REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ekonomika 2012 metais augs lėčiau nei pernai, nedarbas beveik nemažės, o gyventojų pajamų didėjimas lėtės, rodo Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) atlikta rinkos dalyvių apklausa.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausias rizikos šaltinis verslo sektoriui šiemet bus euro problemos, galimi pokyčiai mokesčių srityje ir su būsimais rinkimais susiję populistiniai sprendimai. LLRI tyrimo duomenimis, dešimtadalis Lietuvos verslų ketina arba rimtai svarsto galimybę perkelti savo veiklą į užsienį.

REKLAMA

„Lūkesčiai yra šiek tiek suprastėję. Verslas išskiria šias priežastis – euro zonos problemos (33 proc.), kadangi Lietuva daug eksportuoja į euro zoną.  Kita priežastis – mokesčių pakeitimai (29 proc.). Rizika taip pat kyla dėl rinkimų (25 proc.). Trečdalis problemų kyla dėl euro zonos, 54 proc. verslo neapibrėžtumo ir rizikos kyla ne iš rinkos, o iš galimų valdžios veiksmų ir sprendimų“, – apibendrindamas tyrimo rezultatus spaudos konferencijoje kalbėjo LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Šešėlio mąstai nesikeičia

Atlikto tyrimo duomenimis, 2011 metais Lietuvos ekonomika augo 4,3 proc., panašiai tiek, kiek rinkos dalyviai prognozavo ir anksčiau, bet BVP augimo prognozė 2012-iesiems buvo stipriai sumažinta – beveik per pusę (nuo 4,6 iki 2,7 proc.) Anot LLRI respondentų, 2011 m. pabaigoje darbo Lietuvoje neturėjo 14,8 proc. darbo jėgos. 2012 m. nedarbas beveik nemažės ir metų pabaigoje sieks 14,1 proc. Tyrimo duomenimis, vartotojų kainos pernai augo apie 4 proc. ir šiemet augs panašiu tempu. „2012 m. prognozės beveik visų rodiklių yra pasikeitę į blogą pusę“, – teigė LLRI ekspertas Vytautas Žukauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šešėlinė ekonomika, anot LLRI ekspertų, 2011 m. sudarė 27 proc. BVP ir šiemet nesikeis: šešėlyje bus sukuriama 27 proc. BVP. Rinkos dalyvių nuomone, bent dalį savo veiklos šešėlyje 2011 m. vykdė 37 proc. ūkio vienetų, 2012 m. ši dalis nežymiai sumažės (iki 36 proc.). „2011 ir 2012 m. šešėlinės ekonomikos prognozės beveik nesikeičia“, – patvirtino V. Žukauskas.

Darbo užmokesčio kilimo nepajausime

Vidutinis neto darbo užmokestis Lietuvoje 2011 m. didėjo 4 proc. ir tiek pat kils 2012 m.

„Realaus darbo užmokesčio padidėjimo nebus, nes dalį jo suvalgys infliacija“, – tyrimo rezultatus komentavo LLRI ekspertas.

REKLAMA

Disponuojamosios piniginės namų ūkių pajamos vienam namų ūkio nariui 2011 m. augo 5 proc. ir s

udarė 1052 Lt. Ekspertas V. Žukauskas atkreipia dėmesį, kad namų ūkių pajamos augo pirmą kartą po dvejų iš eilės mažėjimo metų. Tyrimo dalyviai prognozuoja, kad 2012 m. namų ūkių pajamos augs lėčiau, apie 3 proc., ir sudarys 1085 Lt vienam namų ūkio nariui.

LLRI apklausti rinkos dalyviai mano, kad šiuo metu 11 proc. Lietuvos įmonių ketina arba rimtai svarsto galimybę perkelti savo veiklą ar jos dalį į užsienį. „Itin daug šnekama apie niūrius gyventojų surašymo rezultatus, kurie parodė, kad per dešimt metų gyventojų Lietuvoje sumažėjo apie 10 proc. Tuo metu nenorima pripažinti, kad Lietuvos verslų emigracija yra taip pat svarbi ir aktuali problema,“ – sakė V. Žukauskas.

REKLAMA

Rekomenduoja keisti retoriką

Ekonomikos tyrimo dalyviai taip pat buvo klausiami, ar jie jaučia pokyčius dėl verslą kontroliuojančių institucijų pertvarkos, kuri buvo pradėta dar 2009-aisiais.

56 proc. apklaustųjų teigė nejaučią pokyčių verslą kontroliuojančių institucijų srityje. 30 proc. respondentų nurodė, kad pokyčių yra, ir jie atitinka vykdomos pertvarkos tikslus, o 14 proc. tyrimo ekspertų mano, kad pokyčių yra, tačiau jie neatitinka pertvarkos tikslų.

„Vienas geresnių sprendimų, ką galima būtų padaryti – tai pakeisti valdžios sprendimų retoriką [...] Reikia reinvestuojamam pelnui taikyti nulinį pelno mokestį – tai pasiųstų signalą, kad Lietuvoje gerai yra investuoti“, – savo pasiūlymus pateikė  Ž. Šilėnas.

Teigti, kad mokesčius būtinai reikia didinti, nes kitaip Lietuva neišgyvens, nėra tinkama. Reikia normalaus valdžios ir verslo dialogo, apibendrindamas kalbėjo LLRI prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų