REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu ne dingusi elektra, šiauliečiai taip ir nebūtų sužinoję, kad mieste įvyko stichinė nelaimė – kažkas panašaus į ugnikalnio išsiveržimą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulietė Virginija Ramanauskienė iki šiol kaip siaubą prisimena sausio ir vasario naktis, kuriomis su sūnumi glaudėsi prie dujinės viryklės, kad nesušaltų savo namuose. Gluosnių gatvės 8-ojo namo gyventojai ir kaimynai buvo palikti be elektros ir šildymo. Taisyti gedimo LESTO darbuotojai iš miesto centro „važiavo“ pusę paros.

REKLAMA

Naktimis dingdavo elektra

Gluosnių gatvės 8-ojo daugiabučio gyventojai, kaip ir kaimyninių namų savininkai, turi įsirengę autonominį šildymą. Šildomasi dujomis, tačiau šildymo įrenginiai be elektros neveikia. Likimo ironija, tačiau šalčiausiomis šių metų sausio ir vasario naktimis dingo elektra.

Pirmą kartą elektra dingo sausio 30-osios pavakarę. Tą naktį spaudė maždaug 28 laipsnių speigas. Elektra vėl pradėta tiekti kitos dienos rytą – apie devintą valandą.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjus keletui dienų situacija pasikartojo. Vasario penktąją, apie pusę aštuonių vakaro, elektra ir vėl dingo. Įjungta tik kitos dienos rytą – apie dešimtą valandą. Tąnakt šaltis nukrito net iki 30 laipsnių Celsijaus.

Šildėsi virtuvėje

V. Ramanauskienė apie gedimus LESTO pranešė iš karto. „Laukėme apie keturiolika valandų. Per tiek laiko su arkliais galima greičiau atvažiuoti“, - sako Gluosnių gatvės, kuri yra vos keliolika minučių kelio nuo LESTO Šiaulių filialo, gyventoja. Moterį piktina elektros tiekėjų požiūris į vartotojus. „Šalome ne mes vieni, bet ir kaimynai tame pačiame name, kiek žinau, elektros nebuvo ir Topolių gatvės 6-ajame name“, - piktinasi V. Ramanauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Namuose buvo nepakeliamai šalta. Kad mirtinai nesušaltų, moteris su sūnumi naktį praleido prisiglaudę prie įjungtos dujinės viryklės, laukdami, kol vėl galės įsijungti dujinį katilą. Tačiau ir atsiradus elektrai šilčiau netapo.

Skaičiuoja nuostolius

Net ir po to, kai ryte atsirado elektra, moteris negalėjo užkurti dujinio katilo. Naktį kambariuose temperatūra nukrito žemiau nulio, todėl užšalo radiatoriai. Teko kviestis specialistus, kurie atšildė radiatorius.

„Patyriau daugybę nuostolių. Nors dabar elektra yra, tačiau vis tiek neramu“, - kalba moteris, prisimindama išgyventą speigą savo namuose.

REKLAMA

V. Ramanauskienė LESTO nusiuntė registruotą laišką su pretenzija, tačiau vakar atsakymo dar nebuvo gavusi.

Prilygino stichinei nelaimei

„Šiaulių regiono tinklo eksploatavimo skyriaus grupė budi visą parą ir visus gedimus sutvarko operatyviai“, - skelbiama bendrovės LESTO ryšių su visuomene specialisto Ernesto Naprio parengtame atsakyme. Atsakyme daug ir plačiai aiškinama, kaip LESTO rūpinasi savo klientais, atlygina žalą ir pan. Tačiau paaiškinimas, kodėl gyventojai naktimis sėdėjo be elektros, - juokas pro ašaras.

REKLAMA

LESTO atstovas teigia, kad elektra dingo todėl, kad gedimas įvyko P. Lukšio gatvėje esančioje oro linijoje – dėl „gamtos reiškinių (force majeure)“. „Panašūs pavieniai incidentai registruoti ne tik Šiaulių, tačiau ir kituose Lietuvos bei kaimyninių valstybių regionuose“, - teigiama atsakyme.

Force majeure apibrėžiama kaip nenugalima jėga, dėl kurios galima neįvykdyti sutarties. Tai – žemės drebėjimas, ugnikalnio išsiveržimas, potvynis ar pan. Ugnikalniai Šiauliuose dar nebuvo išsiveržę, nors spaudė šaltis, nei mieste, nei šalyje ekstremali situacija nebuvo skelbiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasijunti toks bejėgis ir niekas negali paaiškinti, kodėl tiek turi laukti. Bandžiau kitą dieną skambinti į Šiaulių savivaldybę, bet meras buvo išvykęs, Savivaldybės administracijos direktorius bendravo su žurnalistais, o mane nukreipė pas specialistą, kurio pavardė prasideda Č raide.

„Mane nustebino specialisto klausimas, ar aš skambinau į LESTO telefonu 1802“, - stebisi moteris, visą naktį bergždžiai pralaukusi elektrikų. Iš Savivaldybės pagalbos, žinoma, irgi nesulaukė.

Šiaulietė nelinkusi tikėti paaiškinimais, kad nutrūko elektros perdavimo linija. Ji girdėjo elektrikus kalbant, kad gyvenamajame rajone esanti pastotė – sena ir per silpna.

„Nereikia būti fizikos specialistu, kad suprastum, jog kažkas negerai. Vakare, kai kaimynai grįžta namo, įjungus visas lemputes kambaryje tvyro prieblanda – lempos šviečia blausiai, - sako V. Ramanauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų