REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miun­che­ne (Vo­kie­ti­ja) vy­ku­sio­je kon­fe­ren­ci­jo­je „Fi­ber To The Ho­me“ (FTTH) pa­skelb­ta­me rei­tin­ge Lie­tu­va pa­skelb­ta švie­so­lai­di­nio in­ter­ne­to tink­lo plėt­ros ly­de­re Eu­ro­po­je. Ly­de­rės po­zi­ci­jos Lie­tu­va neuž­lei­džia tre­čius me­tus iš ei­lės.

REKLAMA
REKLAMA

Svar­bu iš­nau­do­ti pa­sie­ki­mą

Kon­fe­ren­ci­jos me­tu pa­skelb­to rei­tin­go duo­me­ni­mis, Lie­tu­vo­je švie­so­lai­di­nį in­ter­ne­tą nau­do­ja 28,3 pro­cen­to var­to­to­jų. Ly­gi­nant su praė­ju­siais me­tais, šis skai­čius išau­go 3 pro­cen­tais.

REKLAMA

Pir­mą kar­tą į rei­tin­gą Lie­tu­va bu­vo įtrauk­ta prieš tre­jus me­tus Li­sa­bo­no­je vy­ku­sio­je kon­fe­ren­ci­jo­je ir iš kar­to bu­vo įver­tin­ta pir­mą­ja vie­ta.

Pa­sak TEO ge­ne­ra­li­nio di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jo, Par­da­vi­mo ir klien­tų ap­tar­na­vi­mo tar­ny­bos va­do­vo Da­riaus Gu­da­čiaus­ko, Lie­tu­va iš­lai­kė spar­čius au­gi­mo tem­pus, nes ope­ra­to­riai in­ves­tuo­ja į tech­no­lo­gi­jas.

REKLAMA
REKLAMA

Ki­tos prie­žas­tys – Lie­tu­vo­je žmo­nės gy­ve­na kon­cent­ruo­tai, di­de­lė da­lis – dau­gia­bu­čiuo­se. Be to, lie­tu­viai – la­bai na­gin­gi, na­tū­ra­liai su­for­ma­vo kon­ku­ren­ci­ją, ku­ri ša­lį iš­kė­lė į vir­šų. Be to, švie­so­lai­džio die­gi­mo dar­bai Lie­tu­vo­je yra pi­ges­ni: dėl dar­bo jė­gos ir są­ly­gų švie­so­lai­džiui nu­ties­ti.

Svar­bu, kad pa­žan­gias tech­no­lo­gi­jas iš­nau­do­tų vals­ty­bė e-švie­ti­me, e-me­di­ci­no­je.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo me­tu in­ter­ne­to skvar­ba Lie­tu­vo­je sie­kia 70 pro­cen­tų. Lie­tu­vo­je yra 120 in­ter­ne­to tie­kė­jų. Kai ku­rios kom­pa­ni­jos Lie­tu­vo­je jau siū­lo 1 gi­ga­bi­to per se­kun­dę grei­tį.

Lie­tu­vos ry­šių re­gu­lia­vi­mo tar­ny­bos duo­me­ni­mis, praė­ju­siais me­tais 36,2 pro­cen­to var­to­to­jų in­ter­ne­tas pa­sie­kė per švie­so­lai­di­nio ry­šio li­ni­jas. Per­nai ša­ly­je bu­vo 356 tūks­tan­čiai švie­so­lai­di­nio ry­šio li­ni­jų.

REKLAMA

Praė­ju­sių me­tų rug­sė­jį in­ter­ne­to ry­šį Lie­tu­vo­je tu­rė­jo 957 tūks­tan­čiai na­mų ūkių. Di­džiau­sia kom­pa­ni­ja, tie­kian­ti švie­so­lai­di­nį in­ter­ne­to ry­šį, „Teo“ tu­rė­jo 140 tūks­tan­čių klien­tų, be­si­nau­do­jan­čių spar­čiau­siu in­ter­ne­tu.

Va­ka­rų Eu­ro­pos ša­lys – rei­tin­go apa­čio­je

Ant­rą­ją vie­tą Eu­ro­pos rei­tin­ge uži­ma Nor­ve­gi­ja, kur švie­so­lai­di­nį in­ter­ne­tą nau­do­ja 14,7 pro­cen­tų na­mų ūkių (au­gi­mas – 2 pro­cen­tai), tre­ti – šve­dai (13,6 pro­cen­to, au­gi­mas – 0,4 pro­cen­to).

REKLAMA

Šeš­ti rei­tin­ge yra lat­viai, de­šim­ti – es­tai. Rei­tin­go len­te­lės apa­čio­je – Ita­li­ja, Pran­cū­zi­ja.

Vo­kie­ti­ja iš vi­so ne­rei­tin­guo­ja­ma, nes šio­je ša­ly­je švie­so­lai­di­niu ry­šiu nau­do­ja­si tik 0,4 pro­cen­to in­ter­ne­to var­to­to­jų. Tuo įsi­ti­ki­no ir „Šaiu­lių kraš­to“ žur­na­lis­tė: kon­fe­ren­ci­jo­je apie švie­so­lai­dį in­ter­ne­to ry­šys be­veik ne­vei­kė. Juo­kau­ta, kad Miun­che­nas – juo­do­ji sky­lė in­ter­ne­to že­mė­la­py­je.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Is­pa­ni­ja kol kas ne­prik­lau­so FTTH rei­tin­gui, bet 2011-ai­siais pa­ro­dė di­džiau­sią au­gi­mą – 184 pro­cen­tus.

Pa­sau­lio rei­tin­ge Lie­tu­va at­ro­do kiek kuk­liau: smuk­te­lė­jo iš penk­to­sios į šeš­tą­ją. Šia­me rei­tin­ge te­be­pir­mau­ja Pie­tų Ko­rė­ja, į ant­rą­ją vie­tą iš­ki­lo Sau­do Ara­bi­ja.

Hart­wi­gas Tau­be­ris, „FTTH Coun­cil Eu­ro­pe“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius, ap­žvelg­da­mas rin­kos po­ky­čius, sa­kė, jog ge­ro­ji nau­jie­na – au­gi­mas, blo­go­ji – au­gi­mas ne toks spar­tus, kaip ti­kė­tą­si prieš ke­le­rius me­tus. Eu­ro­pos di­die­ji te­le­ko­mu­ni­ka­ci­jų ly­de­riai ne­sku­ba daug in­ves­tuo­ti į FTTH. Va­ri­nio tink­lo ko­ky­bė Vo­kie­ti­jo­je ar Pran­cū­zi­jo­je yra ge­ra, to­dėl van­giai ski­ria­mos lė­šos į il­ga­lai­kėms in­ves­ti­ci­joms.

REKLAMA

Su­si­ti­ki­me su Lie­tu­vos žur­na­lis­tais da­ly­va­vęs H.Tau­be­ris sa­kė, kad švie­so­lai­di­nio in­ter­ne­to te­ma yra svar­bi vi­sai Eu­ro­pai. „Lie­tu­va yra išim­tis – ša­lis ak­ty­vi, vėl nu­me­ris vie­nas Eu­ro­po­je ir tu­ri vi­sas ga­li­my­bes to­liau ly­de­riau­ti. Gal­būt ne­bū­si­te pir­mi pa­sau­ly­je, bet tre­je­tu­ke ga­li­te bū­ti.“

Vo­kie­ti­jo­je, pa­sak H. Tau­be­rio, dau­giau kal­bų apie FTTH nei rea­lių dar­bų. Jo ma­ny­mu, Vo­kie­ti­ja Lie­tu­vą ga­lė­tų pa­si­vy­ti po 5–7 me­tų.

REKLAMA

Ar ne­bū­tų ver­ta kon­fe­ren­ci­ją „Fi­ber To The Ho­me“ reng­ti Lie­tu­vo­je? H. Tau­be­ris pa­ža­dais ne­si­švais­tė bet, jo nuo­mo­ne, 2015 ar 2016 me­tais kon­fe­ren­ci­ja ga­lė­tų at­ke­liau­ti ir į mū­sų ša­lį. Ki­tais me­tais ši kon­fe­ren­ci­ja vyks Di­džio­je Bri­ta­ni­jo­je – ša­ly­je ku­ri ir­gi ne­pa­ten­ka į rei­tin­gą.

Švie­so­lai­di­nio tink­lo plėt­ros rei­tin­go len­te­lė

FTTH (angl. fib­re-to-the-hou­se) – švie­so­lai­dis, pa­ten­kan­tis į var­to­to­jo erd­vę (tie­siai į marš­ru­ti­za­to­rių ar kom­piu­te­rį). To­kio ti­po švie­so­lai­dis yra pa­ts spar­čiau­sias.

FTTB (angl. fib­re-to-the-buil­ding) – švie­so­lai­dis, pa­sie­kian­tis pa­sta­tą, ku­ria­me yra var­to­to­jas, bet pa­čia­me pa­sta­te in­ter­ne­to ry­šys jau pa­skirs­to­mas LAN tech­no­lo­gi­ja.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų