REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės tink­la­la­py­je ga­li­ma ras­ti in­for­ma­ci­ją apie 2011 m. su­da­ry­tas vie­šų­jų pir­ki­mų su­tar­tis. Pa­tei­kia­mos net 55-ios per­nai su­da­ry­tos, aiš­ku, tik stam­bio­sios – ra­šik­lių pir­ki­mas, pa­ly­gin­ti su mo­kyk­lų re­no­va­ci­ja, juk at­ro­dy­tų niek­nie­kis. Vie­šų­jų pir­ki­mų spe­cia­lis­tai tei­gia, kad net 90 pro­c. vie­šų­jų pir­ki­mų ga­li­ma pa­kreip­ti no­ri­ma link­me. At­ly­gis už ga­ran­ti­ją juos lai­mė­ti įvai­rio­se veik­los sfe­ro­se daž­niau­siai sie­kia nuo 6 iki 10 pro­c. pir­ki­mo su­tar­ties ver­tės.

REKLAMA
REKLAMA

Vie­šų­jų pir­ki­mų ly­de­rės – sta­ty­bų bend­ro­vės

Pa­nag­ri­nė­jus vie­šų­jų pir­ki­mų da­ly­vių, su ku­riais pa­si­ra­šy­tos su­tar­tys, są­ra­šą, ga­li­ma pa­ste­bė­ti, kad dau­giau­sia jų pa­si­ra­šy­ta su sta­ty­bų bend­ro­vė­mis. Ne­nuos­ta­bu, nes bu­vo re­no­vuo­ja­mos ar re­konst­ruo­ja­mos mies­to mo­kyk­los ir dar­že­liai, tvar­ko­ma Talk­šos eže­ro pa­kran­tė, re­konst­ruo­ja­mas Leng­vo­sios at­le­ti­kos ma­nie­žas, via­du­kas ir kt.

REKLAMA

Vie­šų­jų pir­ki­mų ly­de­rė – sta­ty­bų bend­ro­vė UAB „Ro­ton­da“, pa­si­ra­šiu­si su Sa­vi­val­dy­be su­tar­čių už dau­giau nei 8,65 mln. Lt. Nuo jos ne­daug at­si­li­ko ki­ta sta­ty­bų bend­ro­vė – UAB „CCM Bal­tic“, su­tar­čių su­da­riu­si už dau­giau nei 8,01 mln. Lt.

Nuo jų at­si­lie­ka, bet vis tiek mi­li­jo­ni­nes su­tar­tis pa­si­ra­šė UAB „Sta­ty­bų tech­ni­niai spren­di­mai“ (1,9 mln.), UAB „Sta­ty­bų srau­tas“ (1,5 mln.), UAB „Že­mai­ti­jos ke­liai“ (1,3 mln.), UAB „Kė­dai­nių me­lio­ra­ci­ja“ (1 mln.), UAB „Li­me­ga“ (900 tūkst. Lt).

REKLAMA
REKLAMA

Dau­gu­ma šių įmo­nių re­gist­ruo­tos mū­sų mies­te, tad be­lie­ka pa­si­džiaug­ti, kad jų mo­ka­mi įvai­rūs mo­kes­čiai grįž­ta į Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tą. Ki­ta ver­tus, nuo­lat vie­šų­jų pir­ki­mų kon­kur­suo­se da­ly­vau­jan­čios įmo­nės ga­li siū­ly­ti dar­bus at­lik­ti už itin ma­žą kai­ną, to­dėl nuo­lat juos lai­mi. At­siž­vel­giant tik į ma­žiau­sią pa­siū­ly­tą kai­ną, ky­la ri­zi­ka, kad įmo­nė at­liks dar­bus ne­ko­ky­biš­kai ar pa­vė­luo­tai. Jei to­kios įmo­nės pa­siū­ly­mą at­mes­tum, ji tuoj pat ga­li pa­teik­ti pre­ten­zi­ją, kreip­tis į Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­bą, už­tą­sy­ti teis­muo­se...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trum­pa at­min­tis

Ne­ma­žai pro­ble­mų dar 2010 m. ki­lo dėl ke­tu­riems mies­to lop­še­liams-dar­že­liams lan­gus kei­čian­čios bend­ro­vės UAB „Ma­gir­nis“ vė­luo­ja­mų at­lik­ti dar­bų. Ka­dan­gi bend­ro­vė vė­la­vo pa­keis­ti lan­gus, lop­še­liuo­se-dar­že­liuo­se „Dai­ne­lė“, „Ži­bu­tė“ ir „Eže­rė­lis“ moks­lo me­tų pra­džia bu­vo nu­kel­ta, o lop­še­ly­je-dar­že­ly­je „Žio­ge­lis“ lan­gų, nors jie ir bu­vo pa­ga­min­ti, Sa­vi­val­dy­bė įmo­nei ne­be­lei­do keis­ti. Zok­nių pa­grin­di­nės mo­kyk­los re­no­va­ci­jai bu­vo skir­ta apie 2 mln. Lt, ta­čiau re­no­va­ci­ja dar ne­bu­vo pra­dė­ta iki moks­lo me­tų pra­džios li­kus sa­vai­tei.

REKLAMA

Tuo­met Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius V. Da­mu­le­vi­čius sa­kė, kad lop­še­liuo­se-dar­že­liuo­se lan­gus vė­luo­jan­čią pa­keis­ti bend­ro­vę baus griež­tai ir tik­riau­siai su ja bus nu­trauk­tos su­tar­tys. „Baus­mė“ – per­nai rug­sė­jo pir­mą­ją Šiau­lių mies­to vai­kų ug­dy­mo įstai­gų lan­gų ir du­rų kei­ti­mo dar­bams at­lik­ti su UAB „Ma­gir­nis“ pa­si­ra­šy­ta be­veik 142 tūkst. Lt ver­tės su­tar­tis. Trum­pa ta Sa­vi­val­dy­bės val­di­nin­kų at­min­tis...

REKLAMA

Per­nai is­to­ri­ja kar­to­jo­si spi­ra­le. Vos pra­dė­ję dirb­ti Šiau­lių mies­to ta­ry­bo­je po­li­ti­kai ne­su­ta­rė dėl pa­pil­do­mų lė­šų, rei­ka­lin­gų mo­kyk­loms re­mon­tuo­ti. Kon­kur­sai pa­ro­dė, kad sta­ty­bos dar­bų kai­nos ky­la, o sta­ty­bos bend­ro­vių, da­ly­vau­jan­čių kon­kur­suo­se, ma­žė­ja. Šiau­liuo­se re­mon­to per­nai lau­kė aš­tuo­nios švie­ti­mo ug­dy­mo įstai­gos, iš ku­rių ke­tu­rios mo­kyk­los. Sa­vi­val­dy­bei te­ko stab­dy­ti kon­kur­sus ran­go­vams pa­rink­ti, nes sta­ty­bos dar­bų kai­nos kai ku­riais at­ve­jais išau­go be­veik 2 mln. Lt. Pa­gal Vie­šų­jų pir­ki­mų įsta­ty­mą ant­ro­jo kon­kur­so me­tu ga­li­ma tie­sio­giai kvies­tis ran­go­vą de­ry­boms. Taip nu­ti­ko re­no­vuo­jant bu­vu­sią Šven­tu­pio mo­kyk­lą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiau­lių mies­to po­li­ti­kai rau­do­na­vo Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bų ko­mi­te­tuo­se, py­ko, kad re­mon­tas per bran­gus, gin­či­jo­si, kiek mo­kyk­lo­je rei­kia tua­le­tų, kiek kai­nuo­ja elekt­ros liz­dai ir pa­na­šiai. Kai ku­rie po­li­ti­kai at­vi­rai dės­tė apie ga­li­mus Sa­vi­val­dy­bės ir sta­ty­bos bend­ro­vių su­si­ta­ri­mus, apie tai, kad vie­nas Ta­ry­bos na­rių iš sa­vo pre­ky­bos cent­ro tie­kia dau­gu­mą sta­ty­bi­nių me­džia­gų...

Mo­ki­niai ir mo­ky­to­jai re­no­va­ci­jos įkai­tais ta­po ir ki­to­se mo­kyk­lo­se. „Ro­mu­vos“ pa­grin­di­nei te­ko ieš­ko­tis ki­tos pa­sto­gės, nes mo­kyk­los re­no­va­ci­ja ne­bu­vo baig­ta net spa­lio vi­du­ry­je. Įkai­tais bu­vo ta­pę ir sta­ty­bi­nin­kai, ne­gau­nan­tys at­ly­gi­ni­mų.

REKLAMA

Iš es­mės per­nai bu­vo re­no­vuo­ja­mi tri­jų Šiau­lių mies­to mo­kyk­lų pa­sta­tai: Šiau­lių uni­ver­si­te­to gim­na­zi­jos, „Ro­mu­vos“ pa­grin­di­nės mo­kyk­los ir Gy­ta­rių pa­grin­di­nei mo­kyk­lai pri­klau­san­tis bu­vu­sios Šven­tu­pio mo­kyk­los pa­sta­tas. Pas­ta­rų­jų dvie­jų mo­kyk­lų pa­sta­tus re­no­vuo­jan­ti UAB „Ro­ton­da“ dar­bus vė­la­vo at­lik­ti.

2011 m. vie­šų­jų pir­ki­mų kon­kur­sų ly­de­rė-nu­ga­lė­to­ja „Ro­ton­da“ per­nai į su Sa­vi­val­dy­be su­da­rė su­tar­čių už dau­giau nei 8,65 mln. Lt. Įdo­mu, ar Sa­vi­val­dy­bės kler­kai jau pa­da­rė iš­va­das? O gal tik­rai nė­ra tai­syk­lių be išim­čių?

REKLAMA

Kaip dan­gu­je taip ir ant že­mės

Prob­le­ma­tiš­kiau­sia si­tua­ci­ja ra­jo­ne per­nai bu­vo su­si­da­riu­si Kur­šė­nuo­se. Es­tų bend­ro­vė „Wa­ter Ser“, lai­mė­ju­si kon­kur­są, dar­bus vyk­dė 2010 m. Per­nai ji pa­reiš­kė, kad bank­ru­tuo­ja ir ne­be­ga­li at­lik­ti ger­bū­vio dar­bų, tad gat­vės, ku­rio­se bu­vo klo­ja­mi vamz­džiai, bu­vo pa­lik­tos ne­sut­var­ky­tos. Ki­ta šiuos dar­bus ap­siė­mu­si tęs­ti sta­ty­bos or­ga­ni­za­ci­ja – UAB „Tel­šių sta­ty­ba“ – taip pat neat­li­ko dar­bų lai­ku dėl ne­nu­ma­ty­tų kliū­čių.

Dar­bai vė­la­vo ir Kai­riuo­se bei Gin­kū­nuo­se, kur juos baig­ti truk­dė ir neak­ty­vūs gy­ven­to­jai, neap­sisp­ren­džian­tys dėl jun­gi­mo­si prie tie­sia­mų tink­lų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už Eu­ro­pos Są­jun­gos pi­ni­gus cent­ra­li­zuo­to van­den­tie­kio ir nuo­te­kų tink­lus Šiau­lių mies­te, Pa­ba­liuo­se ir K. Do­ne­lai­čio gat­vės kvar­ta­le, tie­sian­ti bend­ro­vė „Žem­da“ dar­bus at­lik­ti vė­la­vo ke­le­tą mė­ne­sių. Dar­bų už­sa­ko­vas ran­go­vės dar­bu bu­vo ne­pa­ten­kin­tas ir pra­dė­jo skai­čiuo­ti dels­pi­ni­gius. Bend­ro­vės di­rek­to­rius pri­pa­ži­no, kad „Žem­da“ nuo pir­mos pro­jek­to įgy­ven­di­ni­mo die­nos blo­gai or­ga­ni­za­vo ir at­li­ko dar­bą, ne­kont­ro­lia­vo su­bran­go­vės – bend­ro­vės „Mit­ni­ja“, pri­da­rė daug bro­ko.

REKLAMA

Tuo­met pra­bil­ta apie ren­gia­mų vie­šų­jų kon­kur­sų są­ly­gas. Pap­ras­tai kon­kur­sus lai­mi tos bend­ro­vės, ku­rios pa­siū­lo ma­žiau­sią kai­ną. Jei dar­bai vyks­ta ke­le­tą me­tų ir kas­met ky­la rea­lios dar­bų at­li­ki­mo kai­nos, tos bend­ro­vės ne­beiš­ga­li nei pa­čios at­lik­ti dar­bų, nei pa­sam­dy­ti su­b-ran­go­vų.

„Dėl akių“

Su­si­da­ro įspū­dis, kad vie­šų­jų pir­ki­mų kon­kur­sų tvar­ka yra blo­ga. Ne­gi nė­ra bū­dų to­kioms įmo­nėms už­kirs­ti ke­lią lai­mė­ti? Anot kal­bin­tos vie­šų­jų pir­ki­mų spe­cia­lis­tės, sa­vo­tiš­kas „sau­gik­lis“ ga­lė­tų bū­ti pra­šy­mas, be kai­nos, pa­grįs­ti ir eko­no­mi­nį nau­din­gu­mą. Įmo­nės pa­teik­ti duo­me­nys tuo­met pa­ver­čia­mi ba­lais, ku­rie įra­šo­mi į tam tik­ras for­mu­les ir gau­na­mas re­zul­ta­tas. Ver­ti­na­ma, kaip įmo­nė at­liks tam tik­rus dar­bus, ko­kius spe­cia­lis­tus kvie­sis ir t. t. De­ja, ir to­kia tvar­ka 100 pro­c. ne­ga­ran­tuo­ja, kad vie­ša­sis pir­ki­mas bus skaid­rus. Kon­kur­se da­ly­vau­jan­ti įmo­nė ga­li pa­teik­ti ne­tiks­lius duo­me­nis.

REKLAMA

„Ki­ta prie­žas­tis – žmo­giš­ka­sis fak­to­rius. Griež­tų kri­te­ri­jų, kiek ver­tas vie­nas ar ki­tas įmo­nės ro­dik­lis, nė­ra, tad įmo­nes įver­ti­nan­tis žmo­gus ga­li sa­vo nuo­žiū­ra joms už vie­na ar ki­ta skir­ti dau­giau ar ma­žiau ba­lų. Tai­gi pro­te­guo­ja­ma įmo­nė vėl ga­li lai­mė­ti“, – tei­gė spe­cia­lis­tė.

Skal­dyk ir val­dyk

Dar vie­nas neiš­se­mia­mas ka­ti­las – su­pap­ras­tin­ti vie­šie­ji pri­ki­mai. No­rint iš­veng­ti vie­šo kon­kur­so, ku­ria­me ne­ty­čia ga­li lai­mė­ti „pa­ša­li­nė“ įmo­nė, di­de­lės ver­tės pir­ki­nį te­rei­kia iš­skai­dy­ti da­li­mis. Ta­da pir­ki­mo ver­tė bus ma­žes­nė ir jo ne­rei­kės skelb­ti vie­šai, bus ga­li­ma ap­klaus­ti tik pa­si­rink­tas įmo­nes.

REKLAMA
REKLAMA

Su­pap­ras­tin­ti ma­žos ver­tės vie­šie­ji pir­ki­mai vyks­ta ta­da, kai no­ri­ma įsi­gy­ti pre­kių iki 100 tūkst. Lt be PVM ar­ba ran­gos dar­bų iki 500 tūkst. No­rint įsi­gy­ti pre­kių, tar­kim, už iki 10 tūkst. Lt su­mą, rei­kia at­lik­ti tik ap­klau­są žo­džiu, pvz., te­le­fo­nu. Bū­ti­na ap­klaus­ti ma­žiau­siai tris įmo­nes. Rea­liai kai­nos pa­siū­ly­mas nė­ra fik­suo­ja­mas, to­dėl la­bai pa­pras­ta pro­te­guo­ti rei­kia­mą fir­mą.

„Pa­kan­ka „dėl akių“ pa­skam­bin­ti vie­nai ki­tai įmo­nei, o sim­pa­ti­zuo­ja­mai tre­čiai pa­šnibž­dė­ti, ko­kią kai­ną rei­kia siū­ly­ti. Ga­li­ma ne­tgi in­ter­ne­te pa­žiū­rė­ti, ko­kias kai­nas įmo­nės siū­lo sa­vo in­ter­ne­to par­duo­tu­vė­se. To už­ten­ka kai­nai pa­grįs­ti. Už­pil­dant ap­klau­sos len­te­lę, ga­li­ma įra­šy­ti ką tik no­ri...“ – šyp­so­jo­si vie­šų­jų pir­ki­mų spe­cia­lis­tė.

At­lie­kant ap­klau­są raš­tu, siun­čia­mas kvie­ti­mas da­ly­vau­ti vie­šų­jų pir­ki­mų kon­kur­se – pra­šo­ma iki tam tik­ros die­nos pa­teik­ti kai­nų pa­siū­ly­mą, nu­ro­do­mos są­ly­gos ir kt.

REKLAMA

Tua­le­ti­nis po­pie­rius – ma­žos ver­tės pir­ki­nys

Ar vi­si pir­ki­mai tu­ri bū­ti skel­bia­mi vie­šai? Pa­si­ro­do, tik už 50 pro­c. jų ver­tės, pvz., jei yra įvai­rių pro­jek­tų už 200 tūkst. Lt, tai tik už pu­sę šios su­mos te­rei­kia skelb­ti vie­šai. Aiš­ku, yra nu­ma­ty­ta, ku­riuos pri­va­lo­ma skelb­ti vie­šai. Tai­gi tam­pa aiš­ku, ko­dėl Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės tink­la­la­py­je pa­skelb­ti dau­giau­sia tik di­de­lės ver­tės pir­ki­mai – ra­šik­lių ar tua­le­ti­nio po­pie­riaus įsi­gi­ji­mo su­tar­čių ten ne­ra­si­me.

Žiū­rint į Sa­vi­val­dy­bės tink­la­la­py­je pa­teik­tus duo­me­nis, ga­li­ma su­si­da­ry­ti įspū­dį, lyg bū­tum par­duo­tu­vė­je – kai ku­rių su­tar­čių kai­na la­bai jau mū­sų akiai įpras­ta: 2999,59 Lt, 49 998 Lt, 99 825 Lt.

„Pas­ta­rą­jį pir­ki­mą, dar ne­sie­kian­tį 100 tūkst. Lt, bu­vo ga­li­ma at­lik­ti ne­skel­bus vie­šų­jų pir­ki­mų sis­te­mo­je. Pa­ka­ko pa­reng­ti pir­ki­mo są­ly­gas, tie­kė­jai tu­rė­jo pa­teik­ti pa­siū­ly­mus, Vie­šų­jų pir­ki­mų sky­rius už­pro­to­ko­la­vo ir vis­kas“, – sa­kė spe­cia­lis­tė.

REKLAMA

Pas­lau­gų pir­ki­mas iki 3 tūkst. ne­tgi ga­li­mas iš vie­no tie­kė­jo (vie­šo­jo dai­lės kū­ri­nio „Ju­dė­ji­mas“ nau­jos vie­tos pla­no pa­ren­gi­mo pa­slau­ga, Da­riaus Au­gu­lio įmo­nė, 2999,59 Lt; nau­jų me­ni­nių prie­mo­nių vals­ty­bi­nėms ir mies­to šven­tėms puoš­ti idė­jų su­kū­ri­mas, Da­riaus Au­gu­lio įmo­nė, 2999,59 Lt; me­ni­nio de­ko­ra­ty­vi­nio ak­cen­to „Iš kur var­pų bal­sai pa­rei­na“ pro­jek­ta­vi­mo pa­slau­ga, Da­riaus Au­gu­lio įmo­nė, 9680,0 Lt – taip pat pa­ka­ko tik ap­klau­sos žo­džiu).

Ma­žos ver­tės pir­ki­mų at­ve­ju per­kan­čio­ji or­ga­ni­za­ci­ja ne­pri­va­lo kreip­tis į tie­kė­ją dėl neįp­ras­tai ma­žos kai­nos pa­grin­di­mo. Per­kan­čio­ji or­ga­ni­za­ci­ja ne­pri­va­lo in­for­muo­ti suin­te­re­suo­tų kan­di­da­tų ir suin­te­re­suo­tų da­ly­vių apie pir­ki­mo re­zul­ta­tus, kai su­pap­ras­tin­to pir­ki­mo su­tar­ties ver­tė ma­žes­nė nei 10 tūkst. Lt (be PVM)

At­ly­gis už ga­ran­ti­ją lai­mė­ti – 10 pro­c. pir­ki­mo su­tar­ties ver­tės

Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­bos at­lik­tas ty­ri­mas ro­do, kad ne­skaid­riau­sios vie­šų­jų pir­ki­mų sri­tys, tie­kė­jų nuo­mo­ne, yra bū­tent sta­ty­ba ir me­di­ci­na, o at­ly­gis už ga­ran­ti­ją lai­mė­ti vie­šuo­sius pir­ki­mus įvai­rio­se veik­los sfe­ro­se daž­niau­siai sie­kia nuo 6 iki 10 pro­c. pir­ki­mo su­tar­ties ver­tės.

REKLAMA

Gal ir ne­gra­žu skai­čiuo­ti pi­ni­gų sve­ti­mo­je ki­še­nė­je, bet nuo­lat Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­bos ke­lia­ma šių pir­ki­mų skaid­ru­mo pro­ble­ma ne­ju­čia ver­čia gal­vo­ti apie bend­ro­vių, da­ly­vau­jan­čių vie­šų­jų pir­ki­mų kon­kur­suo­se, su­si­ta­ri­mus, ko­kią kai­ną siū­ly­ti. Juk jei mies­te yra 2-3 tą pa­čią pa­slau­gą tei­kian­čios įmo­nės, kas ga­li įro­dy­ti, kad jos ne­su­si­ta­rė, kad vie­ną kon­kur­są, su­ta­rus siū­lo­mą pa­slau­gos kai­ną, lai­mės vie­na, ki­tą­kart – jau ki­ta.

„Knai­sio­tis ga­li­ma iki ne­ga­lė­ji­mo, vi­sur at­ra­si vis­ko. Ką reiš­kia „nu­sta­tė ne­skaid­rų pir­ki­mą“? Ka­dan­gi rei­kia už­pil­dy­ti be­ga­lę po­pie­rių, pa­si­tai­ko, kad su­klys­ta da­tą už­ra­šy­ti ar dar ką nors. Pir­ki­mas vy­ko šian­dien, o pro­to­ko­las su­ra­šy­tas va­kar. Pap­ras­čiau­sia klai­da, bet pir­ki­mas iš­kart ne­skaid­rus. Juk ne­dir­bi su vie­nu vie­šuo­ju pir­ki­mu – jų tūks­tan­čiai, dar ki­ti dar­bai. Po­pie­rius su po­pie­rium ir dar pa­tep­tas po­pie­rium, – sa­kė vie­šų­jų pir­ki­mų spe­cia­lis­tė. – Ki­ta ver­tus, jei tam tik­ra fir­ma pa­si­ti­ki­ma, ko­dėl jai ne­pa­siū­ly­ti už­sa­ky­mų? Juk jei per­ka­me tam tik­rą duo­ną tam tik­ro­je par­duo­tu­vė­je, abe­jo­ju, ar drą­siai pirk­tu­me ki­tos rū­šies ne­ra­gau­tą neaiš­kio­je par­duo­tu­vė­je.“

REKLAMA

Tu­ri nu­si­ša­lin­ti

Net 90 pro­c. Vie­šų­jų ty­ri­mų tar­ny­bos or­ga­ni­zuo­to­je ap­klau­so­je da­ly­va­vu­sių ap­klaus­tų­jų nu­ro­dė, kad la­biau­siai ko­rup­ci­niai san­dė­riai ti­kė­ti­ni ren­giant kva­li­fi­ka­ci­nius rei­ka­la­vi­mus. Daž­niau­siai vie­šų­jų pir­ki­mų or­ga­ni­za­to­riai taip su­for­mu­luo­ja rei­ka­la­vi­mus, kad juos ati­tik­tų tik jų pro­te­guo­ja­ma įmo­nė. Ypač to­kių san­dė­rių ti­ki­my­bę įžvel­gia vie­ši­ni­mo pa­slau­gų at­sto­vai. Ieš­ki­niai teis­mui daž­niau­siai bu­vo tei­kia­mi ir dėl kva­li­fi­ka­ci­jos ver­ti­ni­mo.

Štai Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja per­nai me­tų rugp­jū­tį bu­vo pa­skel­bu­si kon­kur­są Šiau­lių pra­mo­ni­nio par­ko lo­go­ti­po ir fir­mi­nio sti­liaus su­kū­ri­mo pa­slau­gai pirk­ti. Rei­ka­la­vi­mų – de­vy­nios ga­ly­bės, pa­vyz­džiui, pa­teik­ti fir­mi­nį sti­lių (es­ki­zus, ma­ke­tus) ar­ba gra­fiš­kai per­teik­tas šių pra­mo­ni­nio par­ko rin­ko­da­ros prie­mo­nių idė­jas: lei­di­nio, pri­sta­tan­čio pra­mo­ni­nį par­ką, in­ter­ne­to sve­tai­nės, mo­bi­laus pa­ro­dų sten­do ir kt. Ter­mi­nas – 12 ka­len­do­ri­nių die­nų. Anot vie­nos di­džiau­sių Lie­tu­vos di­zai­no agen­tū­rų, įstei­gu­sių fi­lia­lus Vil­niu­je, Kau­ne, Klai­pė­do­je, Šiau­liuo­se, Aly­tu­je, Pa­lan­go­je, Drus­ki­nin­kuo­se ir net Ry­go­je, at­sto­vės, ne­tgi įmo­nės lo­go­ti­pas per tiek die­nų ne­su­ku­ria­mas. Per­ša­si iš­va­da, kad ko­kia nors fir­ma apie kon­kur­są bu­vo in­for­muo­ta iš anks­to, kad ja­me su­bliz­gė­tų.

REKLAMA

„Prieš pra­dė­da­mas dirb­ti su vie­šai­siais pir­ki­mais tu­ri pa­si­ra­šy­ti ne­ša­liš­ku­mo dek­la­ra­ci­ją ob­jek­ty­viai, da­ly­kiš­kai, be išanks­ti­nio nu­si­sta­ty­mo, va­do­vau­da­ma­sis vi­sų tie­kė­jų ly­gia­tei­siš­ku­mo, ne­disk­ri­mi­na­vi­mo, pro­por­cin­gu­mo, abi­pu­sio pri­pa­ži­ni­mo ir skaid­ru­mo prin­ci­pais, at­lik­ti vie­šo­jo pir­ki­mo ko­mi­si­jos na­rio pa­rei­gas. Nu­si­ša­lin­ti tu­ri paaiš­kė­jus, kad pir­ki­mo pro­ce­dū­ro­se kaip tie­kė­jas da­ly­vau­ja as­muo, su­si­jęs san­tuo­kos, ar­ti­mos gi­mi­nys­tės ar svai­nys­tės ry­šiais ar­ba jei gau­ni iš pir­ki­mo pro­ce­dū­ro­se da­ly­vau­jan­čio ju­ri­di­nio as­mens bet ko­kios rū­šies pa­ja­mų ir t. t. – sa­kė vie­šų­jų pir­ki­mų spe­cia­lis­tė. – Iš tik­rų­jų be­veik vi­sus vie­šuo­sius pir­ki­mus ga­li­ma pa­kreip­ti taip, kad lai­mė­tų pro­te­guo­ja­ma įmo­nė. Ne 100 pro­c., bet 90 tai tik­rai.“ Te­rei­kia tin­ka­mai pa­ruoš­ti pir­ki­mo są­ly­gas, ku­rias ati­tik­tų tik pro­te­guo­ja­ma įmo­nė, o pa­skui ga­li­ma ra­mia są­ži­ne, kaip rei­ka­lau­ja įsta­ty­mas, nu­si­ša­lin­ti. Te­gul spren­di­mus prii­ma „ne­ša­liš­ki“ ko­le­gos, jie juk ne­la­bai tu­rės iš ko rink­tis.

P. Lungė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų