REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karą sienų tepliotojams paskelbusi Klaipėdos valdžia, atrodo, rado saliamonišką sprendimą. Ji statinių priežiūros taisykles papildė prievole, kad visi statinių savininkai ir naudotojai privalo rūpintis fasado estetine išvaizda, pranešė LTV laida „Krašto spalvos“.

REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad ir daugiabučiuose gyvenantieji privalės nuvalyti ar uždažyti vandalų tepliones.

REKLAMA

„Tai ne našta, o paprasčiausiai reikalavimai įvesti tvarką. O jeigu tvarka yra našta, tada galime sutikti, kad tai yra našta. Bet šiaip jeigu jūsų striukę kas ištepa, jūs, matyt, pati ją valote“, – teigė Klaipėdos vicemeras Vytautas Čepas.

Tačiau pasak vienos iš grafičius valančios bendrovės atstovo, nuvalyti teplionių su kempinėle ir buitiniais valikliais neįmanoma.

„Jie įsigeria į paviršių, o įsigėręs bet kas, ar rašalas, ar grafinis, reikia veikiančių priemonių, kad jį iš ten ištrauktų. Reikia ir tam tikros įrangos, aukšto slėgio vandens srovės“, – aiškino valymo bendrovės padalinio vadovas Darius Žilinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Miesto valdžios atstovai atkerta, kad klaipėdiečiai pirmiausiai turėtų padėti policijai gaudyti vandalus ir teismuose reikalauti atlyginti patirtą žalą.

Tačiau už rankos tepliotoją sugavęs ir teisme daugiau nei 2 tūkst. paprašęs vienos biudžetinės įstaigos vadovas telaimėjo 200 litų/

„Teismas išaiškino, kad ne toks jau ir svarbus įvykis ir kad per didelės sumos reikalaujame. Mes neturime teisininkų, tos bylos dar yra tik pirmosios. Manau, kad ir kitoms įstaigoms bus problemų mokėti surašyti prašymus, mokėti išieškoti, teisingai suskaičiuoti patirtą žalą“, – tvirtino Žvejų rūmų direktorius Alvydas Juozas Lenkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdininkai tokiu atveju siūlo dar vieną išeitį.

„Perdažyti vieną kvadratinį metrą kainuoja apie 65 litų, o kartais užpiešia dešimt kvadratinių metrų. Tad kad nebūtų didelės skriaudos, reikia pastatą apdrausti“, – teigia V. Čepas.

Taigi valdžia verčia ir taip nukentėjusius klaipėdiečius dar pakratyti kišenes. Tik vargu, ar pavyks ką nors iškratyti. Pasak daugiabučius administruojančios bendrovės, atstovo, žmones spaudžia rimtesnės bėdos, nei estetinė išvaizda.

„Dabar yra didesnės bėdos su stogais, su šildymo sistemomis, su inžinerinėmis sistemomis, kurias privalome tvarkyti jau dabar. Tad gyventojai tokio mokesčio tikrai nesupras ir jo vengs“, – teigia daugiabučių administravimo bendrovės padalinio vadovas Mindaugas Genys.

REKLAMA

Valdininkai atkerta, kad valyti namus žmones privers baudomis.

„Pirmą kartą yra įspėjimas. Dažniausiai, jei žmogus tvarkingas, to ir pakanka. O paskui jau piniginės baudelės“, – sakė Klaipėdos vicemeras.

Legaliai, tik gavę statinių savininkų leidimus piešiantys grafitininkai taip pat pyksta ant vandalų – esą kenčia jų reputacija. Grafičių menui Klaipėdoje nėra daug vietos, tik kelios sienos užkampiuose. O grafitininkai juk piešia ne vien savo malonumui, bet ir visų praeivių džiaugsmui.

„Dabar esame gavę tas legalias sienas, bet trūksta to matomumo. Nes kai darai darbą, nori, kad kažkas jį ir pamatytų. O kai tie darbai tokioje nelabai matomoje vietoje, kiti tiesiog neturi kur dėtis ir eina paišyti, kur kas nors matytų“, – teigė grafitininkas Egidijus Gužauskas.

REKLAMA

Pernai ir šiemet uostamiestyje įkliuvo 14 sienų tepliotojų, tarp jų – ir patys aršiausi, paženklinę šimtus pastatų ir, kaip teigiama, padarę žalos už daugiau kaip 1 mln. litų. Jei teismas nepasigailės tepliotojų, fasadų dažytojai ir valytojai Klaipėdoje suklestės.

A. Kažukauskienė

Taip pat skaitykite:

Interviu su Solomon: pagauk, jei gali

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų