REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusių metų pabaigoje Seimui priėmus Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurios sugriežtino alkoholio prekybos reglamentavimą, kontroliuojančios institucijos šiųmetį sausį prioritetą skyrė „pseudo“ barų, kurie vykdė apsimestinę viešojo maitinimo veiklą, kontrolei. Sausio mėnesį atlikti patikrinimai įvairiuose šalies miestuose parodė, kad įstatymus bando apeiti tik vienas kitas tokio pobūdžio baras.

REKLAMA
REKLAMA

Pažeidėjų vis mažiau

Apsimestiniai barai, kaip juos įvardijau, dažniausiai yra tos pačios naktinės alkoholio parduotuvės. Tam, kad galėtų naktimis prekiauti alkoholiniais gėrimais, jos tiesiog pasivadino barais, tačiau neturi maitinimo įstaigoms būdingų patalpų, gėrimų meniu skurdus, patiekalų pasirinkimas minimalus arba jo iš viso nėra, o aptarnavimo kokybė žema.

REKLAMA

Siekiant sukontroliuoti „pseudo“ barų veiklą, nuo sausio 1 d.  įsigaliojo draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais nuo 22 iki 8 valandos viešojo maitinimo vietose, turinčiose licencijas mažmeninei prekybai alkoholiniais gėrimais. Šis draudimas netaikomas viešojo maitinimo vietose, turinčiose licencijas mažmeninei prekybai alkoholiniais gėrimais, parduodamiems pilstomiems alkoholiniams gėrimams ar alkoholiniams gėrimams, parduodamiems atidarytoje pakuotėje ir tik vartoti vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Sausio mėnesį atlikti patikrinimai Vilniuje, Plungėje, Kaune, Utenoje, Mažeikiuose, Rietave, Marijampolėje parodė, kad dauguma viešojo maitinimo įmonių alkoholiniais gėrimais išsinešimui nebeprekiauja. Tvarkos nesilaiko itin retas „pseudo“ baras, piktavališkai pažeidinėjantis įstatymus.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) sausio mėnesį tikrintose miestų ir rajonų savivaldybėse užfiksavo 16 Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimų atvejų. 6 iš jų – viešojo maitinimo įmonės, kurios neužtikrino, kad alkoholiniai gėrimai nuo 22 iki 8 val. būtų vartojami tik  įmonių viduje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasario mėnesį ir toliau tęsiami bendri NTAKD ir kitų kontroliuojančių institucijų ir įstaigų reidai įvairiose vietovėse mūsų šalyje.

Neliko „kioskinių“ barų

Departamento specialistų teigimu, viešojo maitinimo įmonės tik iš dalies imasi visų būtinų įstatymo laikymosi užtikrinimo priemonių. Patikrinimų metu matyti, kad ne visos įmonės informuoja klientus apie įsigaliojusius pakeitimus rašytiniais įspėjimais ar žodine informacija kliento aptarnavimo metu.

„Svarbiausia yra tinkamai įvertinti pirkėjo nusiteikimą vartoti vietoje. Jei klientas įėjęs į barą nusivelka paltą, atsisėda prie staliuko, užsisako gėrimo, o aptarnaujantis asmuo alkoholinius gėrimus jam atneša bokale ar taurėje, sutikime – tikimybė, kad jis bandys alkoholinį gėrimą išsinešti – labai maža. Norintys apeiti įstatymą visuomet skųsis, kad klientų elgesio sukontroliuoti jie neturi galimybės, tačiau įstatymo laikymosi užtikrinimas priklauso tik nuo ūkio subjekto noro laikytis įstatymų ir jo sąžiningumo.“ – sakė NTAKD direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian.

REKLAMA

Kaunietis Linas Poderauskas teigė patenkintas įsigaliojančiomis Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis. „Galų gale mieste neliko tų vadinamųjų „kioskinių“ barų. Nesibūriuoja ir neblaivių bei agresyvių juonuolių gaujos. Padorus žmogus, jei jam reikia, alkoholio atsargomis pasirūpins iš anksto arba nuėjęs į barą išgers. Kad neliko tų landynių, tikrai labai gerai“, - sakė Dainavos mikrorajone gyvenantis 29-erių vyras.

Kauniečiui pritaria ir provincijoje gyvenanti Danutė Kudrevičienė. „Kategoriškai prieš „načnykus“!, - trumpai ir aiškiai rėžė Kėdainių rajone gyvenanti moteris. – „Vokiečiai gali ir viešose vietose gerti alkoholinius gėrimus, tačiau mūsų šalies piliečiams dar labai trūksta sąmoningumo, tad draudimų reikia. Po kiek laiko gal ir čia nereiks apribojimų, tačiau kol kas matome akivaizdžiai teigiamus rezultatus – pritrūko alaus „pūslės“, tačiau daugiau parsinešti negali, o tai žmogų sulaiko ne tik nuo alkoholio padauginimo, bet ir nuo to kylančios agresijos, įvairių padaromų nusikaltimų“.

REKLAMA

Uždarbis maistui ir mokesčiams

Pasak G. Belian, pastaraisiais metais aktyvėjant pilietinei visuomenei, patys žmonės daug aktyviau dalyvauja tvarkos užtikrinimo procesuose, todėl pažeidėjus nustatyti tampa vis lengviau. „Atsiradus elektroninių paslaugų www.e-policija.lt sistemai, kuri piliečiams leidžia jiems patogiu būdu informuoti policiją apie galimus nusikaltimus, leis veikti dar operatyviau. Taigi įmonėms, sąmoningai nusižengiančioms įstatymui, siūlome galvoti apie įstatymų laikymąsi, o ne jų apeidinėjimą“ – teigė NTAKD direktoriaus pavaduotoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu kioskuose nuo sausio 1 d. įsigaliojo draudimas prekiauti alkoholiu bet kuriuo paros metu. Tai, žinoma, sukėlė didelį smulkiųjų verslininkų nepasitenkinimą. Teigiama, kad bent jau dalis smulkiųjų pardavėjų buvo priversti nutraukti  savo veiklą, nes netekus galimybės pardavinėti alų ir sidrą nepavyko pakankamai užsidirbti.

Vilniaus Šeškinės mikrorajone įsikūrusio kiosko šeimininkė sakė, kad išlaikyti verslą galima, jei nereikia samdyti darbuotojų. „Pati viena dirbu. Nėra iš ko samdyti žmogų. Reikia dirbti net po 14 valandų. Maistui užtenka. Na ir mokesčiams susimokėti“, - sakė Vilmos vardu prisistačiusi moteris.

Vismantas Žuklevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų