REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai tarptautiniuose „Sundance“ ir Santa Barbaros kino festivaliuose Jungtinėse Amerikos Valstijose dalyvavęs dokumentinis filmas „Kita svajonių komanda“ (The Other Dream Team) Vilniuje buvo sutiktas didelėmis ovacijomis. Filmas, kurio pagrindiniai herojai - 1992 metais Barselonos olimpinėse žaidynėse bronzą iškovoję Lietuvos krepšininkai, mūsų šalyje pirmą kartą parodytas pirmadienio vakarą „Šarūno“ viešbutyje esančiame bare „Stars & Legends“.

REKLAMA
REKLAMA

Filmo premjeroje dalyvavo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis, kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus, Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, 1992-ųjų Lietuvos krepšinio rinktinės nariai - Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Valdemaras Chomičius, Artūras Karnišovas.

REKLAMA

Filmą režisavo išeivių iš Lietuvos šeimoje JAV užaugęs Marius Markevičius, o prodiusavo amerikietis Jonas Weinbachas.

Į dokumentinės juostos premjerą Lietuvoje sukvietęs Š. Marčiulionis prisipažino, kad, žiūrint filmą, jam sunku sulaikyti ašaras. Legendinis krepšininkas sakė, kad jį labiausiai jaudina vaizdai iš kovos dėl olimpinės bronzos. Vienas geriausių Lietuvos krepšininkų mano, kad filmo režisieriui pavyko atskleisti esmę.

REKLAMA
REKLAMA

„Filme - mūsų gyvenimas, jausmai, kova ir daugybė kitų dalykų. Galbūt tai tik viena serija iš 25, bet pateikta visa esmė. Viską darėme dėl vieno - kad būtumėme su medaliais, parvežtumėme juos tautai. To negalima paneigti“, - pažymėjo Š. Marčiulionis, kuris juostą „Kita svajonių komanda“ pirmą kartą išvydo „Sundance“ filmų festivalyje sausio mėnesį. Buvęs NBA žaidėjas tikisi, kad filmas svariai prisidės prie Lietuvos įvaizdžio gerinimo pasaulyje.

Filmą kino teatruose ir per televiziją bus galima rodyti, kai bus gauti leidimai iš Tarptautinio olimpinio komiteto ir kitų autorių teisių savininkų. Š. Marčiulionis teigė, kad Lietuvoje filmą ketinama pradėti rodyti rugsėjį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dirbome beveik trejus metus. Man buvo didelė garbė kurti šį filmą. Labai noriu, kad jį kuo greičiau galėtų pamatyti Lietuvos žiūrovai“, - į filmo premjerą susirinkusiems telefonu sakė 35 metų M. Markevičius, kuris Lietuvos krepšinio įvykius seka nuo vaikystės.

„Geras filmas. Man patiko. Buvo ir juoko, ir liūdesio. Viskam buvo laiko. Manau, kad šis filmas - gera dovana Lietuvai, jaunimui, tai kaip maža istorijos pamokėlė“, - po filmo peržiūros kalbėjo šiuo metu Lietuvos krepšinio federacijos prezidento pareigas einantis A. Sabonis. Anot jo, 1992 metų Lietuvos krepšinio rinktinė už amerikiečių „Svajonių komandą“ nebuvo pranašesnė aikštelėje, bet buvo stipresnė savo širdimi ir noru.

REKLAMA

"Ilgai svajojome būti kartu su Lietuva ir atstovauti jai. 1992 metais gavome teisę dalyvauti atrankos varžybose, o olimpinėse žaidynėse iškovojome medalį. Tai buvo svajonė, kuri išsipildė, - sakė V. Chomičius. - Esu labai susijaudinęs, emocijos ima viršų, sunku ką nors pasakyti.

Dėkoju režisieriui už tokį filmą, kuriame parodoma, kaip reikia mylėti Lietuvą ir kaip mes ją mylime".

„Jau vien Lietuvos dalyvavimas olimpinėse žaidynėse po ilgos pertraukos buvo didelis įvykis. O man tai buvo didžiausias įvykis gyvenime. Gal kiek ir geriau galėjome pasirodyti. Bet manau, kad bronza, pirmą kartą dalyvaujant žaidynėse, yra geras pasiekimas“, - telefonu sakė šiuo metu Rusijoje treneriu dirbantis R. Kurtinaitis.

REKLAMA

„Tai filmas ne tik apie Barselonos olimpinėse žaidynėse kovojusius vyrus, bet ir apie Lietuvą, jos kelią į nepriklausomybę, šalies krepšinį ir aistrą jam. Man sunkoka žiūrėti šį filmą, nes užplūsta nostalgija, daug emocijų, prisiminimų. Filmą mačiau ne sykį, ir kaskart emocijos vis tokios pat, - naujienų agentūrai ELTA sakė kelias dienas Lietuvoje viešėjęs A. Karnišovas. Šiuo metu NBA klubo “Houston Rockets„ skautu dirbantis buvęs krepšininkas mano, kad filmas bus įdomus ne tik Lietuvos žiūrovams. “Tai jau parodė „Sundance“ festivalis, kuriame šis filmas buvo demonstruotas net devynis kartus ir kiekvieną sykį sulaukė anšlago. Filmas jau buvo rodomas ir Jutos valstijos mokyklose. Po peržiūrų moksleiviai negailėdavo plojimų", - teigė A. Karnišovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai filmas apie Lietuvą, kaip laisvės ir krepšinio šalį“, - sakė V. Landsbergis. Jo teigimu, filmas bus labai stipri mokomoji medžiaga jauniesiems krepšininkams. „Juk mokyti reikia ne tik driblingo ar taisyklingo metimo, bet ir nusistatymo, atkaklumo, susikaupimo, reikalinga sportinė drausmė, turi žinoti, dėl ko žaidi“, - pabrėžė V. Landsbergis, kuriam kartu su krepšininkais teko švęsti bronzinę pergalę Barselonos olimpinėse žaidynėse.

"Stebėjome kiekvieną lietuvių pasirodymą Barselonoje ir būdami toli nuo Lietuvos. Turbūt pergyvenome nė kiek nemažiau nei Lietuvos žmonės. Didžiavomės mūsų vyrais ir jų pergalėmis, - prisiminė V. Adamkus. Jis neslėpė, kad filmas jam išspaudė ne vieną ašarą.

REKLAMA

Premjeras A. Kubilius sakė, kad filme, kuriame perteikiama ir istorija, ir krepšinis, labai gerai viskas suderinta, netrūksta humoro. „Filme labai jautriai ir taikliai perteikta didelė dalis mūsų istorijos: nuo okupacijos, tremties iki Sovietų Sąjungos griūties ir mūsų krepšininkų pergalių Barselonos olimpinėse žaidynėse, - žurnalistams kalbėjo A. Kubilius. - Manau, kad filmas sulauks didelio susidomėjimo Lietuvoje, o žiūrovams užsienyje bus galima šiek tiek kitaip parodyti Baltijos šalių ir konkrečiai Lietuvos istoriją“.

REKLAMA

„Manau, kad po šio filmo ne tik amerikiečiai, bet ir visas pasaulis žinos, jog buvo kita svajonių komanda. Esu įsitikinusi, kad visi dar geriau supras, kokia svarbi ir reikšminga Lietuvai buvo kova už laisvę ir Barselonoje iškovota pergalė“, - sakė JAV ambasadorė Ana Ders (Anne Derse).

Šiemet sukaks 20 metų nuo Lietuvos krepšininkų laimėjimo Barselonos olimpinėse žaidynėse. Ta proga Š. Marčiulionis ketina surengti buvusių šalies rinktinės žaidėjų susitikimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų