvengti rimtų kojų patempimų, derėtų aukštakulnius nešioti retai, ypatingomis progomis. Dažnai nešiojami batai aukštu kulnu gali sukelti rimtų traumų ne tik juos dėvint, bet ir ateityje. Daugelis moterų aukštakulnius dėvi dažnai dėl įvaizdžio, mados, aukštesnio statuso. Visgi šie dalykai yra beverčiai, jeigu ateityje kankins stiprūs kojų ir nugaros skausmai.

Jei neįtikina faktai, vertėtų pažvelgti į tokių įžymybių kaip Victoria Beckham ar Sarah Jessica Parker kojas. Tai – moterys, kurios dėl savo įvaizdžio beveik nesiskiria su aukštakulniais bateliais. Ne tik todėl, kad jie išryškina figūrą, laikyseną, bet ir todėl, kad jų pėdos yra deformuotos ir atrodo gana šiurpiai. Jaunimogidas.lt patarimas – puoškitės aukštakulniais, bet nepiktnaudžiaukite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų