REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į pagalbą atokiuose kaimuose skubantys medikai patys šaukėsi pagalbos. Po šalyje siautusios pūgos įvairių rajonų greitosios pagalbos medikams iki ligonių namų teko bristi per sniegynus, o atokiose vietose užklimpusius automobilius vadavo ugniagesiai.

REKLAMA
REKLAMA

Iki ligonio tempė gaisrinė

Savaitgalį greitosios pagalbos medikams nepavyko iš karto pasiekti Radviliškio rajono Baisiogalos seniūnijos Bagdonų kaime esančio ligonio.

REKLAMA

„Iki pat ligonio namo greitosios pagalbos automobilį teko tempti mums, o po ligoniui suteiktos pagalbos mašiną partempėme iki pagrindinio kelio“, – „Valstiečių laikraščiui“ pasakojo Radviliškio rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresnysis inspektorius Donatas Stakvilevičius.

Anot D.Stakvilevičiaus, dažniausiai gausiai iškritus sniegui ugniagesiams prireikia tik ištraukti užklimpusius greitosios pagalbos automobilius, o tempti juos iki pat ligonių namų tenka labai retai.

REKLAMA
REKLAMA

Sniego – net iki metro

Savaitgalį smarkiai pustė ir Varėnos rajone. Pasak Jakėnų seniūnijos seniūno Donato Juknevičiaus, seniūnijos apylinkėse nemažai įdubų, tad kai kurie kaimai smarkiai pustant tampa tarsi atskirti nuo pasaulio.

„Nors sniego sluoksnis visur yra apie 30 centimetrų, vietomis, kur didelės įdubos, jis siekia net metrą ir daugiau“, – kalbėjo D.Juknevičius.

Todėl dažną žiemą į atokios Jakėnų seniūnijos kaimus skubantys greitosios medicinos pagalbos medikai taip pat neišsiverčia be ugniagesių. Šiemet Jakėnuose kol kas tokių atvejų dar nepasitaikė, tačiau savaitgalį Jakėnų seniūnijoje teko traukti vaikus į spektaklį vežusį ir užklimpusį automobilį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors keliai yra prižiūrimi, tačiau kiekvieno keliuko į sodybas neprižiūrėsi. Kartais verta tiesiog palaukti, kol baigsis pūga, ir tada kelius nuvalyti. Mat jei juos nuolatos valytum pustant, rezultato nebūtų. Be to, Varėnos rajonas yra specifinis: teritorija didelė, tačiau gyventojų mažai“, – sakė seniūnas.

Felčerei teko bristi per pusnis

Savaitgalį skubėdami į vieną atokų Slavikų seniūnijos kaimą Šakių rajono medikai užklimpo. Automobilį teko traukti ugniagesiams, o felčerė iki ligonio namų brido pėstute – keliukas į sodybą buvo neišvažiuojamas.

REKLAMA

Anot Slavikų seniūnijos seniūno Vidmanto Sprainaičio, siaučiant pūgoms seniūnijai neišvažiuojamus kelius valyti padeda vietos ūkininkai, turintys techniką.

„Anksčiau visi turėdavome vienas kito telefonus – seniūnijos darbuotojai, medikai, ūkininkai, ugniagesiai. Kai reikia, jei užpustytame kaime žmogų ištiko bėda, galime susiekti bet kada. Dabar neturime ryšio su ugniagesiais – ši tarnyba tapo centralizuota. Mano nuomone, sprendimas centralizuoti pagalbos tarnybas nepasiteisino. Sakykime, mūsų rajone yra trys kaimai vienodu pavadinimu. Pagalbos prašantis žmogus, paskambinęs bendruoju pagalbos telefonu, to neišaiškina, o ugniagesiai nusiunčiami visai į kitą rajono pakraštį“, – kalbėjo V.Sprainaitis.

REKLAMA

Rimtų atvejų nepasitaikė

Patys Šakių rajono greitosios pagalbos medikai juokauja – jokios pūgos jiems nebaisios po to, kai prieš kelerius metus dispečerei telefonu teko priimti gimdymą.

„Tada į užpustytą kaimą besiirianti greitoji klimpo ir nespėjo laiku nuvažiuoti. Todėl moteris pagimdė namuose, gimdymą priėmė jos vyras, o jį telefonu konsultavo dispečerė“, – sakė Šakių rajono greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Rimgaudas Lebežinskas.

Žiemą į atokius Šakių rajono kaimus paprastai siunčiamas vienas iš kelių greitosios pagalbos automobilių – tas, kuris yra pravažesnis ir pritaikytas tokiems keliams. Tačiau tai ne visada gelbsti, ir vaduoti įklimpusią mašiną tenka ugniagesiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašiai nutiko ir praėjusį savaitgalį. Medikai džiaugiasi tik dėl vieno – laimei, kad nebuvo jokių rimtų ligonių ar atvejų, kai kiekviena akimirka yra gyvybiškai svarbi, o užklimpę medikai negali suteikti kuo skubesnės pagalbos.

Į užpustytą Slavikų seniūnijos sodybą medikai šį kartą skubėjo dėl blogai pasijutusio ir alkoholio per daug išgėrusio žmogaus.

Rūpesčiai – visoje Lietuvoje

Savaitgalį ugniagesiai medikus iš sniego vadavo ne tik Radviliškio ir Šakių rajonuose. Užklimpusius automobilius gelbėtojams teko traukti Švenčionių, Pasvalio, Pakruojo rajonuose.

Vien per sekmadienio dieną ir naktį šalies ugniagesiams teko vaduoti aštuonis užstrigusius greitosios pagalbos automobilius.

Vieni jų užklimpo pusnyse, kiti – nuslydo nuo kelio. Nė vienu atveju pas ligonius vykę medikai patys nenukentėjo.

Jurgita Činkienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų