REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įpusėjus žiemai, lombarduose daugėja žmonių, pritrūkusių pinigų sąskaitoms už šildymą susimokėti.Vis dėlto lombardų savininkai pastebi, kad įvairius buities daiktus, juvelyrinius dirbinius ar net mašinas užstatantys jų klientai ne visi vos suduria galą su galu.

REKLAMA
REKLAMA

Bėdai prispaudus, kai kuriuose Kauno lombarduose galima užstatyti kone viską – nuo mobiliųjų telefonų, smuikų, kaitlenčių iki sklypų ar automobilių. Verslininkai sako, daugelis klientų nuolatiniai, jų pastaraisiais metais nei daugėja, nei mažėja.„Prieš krizę buvo daugiau tokių klientų kaip statybininkai, kurie uždirba labai daug. Jie gali ateiti ir užstatyti vakare, o kitą dieną gauti atlyginimą ir viską iššsipirkti. Dabar tokių klientų labai mažai. Atsiranda daugiau klientų, kurie išvažiuoja į užsienį, užstato savo automobilį, kompiuterius – išvažiuoja, užsidirba, paskui išsiperka“, – pasakoja bendrovės „Lombankas“ direktorius Artūras Alšauskas.

REKLAMA

Tik tauriuosius metalus, juvelyrinius dirbinius priimantys lombardų savininkai skaičiuoja, kad pernai apyvarta išaugo penktadaliu. Esą klientų nepadaugėjo, tačiau brangstant auksui, vis daugiau žmonių jį ne užstato, o parduoda.

„Sidabro kaina yra nedidelė, tai jo labai mažas kiekis yra. Aukso kaina yra 50 kartų didesnė, tai savaime jo ir apyvarta didesnė“, – sako bendrovės „Monodija ir Ko“ direktorius Rytis Gulbinas.

REKLAMA
REKLAMA

Lombardų savininkai teigia, kad skirtingais metų laikais ir klientai skirtingi – žiemą užsuka sunkiai už šildymą susimokantys, o vasarą daugiau tokių, kurie ieško, ką nusipirkti.

„Tikrai negalėčiau teigti, kad visiems jau trūksta labai pinigų. Būna, ateina žmonių, kurie atvažiuoja su BMW X5 ir nusiima nuo kaklo grandinėlę bei užstato čia. Sako: man reikia šiandien pinigų, aš rytoj vis tiek išsipirksiu“, – pasakoja A. Alšauskas.

Lombardų vadovai teigia, kad konkurencija nemenka, tačiau su greitųjų kreditų bendrovėmis klientus esą pasidalija. Mūsų skaičiavimu, pavyzdžiui, už lombarde užstatytą auksą gavę 100 litų, po mėnesio palūkanų sumokėsite panašiai tiek, kiek ir greitųjų kreditų bendrovei – apie 10 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jos [greitųjų kreditų bendrovės] į rinką atėjo gana per trumpą laiką ir perėmė nemažai mūsų klientų. Bet, aš manyčiau, kad lombardo klientai daugiau yra vyresnio amžiaus žmonės, o greitųjų kreditų – daugiau jaunimas“, – teigia R. Gulbinas.

Lietuvos prabavimo rūmų duomenimis, tik tauriuosius metalus ir brangakmenius, jų gaminius kaip užsatą priimančių įmonių ir fizinių asmenų kasmet vis daugėja – jų užregistruota beveik pustrečio šimto. Tačiau pačių lombardų esą yra gerokai daugiau – įmonės ar žmonės jų dažniausiai turi ne po vieną.

Jūratė ANILIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų