REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Cardiffo kalėjime planuojama atverti restoraną, kuriame patiekalus ruoš kaliniai. Jeigu jūsų negąsdina faktas, kad prieš įeinant jus apieškos nuo galvos iki kojų, o virtuvėje  darbuosis ir jums patiekalus neš nusikaltėliai, tuomet turėtumėte apsilankyti.

REKLAMA
REKLAMA

Šis restoranas yra labdaros organizacijos strategijos, pagal kurią siekiama kaliniams suteikti profesines kvalifikacijas, idant išėję jie būtų pasiruošę pradėti kitokį gyvenimą, dalis.

REKLAMA

Restorano svečiai bus ne tik apieškomi prieš užeidami, vizitui jie turės ruoštis iš anksto. Pirmiausia, rezervuodami staliuką, jie turės pateikti raštišką užklausą kalėjimo apsaugai. Gavę leidimą ir atvykdami vakarieniauti, klientai privalės atsigabenti ir asmens dokumentus su nuotraukomis, o apsaugos poste palikti mobiliuosius telefonus.

Labdaros organizacijos „Clink Charity“ vadovas – profesionalus virėjas Alberto Crisci. Jis ir pasiūlė kalinių reabilitavimo ir integravimo į visuomenę planą. Pagal jį, kalėjime išmokę virtuvės paslapčių, išėję buvę nusikaltėliai gaus darbo vietas aptarnavimo ir maitinimo sferose. Mokymo ir praktikos kursus praėję kaliniai gaus abiejuose sektoriuose pripažįstamas profesines kvalifikacijas liudijančius pažymėjimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Clink Charity“ jau turi du restoranus – vieną Suttone ir vieną Surrey mieste, – ir planuoja jų įsteigti daugiau.

Cardiffo kalėjimo tarybos planavimo komitetui jau pateiktas prašymas paversti restoranu buvusį lankytojų centrą, gerokai toliau nuo kitų kalėjimo statinių nutolusį pastatą.

Planuojama, kad restorane bus tiekiama trijų patiekalų, paruoštų naudojant vietinę ekologinių ūkių produkciją, vakarienė. Produktus kalėjimui tieks Uske, Monmouthshire esantis Prescoed kalėjimas.

Stalus, kėdes ir kitus baldus kalėjimo dirbtuvėse pagamins kaliniai. Visas interjero dekoras, įskaitant meno kūrinius, taip pat bus kalinių rankų darbo. Nuo „normalių“ restoranų šis skirtis tik tuo, kad meniu nebus alkoholinių gėrimų, o visi įrankiai bus plastikiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojama, kad per pirmuosius metus laisvėje, net iki pusės paleistų asmenų vėl nusikalsta ir grįžta į įkalinimo įstaigas. „Clink“ skaičiai šiame kontekste atrodo įspūdingai – iš labdaros organizacijos mokytinių, tik 20% vėl nusikalto.

Kalėjimų sistemos atstovas spaudai komentuoja, kad kalėjimas turėtų būti įstaiga, kurioje sunkiu darbu priverčiama kalinius pasikeisti iš pagrindų, nukertant nusikalstamo elgesio šaknis. Be to, tai vieta, kur kaliniai grąžina skolas visuomenei. Mokymuose įgiję naujų įgūdžių ir žinių kaliniai, išėję į laisvę kur kad lengviau gautų darbo, o tai sumažintų tikimybę, kad jie vėl imsis nusikalstamos veiklos. Dalis jų algos būtų skiriama įvairioms tarnyboms, kurios rūpinasi nusikaltėlių aukomis.

REKLAMA

Cardiffo kalėjimas nacionalinėje klasifikacijoje yra B grupėje – tai nėra ypatingai griežtų apsaugos sistemų saugomas kalėjimas, tačiau jame privalu maksimaliai apriboti kalinių galimybę pasprukti. Kalėjimo talpa – 780 kalinių vyrų. Teisingumo ministerijos duomenimis, kalėti iki gyvos galvos nuteistų asmenų skaičius šiame kalėjime šiemet pasiekė 96.

Parengta pagal www.bbc.co.uk informaciją

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų