REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Antradienį pristatyta tarptautinės Vilniaus knygų mugės programa. Jau trylika metų vykstanti Vilniaus knygų mugė tapo didžiausiu kultūriniu įvykiu Lietuvoje ir vienu iš populiariausių renginių, kurį kasmet aplanko per 60 tūkst. žmonių. Šiemet knygų mugėje – ypač daug susitikimų su knygų autoriais, renginiai ir net muzikiniais pasirodymai. Vasario 23–26 d. vykstančioje mugėje lankytojų lauks 378 renginiai (iš kurių 70 – skirti vaikams), bus parodyta 14 kino filmų, surengtos 9 apdovanojimų ceremonijos.

Antradienį pristatyta tarptautinės Vilniaus knygų mugės programa. Jau trylika metų vykstanti Vilniaus knygų mugė tapo didžiausiu kultūriniu įvykiu Lietuvoje ir vienu iš populiariausių renginių, kurį kasmet aplanko per 60 tūkst. žmonių. Šiemet knygų mugėje – ypač daug susitikimų su knygų autoriais, renginiai ir net muzikiniais pasirodymai. Vasario 23–26 d. vykstančioje mugėje lankytojų lauks 378 renginiai (iš kurių 70 – skirti vaikams), bus parodyta 14 kino filmų, surengtos 9 apdovanojimų ceremonijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot mugės organizatorių, renginys sieja daug gyvenimo sričių: čia susipina kultūra, menas, mokslas, švietimas, istorija, verslas, politika, čia iškeliamos ir svarstomos socialinės, kultūros politikos aktualijos, bet pagrindinis mugės tikslas – tas pats: skatinti skaityti ir patirti didelį džiaugsmą, atrasti dar nepažintą pasaulį. Ta ir pabrėžia šiemetinis mugės šūkis „Atversk pasaulį!“.

REKLAMA

Ragina susiplanuoti sau įdomų maršrutą

„Iš pradžių šeštadienį planavome surengti 80 renginių, o dabar jų bus net 100. Man net sunku įsivaizduoti, kaip tai įmanoma, bet taip tikrai yra“, – turtinga knygų mugės programa džiaugėsi Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė, mugės kultūrinės programos darbo grupės narė, leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė.

Pasak jos, sunku apibrėžti, kas vienija visus šių metų mugės svečius. „Autoriai be galo skirtingi ir visi savotiškai įdomūs. Juos visus vienija itin plati geografija – dar nė vienais metais neturėjome svečių iš JAV, Jungtinės Karalystės, Alžyro, Gajanos, Prancūzijos, Rusijos, Lenkijos, Izraelio, Bulgarijos, Kroatijos, Latvijos ir kitų šalių“, – Vilniaus knygų mugės pristatymo metu sakė L. Varanavičienė. Didžioji dalis užsienio autorių knygos pristatymus rengs ir su žmonėmis bendraus šeštadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Jau legenda tapusių Vilniaus knygų mugės grūsčių L. Varanavičienė siūlo išvengti planuojant savo laiką ir atsirenkant tik tai, kas kiekvienam asmeniškai yra įdomiausia. „Kad nereikėtų stumdytis, reikia žinoti, kur eiti ir, ko nori“, – sakė ji.

Taip pat knygų mugėje dalyvavo Vilniaus knygų mugės projekto vadovė Milda Gembickienė, kultūros viceministras Gediminas Rutkauskas, Mugės kultūrinės programos organizacinio komiteto pirmininkė Gintautė Žemaitytė, mugės kultūrinės programos darbo grupės narys Gytis Vaškelis, kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“ autorė ir koordinatorė Sigutė Chlebinskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bus pristatyta ne viena naujovė

Mugė šiemet vėl kvies keturias vasario dienas praleisti tarp gausybės naujų knygų, susitikti su savo mėgstamais autoriais, klausytis muzikos ir eilių, mėgautis geru kinu, meno parodomis, karštai diskutuoti ir kurti patiems. Šiemet Vilniaus knygų mugė bus didesnė ir „tarptautiškesnė“, nes prie jos prisijungs per Baltijos šalių sostines keliaujanti Baltijos knygų mugė.

Šiu metų mugės naujovė – bukinistų knygynėliai, kurie įsikurs 4-oje salėje. Daug įdomybių čia ras visi, kas domisi ar kolekcionuoja senas knygas bei vinilines plokšteles. Bukinistų zonoje įsikurs ne tik skaitytų knygų knygynėliai „Mint Vinetu“, „Keista“, „Knygų namai“, bet ir knygų kolekcionieriai.

REKLAMA

Kita naujiena – „Gyvoji biblioteka“, kuri veikia panašiai kaip įprastos bibliotekos – sutartam laikui skaitytojas čia gali pasiskolinti knygą, o perskaitęs turi ją grąžinti. Skirtumas tas, kad „Gyvojoje bibliotekoje“ knygas keičia žmonės, o skaitymą – pokalbiai.

Nauji ir jau gerai pažįstami veidai

Šiemet mugėje dalyvaus 56 nauji dalyviai. Visi kiti – mugės lankytojams pažįstami ne vienerius metus. Vilniaus knygų mugės garbės viešnia – Rūta Šepetys. Lietuvių kilmės amerikiečių rašytojos Rūtos Šepetys (pasirašo Ruta Sepetys) vardas daugeliui, ypač jaunesniosios kartos Lietuvos skaitytojų, jau gerai žinomas. Tai bene garsiausias lietuviškas vardas ir pasaulio literatūros gerbėjams. Debiutinis anglų kalba parašytas jos romanas „Between Shades of Gray“ („Tarp pilkų debesų“), kurio originalas pasirodė mažiau nei prieš metus (2011-ųjų kova), jau išleistas 30 šalių ir jį galima skaityti net 25 kalbomis, tarp jų – japonų ir kinų. Leidžiami jau ir pakartotiniai knygos tiražai. Knyga pelnė keliolika reikšmingų apdovanojimų ir nominacijų Jungtinėse Amerikos Valstijose, Prancūzijoje, o Italijoje „Tarp pilkų debesų“ įtraukta į mokykloms rekomenduotinų knygų sąrašą kaip stalinizmo terorą demaskuojanti knyga. Romanu susidomėjo ir Holivudas. Iki šiol nė vienai parašytai istorijai apie Lietuvą nėra pasisekę nueiti tokį tolimą kelią.

REKLAMA

Mugėje taip pat dalyvaus A. Čekuolis, N. Marčėnaitė, E. Knispelis, P. Galkontaitė, E. Mildažytė, A. Kunčius bei kiti.

Garbingi užsienio svečiai

Šiemet mugės lankytojų laukia susitikimai su keliasdešimt užsienio rašytojų, knygos meno žmonių – iliustratorių – iš viso su 28-iais, atvykusiais iš 14 šalių. Mugės programoje ir dviejų aukščiausių šalies pareigūnų, kadencijas baigusių prezidentų – Valdo Adamkaus ir Aleksanderio Kwasniewskio – pokalbis „Profesija: prezidentas“. Šio susitikimo pretekstu Vilniaus knygų mugės erdvėje tapo visus populiarumo rekordus sumušusi V. Adamkaus dienoraščių knyga „Paskutinė kadencija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikti su knygų mugės lankytojais iš užsienio taip pat atvyks garsūs D. Foenkinos, Y. Khadra, M. Martinsons, R. R. Smith bei kiti. D. Foenkinos į knygų mugę gali atvykti rankose laikydamas „Cezario“ apdovanojimą už savo romaną „Subtilumas“. Pagal šį kūrinį pastatytas filmas Lietuvoje pradedamas rodyti vasario 24-ąją.

Deja, bet planuotas susitikimas su rašytoja, keliautoja lietuvių kilmės Birute Galdikas neįvyks. Jis nukeliamas į gegužės mėnesį dėl pačios rašytojos, labai norėjusios atvykti į knygų mugę, asmeninių problemų.

REKLAMA

Keturios provokuojančios diskusijos

Šiemet i Vilnių sugrįžus kasmet vienoje iš Baltijos šalių sostinių rengiamai Baltijos knygų mugei, tradicinis mugės Diskusijų klubas siūlo padiskutuoti apie per pastarąjį tūkstantmetį akivaizdžiai nykstančius baltus. Diskusijoje „Ar baltų laikas jau praeityje?“ pasisakys vertėjas, kino dokumentininkas, Lietuvos švedas Jonas Öhmanas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorius Mindaugas Kvietkauskas, Lietuvių kalbos instituto direktorė Jolanta Zabarskaitė, VDU Istorijos katedros profesorius, išeivijos studijų centro vadovas Egidijus Aleksandravičius. Diskusijai vadovaus kultūros istorijos tyrinėtojas ir visuomenės veikėjas Darius Kuolys.

REKLAMA

Lankytojai Diskusijų klube turės progą pasiklausyti tradicinio, gausia klausytojų auditorija visada pritraukiančio filosofų dueto – Alvydo Jokūbaičio ir Vytauto Radžvilo provokuojančio pokalbio. Šiemet diskusijų dalyviai narstys silpnąsias demokratijos puses ir mėgins atsakyti į provokuojantį klausimą „Ar demokratija reiškia moralės nuosmukį?“ Diskusijoje šiandieniniai Lietuvos filosofai mėgins patikrinti, ar teisus buvo Platonas, manydamas, kad demokratinę visuomenę pirmiausiai pražudo tai, ką jos piliečiai suvokia kaip pagrindinį gėrį – būtent laisvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečioji Diskusijų klubo diskusija skiriama aktualiems istorijos ir literatūros sąryšiams aptarti. Diskusijai „Rašymas ant sienos: Lietuvos istorija pasauliui“ kibirkštį įskels dviejų tarptautinį rezonansą sukėlusių anglų kalba parašytų knygų pasirodymas – JAV gyvenančios rašytojos Rūtos Šepetys romanas apie tragiška lietuviu tremtiniu likimą „Between shades of gray“ („Tarp pilkų debesų“) ir rašytojo iš Kanados Antano Šileikos romanas apie Lietuvos pokario rezistenciją „Underground“ („Pogrindis“).

Istoriko sovietologo Aurimo Švedo vadovaujamoje diskusijoje dalyvaus šių metų Vilniaus knygų mugės garbės viešnia Rūta Šepetys, rašytojas Sigitas Parulskis, romano Elektra (2011) apie prieštaringa Lietuvos pokarį autorius, politikas ir visuomenės veikėjas Mečys Laurinkus, atsiminimų knygos Partizanai vertėjas į švedų kalbą, dokumentinių filmų apie lietuvių rezistencijos kovas režisierius Jonas Öhmanas, istorikas Nerijus Šepetys. Pokalbyje neakivaizdžiai dalyvaus ir rašytojas Antanas Šileika, jo atsakymai bus transliuojami ekrane.

REKLAMA

Paskutinė diskusijų klubo tema – „Kritikus nušauna, tiesa? Kritiko(s) laisvės ir priedermės“ taip pat inspiravo aktualūs įvykiai, subruzdinę ramią ir gal net apsnūdusią Lietuvos literatų padangę. Prieš keletą metų literatai norėjo abstrakčiai nušauti siužetą. Dabar atėjo eilė konkretiems kritikams. Diskutuos žinomi aštrios plunksnos meistrai – Giedra Radvilaviciutė, Herkus Kunčius ir Laimantas Jonušys. Juos provokuos ir diskusijai vadovaus kritikas Vaidas Jauniškis.

Kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“

Šiais metais dailininkės Sigutės Chlebinskaitės įkurta kūrybinė studija visai šeimai „Tu gali sukurti knygą“ mugėje veiks jau vienuoliktąjį kartą. Čia bus galima dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, skaitymuose, susitikti su lietuvių vaikų literatūros kūrėjais, knygų iliustruotojais iš Lietuvos ir užsienio – iš viso lankytojų lauks apie 50 renginių. Čia su dideliais ir mažais bendraus ir žiniomis dalysis Knygų šalies ambasadoriai – žmonės, rašantys knygas ir išmanantys jų istorija. Pasibaigus Vilniaus knygų mugei, kūrybinė studija vėl keliaus po Lietuvos miestelius, viešės Birštono miesto šventėje ir „Poetiniame Druskininkų rudenyje“. Kūrybinė studija jau yra nukeliavusi ir iki Italijos miestu Turino ir Bolonijos, kur vyko vaikų knygų mugės. Italų smalsuoliams programa taip patiko, kad jie panoro rezervuoti vietas šių metu kūrybinės studijos renginiuose.

REKLAMA

Kino ekrane atgis knygos ir jų kūrėjai

Jau antrus metus mugėje veikianti Knygos kino salė šiemet lankytojams pasiūlys aštuonis dokumentinius ir šešis vaidybinius filmus, taip pat tarptautinio animacinių filmų festivalio „Tindirindis“ filmu rinkinį. Kino mėgėjai išvys dokumentinius filmus apie lietuvių literatūros kūrėjus – V. M. Putiną, J. Biliūną, V. Mačernį, J. Marcinkevičių, apie danų rašytojos Karen Blixen gyvenimą, apie lenkų pedagogo, rašytojo Janušo Korcako tragiškus gyvenimo metus II pasaulinio karo laikais. Taip pat bus parodytas dokumentinis filmas apie jaunimo ekspediciją Tomsko srityje, J. Öhmano dokumentinis filmas apie partizanų vado Juozo Lukšos-Daumanto likimą ir kt. Vaidybinio kino mėgėjų lauks danų rašytojos Karen Blixen kurinio „Babetės puota“ ekranizacija, pelniusi „Oskarą“, filmas apie Coco Chanel ir Igorį Stravinskį, H. K. Anderseno pasakos „Laukinės gulbės“ ekranizacija, M, Anderseno-Nexo romano „Pelė užkariautojas“ ekranizacija, pelniusi Kanų auksą bei „Oskarą“, Nobelio premijos laureato norvegų rašytojo Knuto Hamsuno romano „Badas“ ekranizacija, islandų rašytojo M . Gudmundssono romano „Visatos angelai“ ekranizacija ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Bus apdovanoti geriausieji

Kaip ir kasmet, knygų mugės metu bus įteiktos įvairios premijos ir apdovanojimai. Iš viso jų bus 8: Knygos meno konkurso „Vilnius 2011“ laureatų apdovanojimas; taisyklingos knygos kalbos laureatų paskelbimas ir apdovanojimas; konkurso „Metų knygos rinkimai“ apdovanojimai; kūrybiškiausios knygos konkurso laureatų paskelbimas; verstinės knygos rinkimai ir Bičiulių premijos įteikimas; Jurgos Ivanauskaitės premijos teikimas; Patriotų premijos teikimas ir kt.

Išsamiai su knygų mugės programa galite susipažinti Vilniaus knygų mugės internetiniame puslapyje www.2012.vilniausknygumuge.lt bei renginio metu dalinamuose lankstinukuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų