REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po trejus metus trukusio nuosmukio 2011 m. Europos statybų sektorius beveik stabilizavosi. Tarptautinės verslo rizikos valdymo bendrovės „Coface“ duomenimis, nuosmukio metu sektoriaus veiklos apimtys sumažėjo 17% ir grįžo į 1998 m. lygį. Gyvenamųjų namų statybos segmento (generuojančio 29% viso sektoriaus veiklos), kaip ir negyvenamosios paskirties pastatų statybos segmento (25% viso sektoriaus veiklos), veiklos apimčių sumažėjimas buvo dar didesnis (-20%). Nuo 2007 m. iki 2011 m. naujos statybos namų skaičius sumažėjo 45%. Tačiau viešojo sektoriaus statybos darbų apimčių (46% viso sektoriaus veiklos) sumažėjimas buvo ne toks ryškus.

Statybų sektoriaus stabilizaciją 2011 m. lėmė gyvenamųjų, ypač socialinių būstų, statybos darbų apimčių padidėjimas, taip pat senos statybos namų renovacija, įtakos turėjo negyvenamosios paskirties pastatų bei viešojo sektoriaus projektų skaičiaus sumažėjimas. Gyvenamųjų namų statybos darbų apimtys padidėjo dėl 2010 m. išduotų statybos leidimų. Negyvenamosios paskirties pastatų statyba: subsektoriaus privačiajam segmentui pakenkė ekonominis netikrumas, o viešajam – fiskalinės taupymo priemonės. Viešojo sektoriaus statyba patyrė nuosmukį.

„Viso statybų sektoriaus veiklos apimtys 2012 m. galėtų vėl pradėti nuosakiai augti dėl gyvenamųjų namų statybos suaktyvėjimo. Nepaisant to, naujų namų statybos apimtys išliks gerokai mažesnės nei statybų piko metu 2008 m. pradžioje. Numatoma, jog negyvenamosios paskirties namų ir viešojo sektoriaus pastatų statybos darbų apimtys netrukus vėl mažės dėl neužtikrintos ekonominės situacijos, pasižyminčios griežta fiskaline politika, taikoma daugelyje šalių. Komercinių patalpų, pramonės bei tretinės statybos darbų apimtys ir toliau bus veikiamos ekonominio netikrumo. Tuo tarpu institucinių pastatų statybą ribos sugriežtinti fiskaliniai taupymo planai“, – teigia „Coface Lietuva“ Rinkodaros ir pardavimų departamento direktorius Mantvydas Štareika.

Pasaulio finansų krizės atgarsiai paryškino skirtumus tarp šalių statybų sektorių, o taip pat ir tarp sektoriaus segmentų valstybių viduje. Daugelis sektoriaus veikėjų (statybininkai, darbų vykdytojai, apdailininkai, statybinių medžiagų ir technikos tiekėjai) susiduria su dideliu atsiskaitymo sutrikimų atvejų skaičiumi.

Ispanijoje, kur nekilnojamojo turto burbulas sprogo 2007 m., statybų sektoriaus veikla grįžo į 2000 m. lygį. Trečdalis visų žlugusių Ispanijos kompanijų priklauso statybų sektoriui. Būstų kainos krito daugiau nei 25%, tačiau kainos vis tiek išlieka aukštos. Ši kainų kritimo tendencija greičiausiai išsilaikys dar kelis metus. Apytikris neparduotų namų skaičius pasiekė daugiau nei milijoną vienetų, o namų ūkių stabilumą pakirto 20% nedarbo lygis nacionaliniu mastu. Taigi šiame segmente teigiamų poslinkių nesitikima. Tai galioja ir negyvenamosios paskirties pastatų statybai, kuriai teko išgyventi dar didesnius pasikeitimus, taip pat viešojo sektoriaus statybos darbams, kurių apimtis ir toliau ribos griežti fiskaliniai taupymo planai.

Portugalijoje gyvenamųjų namų statybos darbų apimtys mažėjo nuo 2004 m., pasaulinė finansų krizė tik paryškino šią tendenciją. Taip pat nekilnojamojo turto paklausą veikė griežtos taupymo tendencijos. Kartu lėtėjant ir pasiūlos augimui pradėjo kristi kainos. Viešojo sektoriaus statybos darbų apimtis ribojo taupymo planai.

Airijoje statybų sektoriaus veikla 2011 m. dar kartą susitraukė, tai buvo penktas iš eilės metinis nuosmukis. Ši neigiama perspektyva aiškinama dideliu skaičiumi neparduotų pastatų, nuolatiniu kainų ir pajamų kritimu, kreditavimo sąlygų sugriežtinimu ir šalies ekonomikos pažeidžiamumu. Naujų namų statybos nuosmukio pradžia prasidėjo dar 2006 m. Ir tai dar ne pabaiga, net ir turint omeny tai, jog kainos sumažėjusios per pusę. Komercinių pastatų statybos tendencijos taip pat buvo neigiamos. Viešųjų ir institucinių pastatų statybos projektai yra ribojami sugriežtintos fiskalinės drausmės. 2012 m. statybos verslo apimtys gali stabilizuotis dėl šalies ekonomikos augimo.

Danijoje krizė neigiamai paveikė investicijas į gyvenamųjų ir negyvenamųjų pastatų statybas. Nekilnojamojo turto kainos šalyje jau sumažėjusios 30%, tuo tarpu neparduotų butų skaičius išlieka didelis. Tikimasi, jog visas statybų sektorius stabilizuosis 2012 m., tačiau sektoriaus veikėjų finansinė padėtis išlieka nestabili.

Nyderlanduose statybos sulėtėjo 2009 m. Dėl praeityje susidariusio gyvenamųjų namų pertekliaus, būstų segmentas nukentėjo labiausiai.

Islandijoje, Graikijoje ir daugelyje centrinės Europos šalių (Rumunijoje, Bulgarijoje, Vengrijoje, Čekijoje, Slovėnijoje ir Slovakijoje) statybų sektorius vis dar skendi krizėje, tačiau atsigavimas galėtų prasidėti 2012 m. Šiose šalyse viešojo sektoriaus statybos darbų apimtys sumažėjo dėl subsidijų stagnacijos nacionaliniu ir Europos lygiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų