REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei 72 proc. lietuvių norėtų jau šiandien įsigyti ir vairuoti hibridinį automobilį, tačiau beveik pusę (47 proc.) sustabdo didelė transporto priemonės kaina. Beveik trečdalis baiminasi brangios automobilio priežiūros. Tokią Lietuvos vairuotojų nuomonę parodė lankomiausio transporto skelbimų portalo Autoplius.lt vasario mėnesio pradžioje atliktos apklausos duomenys. Apklausoje dalyvavo daugiau nei 1000 portalo lankytojų.

REKLAMA
REKLAMA

Lengvųjų automobilių rinkos ekspertai pastebi, kad benzinu ir elektra varomi automobiliai yra  vidutiniškai nuo 7 iki 49 proc. brangesni už analogiškas benzinines ar dyzelines transporto priemones. Pavyzdžiui, populiariausias tarp hibridinių naujų automobilių yra „Lexus RX“, kurio bazinė kaina (200 tūkst. Lt.) 7 proc. didesnė už tą patį modelį su benzininiu varikliu, bet dėl mažesnių kuro sąnaudų, nuvažiavus 36 tūkst. kilometrų, hibridinio automobilio kainos perviršio nebelieka.

REKLAMA

2012 m. „Lexus RX 450h“ (nuotr. Gamintojo)2012 m. „Lexus RX 450h“ (nuotr. Gamintojo)

„Tyrimai rodo, kad kuro suvartojimas ir automobilio kaina yra esminiai kriterijai, kuriais remiantis priimamas sprendimas, kokį automobilį pirkti. Hibridinių automobilių kainos perviršis, palyginti su benzininiais ir dyzeliniais automobiliais, dėl mažesnių kuro sąnaudų vis dar retai atsiperka, o kai kuriais atvejais hibridinio automobilio kuro suvartojimas netgi yra didesnis“, – sako Viktoras Daukšas, Autoplius.lt vystymo vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent ekonomiškumas – mažesnės kuro sąnaudos – pagrindinė priežastis, dėl kurios vairuotojai rinktųsi hibridinį automobilį. Šią priežastį įvardijo beveik pusę apklausos dalyvių (49 proc.). Beveik trečdalis (32 proc.) rinktųsi minėtus automobilius, jeigu jų įsigijimui būtų taikomos lengvatos. 11 proc. rūpi ekologija – jie nori būti socialiai atsakingais vairuotojais. Tiesa, vos 7 proc. hibridinius automobilius vairuotų todėl, kad jie – naujos kartos ir pažangios visuomenės simbolis.

Populiarėja vangiai

Transporto priemonių privalomas technines apžiūras atliekančių įmonių asociacijos „Transeksta“ duomenimis, Lietuvoje kol kas yra tik apie 2000 benziną ir elektrą naudojančių automobilių, o t.y. vos 0,2 proc. visų Lietuvos automobilių. Šiuo metu Autoplius.lt parduodami 328 hibridiniai automobiliai, kurie sudaro tik 1 proc. visos portalo automobilių pasiūlos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Honda Jazz Hybrid“ (nuotr. Gamintojo)„Honda Jazz Hybrid“ (nuotr. Gamintojo)

Apklausos dalyviai skirtingai vertina hibridinių automobilių perspektyvas Lietuvoje. 44 proc. įsitikinę, kad per penkerius metus minėti automobiliai mūsų šalyje išpopuliarės, o 40 proc. mano, kad Lietuvos vairuotojai dar ilgai nesirinks vairuoti hibridinių automobilių. Likusieji nusiteikę itin pesimistiškai ir teigia, kad hibridiniai automobiliai tėra eksperimentas.

Pasak V. Daukšo, kol hibridiniai automobiliai yra brangesni ir nėra žymiai ekonomiškesni už įprastais degalais varomus automobilius, jie populiarės labai lėtai. „Be to, daug kas priklauso ir nuo valdžios požiūrio. Kai kuriose Europos šalyse yra įvesti taršos mokesčiai, todėl mažiausiai teršiantys hibridiniai automobiliai populiarėja greičiau“, – teigia V. Daukšas.

REKLAMA

Atnaujinti pusę visų automobilių – rimtas iššūkis

Autoplius.lt apklausos metu Lietuvos vairuotojų taip pat buvo klausiama, ar realu, kad Lietuvoje iki 2030 metų perpus sumažėtų įprastais degalais varomų automobilių skaičius.

Šis klausimas susijęs su pernai Europos Komisijos (EK) priimta konkurencingos transporto sistemos kūrimo strategija „Transportas 2050“, kurios vienas iš numatomų tikslų – skatinti naudoti ekologiškesnius automobilius ir švaresnius degalus ir iki 2030 m. perpus sumažinti įprastais degalais varomų automobilių skaičių Europos miestuose.

REKLAMA

2011 m. „Lexus GS 450h“ (nuotr. Gamintojo)2011 m. „Lexus GS 450h“ (nuotr. Gamintojo)

Daugiausia apklausos dalyvių – 39 proc. – mano, kad pasiekti užsibrėžtus tikslus realu, nes artimiausiais metais hibridiniai ir vien tik elektra varomi automobiliai bus pigesni, labiau išvystyta jų infrastruktūra. Trečdalis (33 proc.) respondentų mano, kad hibridinių automobilių 2030 m. bus apie penktadalį, nes daugeliui vairuotojų tiesiog sudėtinga pakeisti savo įpročius – atsisakyti vairuoti benzininius ar dyzelinius automobilius.

„Įgyvendinti EK reikalavimus Lietuvai bus didžiulis iššūkis. Norint, kad bent pusė automobilių parko iki 2030 metų būtų varomi nebe įprastais degalais, reikia pakeisti 600–700 tūkst. automobilių. Žvelgiant iš dabartinės pozicijos, tai skamba kiek utopiškai“, – mano V. Daukšas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2012 m. „Volkswagen Touareg Hybrid“ (nuotr. Gamintojo)2012 m. „Volkswagen Touareg Hybrid“ (nuotr. Gamintojo)

Autoplius.lt vystymo vadovas pastebi, kad kai kurių Europos Sąjungos šalių vyriausybės yra sukūrusios priemones, padedančias valdyti šalies automobilių parko amžių, užtikrinti mažesnę oro taršą ir didesnį saugumą. „Šiuo metu Lietuva neturi automobilių valdymo strategijos, bet tik ją kryptingai įgyvendinant galima pasiekti reikšmingesnio rezultato – atnaujinti visus Lietuvos automobilius“, – sako V. Daukšas.

Skeptiškai nusiteikę buvo ir 29 proc. apklausos dalyvių, kurie teigė, kad  iki 2030 m. padėtis Lietuvoje nepasikeis ir dauguma lietuvių, kaip ir iki šiol, važinės tik degalais varomais automobiliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų