REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį sezoną rekordiškai pigios daržovės pirkėjų jau ilgai nebelepins. Dėl sausio mėnesio pabaigoje užklupusių šalčių ir nepakankamų daržovių atsargų užsienio rinkose, auga lietuviškų daržovių paklausa. Tuštėjant ūkininkų sandėliams, kyla daržovių kainos.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybininkai  prognozuoja, kad daržovių kainos artimiausiu metu gali kilti 10–30 proc.

Dėl gausaus daržovių derliaus šiemet daržovių kainos Lietuvoje buvo pasiekusios „dugną“. Palyginti su pernai metais, šiemet daržovių buvo galima nusipirkti net iki trijų kartų pigiau, bet jų atsargos kaimyninėse šalyse jau po truputį baigiasi, įsibėgėja lietuviškų daržovių eksportas. „Netrukus gali tekti trečdaliu brangiau mokėti už baltagūžius kopūstus. Plautos morkos ir burokėliai gali pabrangti apie 10 proc.“, – pasakoja prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

REKLAMA

Ilgiau prekybos tinklas tikisi išlaikyti nedideles svogūnų ir bulvių kainas. Šios daržovės dar bent kelias savaites brangti neturėtų.

Praėjusių metų vasara buvo itin palanki ūkininkams, auginantiems daržoves, kurių ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje užderėjo neįprastai gausiai. Tai lėmė daržovių perteklių ir stipriai kritusias kainas rinkoje. „Tačiau panašu, kad šių metų sausio mėnesio pabaigoje spaudęs šaltukas įsisuko į kaimyninių šalių daržovių sandėlius. Kuomet tokia didžiulė rinka kaip Rusija atsigręžia į Lietuvos ūkininkus – kainų pokytis jaučiamas iš karto“, – teigia D. Ryliškis.

Labiausiai užsienio rinkose vertinamos kokybiškos lietuviškos morkos, todėl jų kaina paprastai kyla pirmiausiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų