REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekdama atnaujinti įstrigusias derybas Rusija pasiūlė Ukrainai tiekiamas dujas atpiginti 10 proc. su sąlyga, kad Ukraina pirks anksčiau sutartą dujų kiekį, pirmadienį rašo Kijeve leidžiamas dienraštis „Komersant Ukraina“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak dienraščio, Maskva sutiko padaryti 10 proc. nuolaidą, kai ją praėjusią savaitę išsikovojo didieji Rusijos dujų pirkėjai Europoje.

REKLAMA

Tačiau, dienraščio žiniomis, tokia nuolaida Ukrainos netenkina. Ekspertai mano, kad Rusijos siūlomą nuolaidą reikėtų vertinti kaip atsakomąją reakciją į Kijevo siekį į šį ginčą įtraukti investuotojus iš Europos ir sumažinti perkamų dujų kiekį.

Penktadienį Rusijos pasiuntinys Kijeve Michailas Zurabovas pranešė gavęs savo šalies Energetikos ministerijos laišką, kuriame Ukrainos energetikos ministerijai siūloma tęsti derybas dėl dujų kainos sumažinimo. Derybos nutrūko sausio viduryje.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialiai nei ministerijos, nei bendrovės „Naftogaz“ atstovai rusų pasiūlymo nekomentuoja.

Tačiau neoficialiai šaltinis Energetikos ministerijoje pranešė, jog Rusija nori, kad gavusi 10 proc. nuolaidą Ukraina daugiau nesiektų sumažinti dujų kainą ir šiemet nupirktų 33 mlrd. kubinių metrų kuro, kaip šalys buvo anksčiau susitarusios.

Pasak šaltinio, Ukrainos siekis dujų kainą sumažinti nuo 415 JAV dolerių iki 200-250 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų būtų įmanomas tik tuo atveju, jei būtų sukurtas dujotakių valdymo konsorciumas, kuris per pusę priklausytų „Naftogaz“ ir Rusijos koncernui „Gazprom“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar Ukraina siekia, kad 34 proc. akcijų turėtų „Naftogaz“ ir po 33 proc. - „Gazprom“ ir partneris iš Europos“, - teigia šaltinis.

Energetikos tyrimų instituto direktorius Dmitrijus Maruničius mano, kad teikdamas iš anksto Ukrainai nepriimtiną pasiūlymą „Gazprom“ nori užkirsti kelią galimam Europos Komisijos įsitraukimui į derybas.

„Savo pasiūlymu „Gazprom“ nori parodyti, kad visiems savo partneriams sukuria vienodas sąlygas“, - sako D. Maruničius.

Vasario pradžioje Ukraina kreipėsi į Europos Sąjungą, prašydama padėti sprendžiant dujų ginčą su Rusija.

REKLAMA

Europos Komisijos narys Giunteris Otingeris (Guntheris Oettinger) savo laiške Ukrainai atsakė, kad Europos Sąjungai vertėtų kartu su Ukraina ir Rusija valdyti šalies dujotakių sistemą.

Kaip skelbta, praėjusią savaitę „Gazprom“ pranešė sumažinęs dujų kainas keliems iš svarbiausių klientų, tarp jų Prancūzijos „GDF Suez“, Vokietijos „Wingas“, Slovakijos SPP ir Turkijos „Botas“.

TAIP PAT SKAITYKITE:

„Lietuvos energija“ kreipėsi į „Gazprom Export“ dėl gamtinių dujų mainų

„Gazprom“ Europai sumažino dujų kainą 10 proc., Lietuva lieka be nuolaidų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų