REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šveicarijos mokslininkai trečiadienį pranešė, kad ketina sukurti Žemės palydovus, kurie rinks kosmose esančias nuolaužas, praneša AP

REKLAMA
REKLAMA

Šveicarijos federalinio technologijų instituto kosmoso centras gamina 11 mln. JAV dolerių vertės tokių palydovų prototipą „CleanSpace One“. Prototipas bus nuskraidintas į kosmosą po 3-5 metų. Pirmosios palydovo užduotys bus pagauti du Šveicarijos palydovus, kurie į kosmosą buvo paleisti 2009 ir 2010 metais.

REKLAMA

JAV nacionalinė aeronautikos ir kosmoso agentūra (NASA) teigia, kad šiuo metu aplink Žemę skrieja per 500 tūkst. nuolaužų – panaudotų raketų dalių, sugedusių palydovų ir kitų šiukšlių. Nuolaužos skrieja apie 28 tūkst. kilometrų per valandą greičiu ir gali pažeisti ar net sugadinti kosminius laivus bei palydovus. Be to, kai nuolaužos susiduria, susidaro dar daugiau kosmoso šiukšlių.

Kosmoso šiukšles renkančio palydovo kūrėjai turi išspręsti tris dideles problemas. Reikės, kad jų palydovas galėtų keisti savo trajektoriją, kad prisiartintų prie savo taikinių. Antra, palydovui reikės pagauti ir stabilizuoti dideliu greičiu skriejančius objektus. Trečia, nuolaužas pagavęs palydovas turės jas pargabenti į Žemės atmosferą, kur krisdamos link Žemės paviršiaus nuolaužos sudegs.

Šveicarai kuria kosmoso šiukšles rinksiančius palydovus (nuotr. Elta)Šveicarai kuria kosmoso šiukšles rinksiančius palydovus (nuotr. Elta)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų