REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Prezidentūroje vyko kultūros ir meno atstovų pagerbimas.

Premijos šiemet skiriamos šiems kultūros ir meno atstovams: Arūnui Žebriūnui, Vytautui Landsbergiui, Algimantui Aleksandravičiui, Kęstučiui Grigaliūnui, Henrikui Algiui Čigriejui bei Astai Krikščiūnaitei.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos – premijos, kasmet skiriamos siekiant skatinti kūrėjų kūrybą, įvertinti reikšmingiausius kultūros ir meno kūrinius, Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurtus per pastaruosius septynerius metus, taip pat ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną. Skiriamos ne daugiau kaip 6 premijos, iš kurių ne daugiau kaip viena gali būti skiriama už ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną. Premijos skiriamos nuo 1989 m., per tą laiką apdovanoti daugiau kaip 150 asmenų.

REKLAMA

„Tai mūsų laisvės ir istorinės atskaitos data. Todėl simboliška, kad šiandien pagerbiame ir sveikiname Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatus. Jūs ryškiausi nūdienos kūrėjai, atskleidžiantys mūsų tautos kūrybines galias. Šios galios kūrė mums šimtmečių istoriją, valstybę ir tapatybę. Net sunkiais valstybingumo netekties laikais kultūra mokė laisvės. Tauta gimdė iškilius kūrėjus. Jų padedama kėlėsi ir ėjo. Tikėjo ir išsaugojo savo gyvastį“, – sakė prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, „visi iškilūs tautos žmonės ir dabar su mumis. Įsiklausykime, kaip skamba, kaip atliepia mumyse – Mažvydas, Donelaitis, Daukantas, Baranauskas ir Kudirka. Čiurlionis ir Maironis, kurių metines minime, kurių dvasia ir raiška gyva Jūsų kūryboje. Pildydami tautos kultūrinį lobyną, Jūs, gerbiami laureatai, stojatės vienon greton su jais“.

D. Grybauskaitė sakė, kad „Vasario šešioliktoji – tai praeities ir dabarties jungties diena. Šią dieną anapilin išėjo ir du mūsų tautos patriarchai – Jonas Basanavičius ir Justinas Marcinkevičius. Kūrėjai, su tokia didžia meile lipdę Lietuvą. Kūrėjai, ir šiandien patvirtinantys tą jungtį. Ugdantys mus būti Lietuvos patriotais, mokantys mylėti savo šalį ir didžiuotis ja. Daug ką gyvenime galima išmatuoti, pasverti. Tačiau neišmatuojama laisvė ir kūryba, sutelkianti tautą, atskleidžianti jos kūrybinį potencialą. Kurdami mes įprasminame savo buvimą, savo gyvenimą, savo valstybę. Kūryba sustiprina mūsų tikėjimą ir viltį“.

Prezidentė menininkams padėkojo už lietuviškos kultūros kūrimą ir puoselėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų