REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytaus miesto savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos vyriausioji specialistė Jolanta Kalvaitienė atliko „Sakalėlio“ pradinės mokyklos praėjusių metų finansinį auditą. Jo metu nustatyta trūkumų tikslingai panaudojant mokinio krepšelio lėšas, surenkant pinigus už pailgintos dienos grupes, skirstant pervestą gyventojų pajamų mokesčio dalį, skaičiuojant mokytojams atlyginimus, į apskaitą įtraukiant ilgalaikį turtą.

REKLAMA
REKLAMA

Sąlygos neskaidriam pinigų naudojimui

Jaunimo gatvėje veikianti biudžetinė įstaiga „Sakalėlio“ pradinė mokykla praėjusių metų pabaigoje turėjo 286 mokinius, 22 pedagoginius ir 18 nepedagoginių darbuotojų.

REKLAMA

Pernai, audituojamu laikotarpiu, ši mokykla vertėsi iš maždaug pusantro milijono litų, kurių per 900 tūkst. litų sudarė mokinio krepšelio lėšos.

Iš šių lėšų mokami atlyginimai pedagoginiams darbuotojams ir įsigyjamos mokymo priemonės. „Sakalėlyje“, vadovaujamame Almos Janušienės, 400 litų mokinio krepšelio lėšų panaudota už mokinių gautas paslaugas Druskininkų vandens parke. Už krepšelio lėšas pirktas monitorius kompiuteriui, kuris skirtas vyriausiojo buhalterio darbo vietai atnaujinti. Taip pat mokinio krepšelio pinigais atsiskaitoma už mokykloje naudojamas finansų valdymo ir apskaitos programas.

REKLAMA
REKLAMA

„Sakalėlyje“ veikia keturios pailgintos dienos grupės, už kurių lankymą miesto savivaldybės tarybos nustatytomis kainomis pernai surinkta daugiau kaip 12 tūkst. litų.

Grynuosius pinigus už šių grupių lankymą surenka grupių auklėtojai ir perduoda mokyklos vyriausiajam buhalteriui, kuris lėšas įneša į mokyklos sąskaitą.

Mokykloje nėra nustatytos tvarkos dėl grynųjų pinigų apskaitos, taip pat jų saugojimo tvarkos. Asmenims, įnešantiems grynuosius pinigus, neišduodami jų apskaitos dokumentai, pavyzdžiui, kasos kvitas ar kasos pajamų orderis. Nustatytą mokestį sumokėjusieji net nepasirašo pinigų apskaitos dokumentuose. Tad mokykloje atsiranda sąlygų, sudarančių galimybę neskaidriai naudoti pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nėra komisijos paramai skirstyti

Pernai „Sakalėlio“ pradinė mokykla iš 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio gavo beveik 8 tūkst. litų. Šios lėšos turi būti dalijamos vadovaujantis miesto tarybos patvirtintomis Alytaus miesto savivaldybės biudžetinės įstaigos vardu gautos paramos skirstymo taisyklėmis.

Mokyklos direktorė nėra sudariusi gaunamos paramos paskirstymo komisijos. Finansinio audito metu nebuvo galima patikrinti viešųjų pirkimų visų atliktų procedūrų teisingumo perkant už paramos lėšas prekes ir paslaugas, nes nebuvo pateikti visi atliktus viešuosius pirkimus įrodantys dokumentai.

REKLAMA

Vyresniesiems mokytojams padidinti atlyginimai

Užfiksuota, kad „Sakalėlyje“ skaičiuojant atlyginimus vyresniesiems mokytojams nepaisoma Vyriausybės nutarimu patvirtintos metodikos. Patikrinus atrinktus atvejus, skaičiuojant darbo užmokestį minėtai mokytojo pareigybei buvo taikomas maksimalus atlyginimo koeficientas, o ne atitinkamas minimalaus atlyginimo koeficiento ir maksimalaus atlyginimo koeficiento santykis.

Taip padidinami atlyginimai vyresniesiems mokytojams, kurių algoms skiriama lėšų iš mokinio krepšelio.

Per finansinį auditą nustatyta, kad ilgalaikiam turtui apskaičiuotas didesnis nusidėvėjimas, nurodoma neteisinga jo likutinė vertė. Kai kuriam ilgalaikiams turtui, pavydžiui, dviem pastatams, nurodyta didesnė likutinė vertė nei jo perdavimo-priėmimo akte.

„Sakalėlyje“ finansinį auditą atlikusi savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos vyriausioji specialistė J.Kalvaitienė mokyklai pateikė rekomendacijas dėl trūkumų pašalinimo.

Al­ma MOS­TEI­KAI­TĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų