REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip ir buvo tikėtasi, didžiausią įtaką sausio mėnesį infliacijai turėjo maisto produktų kainų kilimas, dėl brangstančių degalų didėjusios transporto kainos bei dėl išaugusio vartojimo brangusi elektra. Sezoninis žiemos drabužių ir avalynės išpardavimas šiek tiek mažino bendro vartojimo kainų indekso kilimą.

REKLAMA
REKLAMA

2012 m. sausio mėnesį, lyginant su gruodžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos išaugo 0,4 proc. Per metus kainos išaugo 3,4 proc. ir atitiko „Danske“ banko prognozes.

REKLAMA

Kainų augimas 2012 m. turėtų būti lėtesnis nei praėjusiais metais – tai lems palankesnės pasaulinės žaliavų kainų raidos tendencijos bei sulėtėjęs vidaus paklausos augimas. „Danske“ bankas prognozuoja, kad šiais metais vidutinė infliacija svyruos apie 3 proc.

Išlieka rizika, kad dėl spartesnio naftos kainų kilimo 2012 m. bus didesnis ir neigiamas poveikis vidaus energetinių išteklių kainoms. Tam tikrų neapibrėžtumų kelia ir „vidiniai“ Lietuvos energetiniai šokai. Pavyzdžiui, vasario mėnesį brangstanti elektra bei šildymas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos gamintojų kainų tendencijos rodo būsimus kainų pokyčius. Sausio mėnesio gamintojų parduotos pramonės produkcijos kainos padidėjo 1,8 proc. ir antrą pagal dydį poveikį šioms tendencijoms turėjo elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo brangimas. Akivaizdu, kad dalis šių tendencijų po tam tikro laiko paveiks ir vartojimo kainas.

Violeta Klyvienė,

„Danske" banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų