REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Va­kar Šiau­liuo­se pe­da­go­gai į gat­ves nė­jo – strei­ka­vo ty­liai kla­sė­se. Pak­ruo­jo ir Kel­mės ra­jo­ne ne­bu­vo nė ty­laus pro­tes­to. Pak­ruo­jiš­kių pro­fsą­jun­ga su­men­ko, už­da­rius da­lį mo­kyk­lų, o kel­miš­kiai sa­kė bi­jan­tys pra­ras­ti dar­bą, nes po anks­tes­nių strei­kų pir­mie­ji at­leis­ti bū­tent strei­ki­nin­kai.

REKLAMA
REKLAMA

Kal­bė­jo­si pi­lie­ti­nė­mis te­mo­mis

„Pas mus ra­mu – mo­ky­to­jai išė­jo ves­ti pa­mo­kų“, – iš ry­to sa­kė Šiau­lių Didžd­va­rio gim­na­zi­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja Dai­va Tri­jo­nie­nė. Čia mo­ky­to­jai strei­kuo­ti ren­gė­si nuo po­pie­tės.

REKLAMA

„Mū­sų mo­ky­to­jams nė­ra la­bai dėl ko strei­kuo­ti: mo­ki­niai pas mus ver­žia­si, kla­sės – pil­nos, mo­ky­to­jai ge­ri ir dar­bo jiems ne­trūks­ta“, – si­tua­ci­ją api­bū­di­no pa­va­duo­to­ja.

Esą, jei ku­rį da­ly­ką mo­ki­niai ren­ka­si ma­žiau, mo­ky­to­jams su­tei­kia­ma ga­li­my­bė pri­si­dur­ti dir­bant ki­to­se mo­kyk­lo­se. To­dėl jai keis­to­kas strei­kuo­to­jų rei­ka­la­vi­mas už­tik­rin­ti 18 kon­tak­ti­nių va­lan­dų. Kaip tai įgy­ven­din­ti, jei da­ly­kas ne­po­pu­lia­rus ir mo­ki­niai jo ne­no­ri rink­tis?

REKLAMA
REKLAMA

Įs­pė­ja­ma­ja­me strei­ke da­ly­va­vę Šiau­lių Si­mo­no Dau­kan­to gim­na­zi­jos pe­da­go­gai su pla­ka­tais į gat­vę nė­jo – ne­ve­dė pir­mos pa­mo­kos, o jos me­tu su mo­ki­niais kal­bė­jo pi­lie­ti­nė­mis te­mo­mis.

„Paaiš­ki­no­me moks­lei­viams, kad mo­ky­to­jų strei­kas – de­mok­ra­ti­nė prie­mo­nė mū­sų pro­tes­tui iš­reikš­ti“, – sa­kė S. Dau­kan­to gim­na­zi­jos pro­fe­si­nės or­ga­ni­za­ci­jos pir­mi­nin­kė Jo­lan­ta Bui­vy­die­nė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kal­bė­ta ir apie tai, kad ne­su­da­ry­da­ma są­ly­gų sa­vo pi­lie­čiams dirb­ti ir gy­ven­ti Lie­tu­vo­je, kad val­džia ska­ti­na emig­ra­ci­ją.

Bi­jo at­ly­gi­ni­mų ma­ži­ni­mo

Mo­ky­to­jus žei­džia Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­jos iš vir­šaus nu­lei­džia­mi spren­di­mai, ne­si­ta­rus su pe­da­go­gais. „No­ri­me bū­ti iš­klau­sy­ti, trūks­ta dia­lo­go“, – ak­cen­ta­vo pro­fsą­jun­gos at­sto­vė J. Bui­vy­die­nė.

Kad ei­li­niais mo­ky­to­jais ne­pa­si­ti­ki­ma, esą ro­do mi­nis­te­ri­jos bran­di­na­ma Pe­da­go­gų kva­li­fi­ka­ci­jos to­bu­li­ni­mo kon­cep­ci­ja, nu­ma­tan­ti įves­ti vi­suo­ti­nę, re­gu­lia­rią bei pri­va­lo­mą mo­ky­to­jų ates­ta­ci­ją.

REKLAMA

„Iš mo­ky­to­jo bus įma­no­ma atim­ti įgy­tą kva­li­fi­ka­ci­nę ka­te­go­ri­ją, taip bus ga­li­ma su­si­do­ro­ti su ne­pa­ran­kiais pe­da­go­gais. Mo­ky­to­jas ir be ates­ta­ci­jos ne­sė­di ran­kų su­dė­jęs – nuo­lat gi­li­na ži­nias, to­bu­lė­ja“, – sa­kė J. Bui­vy­die­nė.

Nuo sau­sio 1 die­nos su­ma­žin­ta mo­ki­nio krep­še­lio lė­šų da­lis sa­vi­val­dy­bėms, ku­rios įpa­rei­go­tos pa­tvir­tin­ti bend­ro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­lų tink­lo per­tvar­kos pla­nus 2012 – 2015 me­tams. „Spren­di­mas ma­žin­ti fi­nan­sa­vi­mą grei­čiau­siai at­si­lieps mo­ky­to­jų at­ly­gi­ni­mams, ku­rie su­menks maž­daug treč­da­liu“, – pro­gno­za­vo pro­fsą­jun­gos at­sto­vė.

REKLAMA

Da­bar vi­du­ti­nis mo­ky­to­jo at­ly­gi­ni­mas į ran­kas sie­kia apie 2000 li­tų.

Atei­tis – mig­lo­ta

Nuo šių me­tų rug­sė­jo prie „Sal­du­vės“ pa­grin­di­nės mo­kyk­los jun­gia­mo­je „Du­bi­jos“ pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je įspė­ja­ma­sis pe­da­go­gų strei­kas taip pat bu­vo ty­lus. Pra­di­nu­kai pa­leis­ti ato­sto­gų, o su vy­res­nių kla­sių mo­ki­niais pe­da­go­gai bend­ra­vo, bet pa­mo­kų ne­ve­dė nuo 9 iki 11 va­lan­dos.

„Ka­dan­gi mū­sų mo­kyk­la reor­ga­ni­zuo­ja­ma, mo­ky­to­jus kaus­to ne­ži­nia dėl atei­ties. Dau­ge­lis nė­ra tik­ri, ar pa­vyks iš­sau­go­ti dar­bo vie­tą“,– sa­kė mo­kyk­los pro­fsą­jun­gos ly­de­rė Dai­va Ju­ce­vi­čie­nė.

Iš vi­so Šiau­lių mies­te ir ra­jo­ne įspė­ja­ma­ja­me pe­da­go­gų strei­ke da­ly­va­vo 25 švie­ti­mo įstai­gos: gim­na­zi­jos, pro­gim­na­zi­jos, mo­kyk­los ir lop­še­liai – dar­že­liai.

Irena BUDRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų