REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių vi­ce­me­rė Dai­va Ma­to­nie­nė, bu­vu­si at­sa­kin­ga už rek­la­mos tai­syk­lių įve­di­mą, pa­ti rek­la­muo­ja­si ant ne­le­ga­laus rek­la­mi­nio sten­do. Jo val­dy­to­jai nė­ra ga­vę lei­di­mo išo­ri­nei rek­la­mai įreng­ti. Pla­ka­te – į Sei­mą kan­di­da­tuo­sian­čių bend­ra­par­tie­čių D. Ma­to­nie­nės ir Va­len­ti­no Ma­zu­ro­nio vei­dai. Vi­ce­me­rė tvir­ti­na, jog tai ne po­li­ti­nė, o so­cia­li­nė rek­la­ma.

REKLAMA
REKLAMA

Lei­di­mo rei­kia ir ne­rei­kia?

Mies­to Sa­vi­val­dy­bė­je lei­di­mų išo­ri­nei rek­la­mai įreng­ti rei­ka­lus tvar­ko Pet­ras Slonks­nis, Ar­chi­tek­tū­ros ir ur­ba­nis­ti­kos sky­riaus vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas. „Šiau­lių kraš­to“ klau­sia­mas, ar yra iš­duo­tas lei­di­mas po­li­ti­kų pla­ka­tui, ar rink­lia­va už išo­ri­nės rek­la­mos įren­gi­mą su­mo­kė­ta, aiš­ki­no: „Po­li­ti­nė ir so­cia­li­nė rek­la­ma – ne­reg­la­men­tuo­ja­ma“.

REKLAMA

Pra­šo­mas at­sa­ky­ti konk­re­čiau, iš­spau­dė tik tiek, kad sten­das yra rek­la­mos fir­mos „Diz­re­ga“ ir kad šiuo at­ve­ju „įdo­mi si­tua­ci­ja: „Pro­jek­tas yra, bet pa­raiš­kos nė­ra“.

Ką tai reiš­kia, pa­siū­lė „Šiau­lių kraš­tui“ aiš­kin­tis, krei­pian­tis į jį raš­tu. Dar esą ga­li­ma su­si­ži­no­ti ir Sa­vi­val­dy­bės kan­ce­lia­ri­jo­je. Kan­ce­lia­ri­jos dar­buo­to­ja in­for­ma­vo, kad bend­ro­vės „Diz­re­ga“ pa­raiš­kos išo­ri­nei rek­la­mai mies­te įren­gi­nė­ti Sa­vi­val­dy­bė ne­tu­ri. Nė­ra pa­raiš­kos – nė­ra lei­di­mo.

REKLAMA
REKLAMA

Bet pla­ka­tas ka­bo.

Vie­šo­sios tvar­kos sky­riaus ve­dė­ja Vi­ta­li­ja Pe­le­nie­nė „Šiau­lių kraš­tui“ aiš­ki­no, jog išo­ri­nės rek­la­mos tai­syk­lės ne­tai­ko­mos so­cia­li­nei ir po­li­ti­nei rek­la­mai – tik ūki­nei, ko­mer­ci­nei, pro­fe­si­nei.

Ka­dan­gi tai­syk­lės ne­tai­ko­mos, va­di­na­si, jai įreng­ti lei­di­mo ne­rei­kia ir pi­ni­gai Sa­vi­val­dy­bei už tai ne­mo­ka­mi.

„Toks įsta­ty­mas, Sa­vi­val­dy­bei ne­su­teik­ta tei­sė kont­ro­liuo­ti po­li­ti­nę ir so­cia­li­nę rek­la­mą“, – tei­gė V. Pe­le­nie­nė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ra­do ply­šį

Vi­lius Pu­ro­nas, bu­vęs Vie­šo­sios tvar­kos sky­riaus vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas išo­ri­nės rek­la­mos kont­ro­lės rei­ka­lams, nuo va­sa­rio 13 die­nos Sa­vi­val­dy­bė­je ne­be­dir­ba. Bet „Šiau­lių kraš­tui“ sa­kė, jog pla­ka­to is­to­ri­ja spė­jęs pa­si­do­mė­ti.

„Nu­fo­tog­ra­fa­vau tą pla­ka­tą, kai tik pa­ma­čiau, aiš­ki­nau­si su vi­ce­me­re. Ji ma­ne ti­ki­no, jog pla­ka­tas už­sa­ky­tas rek­la­mos fir­mo­je, pi­ni­gai su­mo­kė­ti, fir­ma su Sa­vi­val­dy­be vis­ką tu­rė­ju­si su­de­rin­ti“, – sa­kė V. Pu­ro­nas.

REKLAMA

Anot bu­vu­sio val­di­nin­ko: „Jei­gu lei­di­mo nė­ra, tai rek­la­mos fir­mą iš­si­kvie­čiu, su­ra­šau pa­žei­di­mo pro­to­ko­lą ir ski­riu bau­dą.“

„Bet yra ir ki­ta pu­sė, – dės­to V. Pu­ro­nas, – pa­si­kvies ad­vo­ka­tą ir įro­dys, kad po­li­ti­nei, so­cia­li­nei rek­la­mai to­kio lei­di­mo pa­gal mū­sų tai­syk­les ir ne­rei­kė­jo. To­se tai­syk­lė­se dau­gy­bė sky­lių. Vie­na – kad so­cia­li­nė po­li­ti­nė rek­la­ma ne­reg­la­men­tuo­ja­ma. O kai tai reiš­kia – de­rink ne­de­rink, mo­kėk ne­mo­kėk?“

REKLAMA

Bu­vęs val­di­nin­kas sa­ko, jog Sa­vi­val­dy­bė gau­na tik treč­da­lį tų pa­ja­mų, ku­rias ga­lė­tų gau­ti iš išo­ri­nės rek­la­mos: „2008 me­tais gau­da­vo 600 tūks­tan­čių li­tų, da­bar – tik apie 200 tūks­tan­čių li­tų.“

Lei­di­mo ne­tu­ri

Pla­ka­tas su Sei­mo na­rio Va­len­ti­no Ma­zu­ro­nio ir mies­to vi­ce­me­rės D. Ma­to­nie­nės fi­gū­ro­mis ka­bo sten­de Til­žės gat­vė­je ties san­kir­ta su Jo­no Jab­lons­kio gat­ve.

Abu po­li­ti­kai ren­gia­si Sei­mo rin­ki­mams, kan­di­da­tuos mies­to vien­man­da­tė­se apy­gar­do­se. Pla­ka­tui nu­si­fo­tog­ra­fa­vo su Šiau­lių art­ri­to drau­gi­jos „Ar­tis“ at­sto­ve. Nu­ro­da­ma, kad nuo­trau­ka da­ry­ta To­le­ran­ci­jos die­nai. Pla­ka­tas kvie­čia: „Kar­tu mes ga­li­me daug“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kau­ne įsi­kū­ru­sios rek­la­mos agen­tū­ros „Diz­re­ga“ va­do­vas Aud­rius Na­vic­kas „Šiau­lių kraš­tui“ pa­tvir­ti­no, jog sten­das – „Diz­re­gos“. Bet va­dy­bi­nin­kai iš­vy­kę, to­dėl ne­ga­lįs pa­sa­ky­ti, nei kaip ja­me at­si­ra­do po­li­ti­kų rek­la­ma, nei koks bu­vo už­sa­ky­mas: po­li­ti­nės ar ki­to­kios rek­la­mos.

A. Na­vic­kas ne­nei­gė, jog lei­di­mo Šiau­liuo­se įren­gi­nė­ti išo­ri­nę rek­la­mą fir­ma ne­tu­ri.

Va­di­na so­cia­li­ne rek­la­ma

D. Ma­to­nie­nės tei­gi­mu, šis pla­ka­tas – ne po­li­ti­nė rek­la­ma.

„Tai – so­cia­li­nė rek­la­ma, – sa­kė vi­ce­me­rė. – Taip, aš – po­li­ti­kė, bet ren­giu daug so­cia­li­nių ak­ci­jų. Šu­niu­kų ak­ci­jas da­rau, ne­gi ir tai – po­li­ti­nė rek­la­ma?“

REKLAMA

Po­li­ti­kės tei­gi­mu, rek­la­mi­nį pla­ka­tą už­sa­kęs ir ap­mo­kė­jęs par­ti­jos ko­le­ga V. Ma­zu­ro­nis.

O kad pla­ka­tas ka­bo ant ne­le­ga­laus sten­do, D. Ma­to­nie­nė at­sa­ko­my­bės sa­kė pa­rei­ka­lau­sian­ti iš Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos.

Ko­dėl po­li­ti­kai kra­to­si po­li­ti­nės rek­la­mos?

Ze­no­nas Vai­gaus­kas, Vy­riau­sio­sios rin­ki­mų ko­mi­si­jos (VRK) pir­mi­nin­kas, „Šiau­lių kraš­tui“ sa­kė, jog po­li­ti­nė rek­la­ma ne­drau­džia­ma, jei­gu Sei­mo rin­ki­mų po­li­ti­nės agi­ta­ci­jos kam­pa­ni­ja ir nė­ra pa­skelb­ta. Tik už to­kią rek­la­mą, skir­tin­gai nuo so­cia­li­nės, rei­kia teik­ti ata­skai­tas VRK.

REKLAMA

„Jei­gu tai išo­ri­nė po­li­ti­nė rek­la­ma, rin­ki­mams skir­ta, tai tu­rės bū­ti tin­ka­mai dek­la­ruo­ta: kiek lė­šų tam iš­lei­do, iš ko­kių pi­ni­gų, – sa­kė Z. Vai­gaus­kas. – Par­ti­jos ga­li bet ka­da rek­la­muo­tis, ką pa­pras­tai ir da­ro. Tik apie tai, tu­ri mums pra­neš­ti. So­cia­li­nė rek­la­ma ir­gi ne­drau­džia­ma, bet aš la­bai abe­jo­ju, ar ją ga­li­ma dek­la­ruo­ti, kaip so­cia­li­nę, jei­gu ten yra kan­di­da­tai į Sei­mą.“

Z. Vai­gaus­ko tei­gi­mu, jau at­si­ra­do bū­si­mų kan­di­da­tų, ku­rie ne tik pla­ka­tais, bet ir do­va­no­mis vi­lio­ja rin­kė­jus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš Šiau­lių tu­ri­me sig­na­lų, jog vie­nas kan­di­da­tas sal­dai­nius pra­dė­jo da­ly­ti, – sa­kė VRK pir­mi­nin­kas. – Jis tu­rės daug pro­ble­mų, jei­gu gal­vo­ja to­kiu bū­du ka­riau­ti už rin­kė­jų sim­pa­ti­jas.“

Bet koks rin­kė­jų pa­pir­ki­nė­ji­mas yra drau­džia­mas įsta­ty­mu.

R. Jankuvienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų