REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija toliau aktyviai siekia užsibrėžto tikslo – patekti į pasaulio technologijų ir inovacijų valstybių elitą. 4 mlrd. JAV dolerių (10,6 mlrd. litų) vertės Skolkovo projekto tikslas – Maskvos priemiestyje pastatyti naują technologijų miestą, kuris, kaip tikisi jo kūrėjai, padės pamatus naujos kartos inovacijų kūrimui.

REKLAMA
REKLAMA

Nors projekto planavime galima jausti šiokį tokį sovietmečio dvelksmą, tačiau pagrindinis skirtumas tarp sovietinių technologijų miestų ir Skolkovo yra atvirumo laipsnis. Užsienio investuotojai ir darbuotojai atvirai yra raginami prisijungti prie naujojo technologijų miesto kūrimo.

REKLAMA

Buvęs Airijos mokslų ministras Conoras Lenihanas teigė, kad Skolkovo taps langu likusiam pasauliui į Rusijos mokslą ir technologijas, o taip pat langu Rusijos mokslui į likusį pasaulį. Jis pažymi, jog Rusijos mokslas gali pasigirti turtinga istorija, tačiau nuo 1990-ųjų nukentėjo nuo masinio mokslininkų nutekėjimo.

Skolkovo technologijų mieste bus kartu su kompanija MIT pastatytas universitetas, kuriame galės studijuoti daugiau nei 1,2 tūkst. studentų, bus įrengtas mokslo ir technologijų parkas bei penki svarbiausių technologinių sričių centrai, apimantys branduolinės energijos, biomedicinos, informacinių technologijų (IT), energetikos ir kosmoso sritis.

REKLAMA
REKLAMA

Specialus statusas

Galima drąsiai teigti, jog Rusija negali pasigirti turinti gerą reputaciją, kuomet kalba eina apie intelektinės nuosavybės apsaugą. Pasak C. Lenihano, visas Skolkovo projektas bus įgyvendintas specialioje federalinėje zonoje, kurioje galios atskiri muitai, mokesčiai ir imigracijos paslaugos. Tai turėtų palengvinti Rusijos vizos gavimo procesą užsienio mokslininkams.

C. Lenihano nuomone, svarbu, kad zonoje veiks atskiras intelektinės nuosavybės teismas ir bus teikiamos teisinės pagalbos paslaugos. Viena iš Skolkovo projekte sutikusių dalyvauti Vakarų kompanijų yra kompiuterių gamintoja IBM, kuri tapo programos patarėja intelektinės nuosavybės klausimais. Anot C. Lenihano, teisėmis apsaugotą produktą ar paslaugą Skolkovo mieste sukūrusios kompanijos neprivalo juo dalintis ir nėra suvaržytos jokiais išskirtiniais susitarimais. Vis dėlto reikalaujama, kad bet koks sukurtas intelektine nuosavybe apsaugotas produktas priklausytų legaliai veikiančiam ir Skolkovo mieste įsteigtam ūkio subjektui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Garantijos iki 10 mln. JAV dolerių

Mainais už tai projekto metu įkurtos kompanijos gali tikėtis dosnaus atlygio. Įmonės gali gauti garantijas, ne paskolas, kurios siekia iki 10 mln. JAV dolerių (26,5 mln. litų). Be to, kompanijos, kurių apyvarta nesiekia 30 mln. JAV dolerių (79 mln. litų), gali būti atleistos nuo mokesčių iki 10 metų laikotarpiui.

Iki šiol paraiškas gauti programos finansavimą jau pateikė 140 kompanijų. Nors pirminis tikslas buvo, kad pusė visų dalyvių būtų užsienio įmonės, tačiau kol kas 80 proc. visų projekte dalyvaujančių kompanijų yra iš Rusijos. Dauguma įmonių yra priskiriamos tyrimų ir plėtros grupei. Pradėjus veikti naujam technologijų miestui, jame galės glaustis iki 600 naujai susikūrusių įmonių.

REKLAMA

Pasak C. Lenihano, projektu siekiama į regioną pritraukti iki 40 pagrindinių technologijų kompanijų. Iki šiandienos norą dalyvauti išreiškė 21 įmonė, tarp kurių yra tokios bendrovės kaip „Cisco“, „Boeing“, SAP, „Siemens“ ir „Intel“. Vidutiniškai šios kompanijos investavo tarp 100 ir 150 mln. JAV dolerių (265-398 mln. litų) ir įsipareigojo įdarbinti apie 90 mokslininkų.

Kol kas dar per anksti kalbėti apie projekto sėkmę (dar nėra pradėti jokie statybų darbai), tačiau Rusijos verslininkai jau teigiamai vertina projekto mastą. Vis dėlto kyla abejonių, ar projektui pavyks pritraukti talentus didžiosioms kompanijoms.

REKLAMA

Ar talentai atvyks?

„Kai Rusijos vyriausybė aiškiai pareiškia, kad tai jiems rūpimas projektas, jie paprastai sėkmingai išsprendžia tokius reikalus“, - teigė vieno pirmaujančio Rusijos internetinės prekybos tinklapio OZON vadovė Maelle Gavet.

Anot jos, pagrindinė problema ta, kad miestas yra per toli.

„Jei esate maža įmonė ir jums reikia 10 žmonių, tuomet viskas bus puiku, tačiau jei esate tokia kompanija, kuriai pagrindiniame biure reikia 300 žmonių, tuomet labai sunku surasti šiuos žmones ir išsiųsti juos į Skolkovo“, - aiškino M. Gavet.

Skolkovo projektą 2008 metų lapkričio mėnesį pristatė Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas. Projektą tiesiogiai finansuoja Rusijos vyriausybė, kuri šiuo metu jam yra skyrusi 4 mlrd. JAV dolerių (10,6 mlrd. litų). Tačiau Skolkovo fondo vadovas Viktoras Vekselbergas teigė, kad galima tikėtis, jog finansavimas išaugs iki 8 mlrd. JAV dolerių (21,2 mlrd. litų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų