REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemetinį savaitraščio „Ekonomika.lt“ milijonierių sąrašą papildė žmogus, kurio pavardė turėtų nustebinti ne tik eilinius piliečius, bet ir atitinkamas tarnybas, nes tik jos dabar galėtų atsakyti, koks aitvaras buvusiam „Leo LT“ valdybos pirmininkui ir „Lietuvos energijos“ generaliniam direktoriui Rymantui Juozaičiui sunešė tokius turtus.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs šalies strateginės įmonės vadovas R. Juozaitis, dabar gyvenantis prabangiame ir uždarame Laurų kvartale, gali pasigirti ne tik tuo, kaip jam pavyko apsigyventi „Vilniaus prekybos“ akcininkų pašonėje. Jo šeimai priklauso 17 žemės sklypų Kretingos rajone, Užpelkių kaime, patalpos ir butai Vilniuje (2), Kaune (1), Palangoje (1), žemės sklypas su statiniais Palangoje, Vanagupės gatvėje, žemės sklypai Kaune ir Palangoje.

REKLAMA

Rymantas Juozaitis (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)Rymantas Juozaitis (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

R. Juozaičio šeimai priklausanti bendrovė ENG valdo du statinius Elektrėnuose, 4 žemės sklypus su statiniais Ignalinos rajone, Rimšės seniūnijoje. Ten pat ENG priklauso ir 3 žemės sklypai. Šeima dar valdo 3 žemės sklypus Vilniaus pašonėje ir vieną Varėnos rajone.

Kitai šios šeimos bendrovei „Ekopartneris“ priklauso beveik 3 ha žemės Jonavoje, o „RAY Investments“ – sklypai Elektrėnuose ir Kaune.

Šiuo metu Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto pirmininku dirbančio R. Juozaičio šeimai tiesiogiai ir per susijusius asmenis priklauso UAB ENG, UAB „Palanga CITY“, UAB „Ekopartneris“, UAB „Elektrėnų energetikos remontas“, UAB „Svinda“, AB „Požeminiai darbai“ ir kitos milijonines apyvartas skaičiuojančios bendrovės. R. Juozaičio šeimai puikiai sekasi pirkti ir parduoti akcijas. 2007 metais triukšmas kilo dėl prekybos „Lietuvos energijos“ akcijomis, o štai ne taip seniai vien už UAB Energetikos realizacijos centro akcijų pardavimą R. Juozaičio šeima uždirbo iki 80 mln. litų.

Konkursuose lydi sėkmė

Seno energetikos vilko, kadaise žiniasklaidos pakrikštyto Kauno energetikos klano atstovu, šeimos valdomoms įmonėms pavyksta atsiriekti skaniausius kąsnelius, laimėti pelningiausius užsakymus. Štai praėjusiais metais pagal trišalę finansavimo ir administravimo sutartį tarp ENG, VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūros ir Ūkio ministerijos buvo pastatyta apie 4,7 mln. litų vertės termofikacinė elektrinė Pasvalyje.

Per kitą bendrovę – „Energotiekimą“ – jam atiteko šilumos tiekimas Jurbarko rajone.

Ginčytino konkurso būdu ENG buvo išsinuomota ir Kauno Garliavos katilinė. Jos nuomos konkursas sukėlė rimtų įtarimų. Konkurentai skundėsi, kad „Kauno energija“, kuriai praeityje vadovavo R. Juozaitis, rengusi Garliavos katilinėje nuomos konkursą, kurį laimėjo ENG, vykdė jį neskaidriai. R. Juozaičio šeimos valdoma bendrovė ENG iš biologinio kuro pažadėjo gaminti šilumos energiją Garliavai tik už simboliškai mažesnę kainą nei pagamintą iš dujų.

Konkursą, kuriame dalyvavo keturios įmonės, laimėjo ENG ir kita R. Juozaičio šeimai priklausanti bendrovė „Požeminiai darbai“. Tai – viena didžiausių vandens valymo objektų statybos, sąvartynų įrengimo ir uždarymo, šilumos veiklą plėtojančių kompanijų. Pagal sutartį bendrovės įsipareigojo iki šių metų rugsėjo pradžios savo lėšomis įrengti biokurą deginančius įrenginius, o „Kauno energija“, tiekianti centralizuoto šildymo paslaugą Garliavoje, supirks iki 20 tūkst. megavatvalandžių šilumos energijos. Sutartyje taip pat buvo numatyta, kad jei gyventojams reikės daugiau šilumos, „Kauno energija“ ją pirks tik iš ENG. Ši įmonė 20 metų turės išskirtinę teisę Garliavoje gaminti ir parduoti šilumą. Už tai „Kauno energijai“ bus tiekiama maždaug 5,2 proc. pigesnė šiluma, nei ji pati galėtų pasigaminti.

REKLAMA
REKLAMA

Buvusio „Lietuvos energijos“ ir „Leo LT“ vadovo R. Juozaičio šeimos valdoma bendrovė ENG kurį laiką pelnėsi ir tiekdama šilumą Vievio gyventojams, nes iš Lietuvos elektrinės šilumą gaudavo beveik perpus pigiau nei ji buvo parduodama kitiems pirkėjams.|

Žaidimai akcijomis
Grįžkime į laikus, kai R. Juozaitis dar vadovavo „Lietuvos energijai“. Tuomet atsiskleidė ypatingas R. Juozaičio potraukis investuoti.

2007 metais jis už daugiau nei 0,5 mln. litų įsigijo „Lietuvos energijos“ akcijų. Kilo įtarimas, kad R. Juozaitis akcijų pirko pasinaudodamas viešai neprieinama informacija.

Tuomet Vertybinių popierių komisija (VPK) nustatė, kad sandorio metu akcijos „buvo perdėtos iš vienos Juozaičių šeimos kišenės į kitą“.

R. Juozaičiui akcijas perleido bendrovė „RNI Property“, kuriai vadovavo R. Juozaičio dukra I. Juozaitytė, o bendrovės akcijos lygiomis dalimis priklausė I. Juozaitytei ir R. Juozaičio sutuoktinei N. Juozaitienei. „RNI Property“ R. Juozaičiui perleistas akcijas keliais sandoriais įsigijo jau po to, kai komisija sausį rekomendavo bendrovių vadovams svarbių įvykių išvakarėse savo įmonių akcijų nepirkti.

R. Juozaitis nemanė, kad pažeidė įstatymus pirkdamas savo vadovaujamos „Lietuvos energijos“ akcijas iš dukters ir žmonos įmonės. To nemanė ir tuomet šį klausimą svarsčiusi „Lietuvos energijos“ valdyba. Ji tik pagrūmojo pirštu R. Juozaičiui. Ir konstatavo, kad vadovas padarė klaidą.

R. Juozaitis tvirtino nejaučiantis moralinės kaltės ir nemanantis, kad nusižengė įstatymams. „Nesijaučiu padaręs klaidos. Dukra buvo įsitikinusi, kad bendrovės akcijos yra pervertintos, todėl norėjo akcijas parduoti, o pinigus investuoti kitur.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kurio laiko VPK paskyrė 8 tūkst. litų baudą bendrovei „RNI Property“.

Rymantas Juozaitis (nuotr. Fotodiena.lt/Dmitrijaus Radlinsko)Rymantas Juozaitis (nuotr. Fotodiena.lt/Dmitrijaus Radlinsko)

Akcijas iš dukters ir žmonos firmos jis teigė pirkęs už Rytų Europos investiciniuos fonduose uždirbtas lėšas. Investicijoms jis neva iš bankų pasiskolindavęs solidžias sumas.

„Mano visas turtas įkeistas bankams. Tik kostiumėlis neįkeistas… Pinigus investuoju visame pasaulyje: Brazilijoje, Kinijoje, Vietname, Honkonge, Singapūre, Rytų Europoje. Dabar nusprendžiau investuoti ir Lietuvoje. Ir štai turiu problemėlę“, – tuomet aiškinosi „Lietuvos energijos“ vadovas.

14 ha – IAE pašonėje

Daugybė NT objektų, kuriuos R. Juozaičio šeima yra įsigijusi tose vietose, kur jų kaina neįkandama paprastiems šalies piliečiams, kelia pagrįstų klausimų. Kaip „Lietuvos energijos“ vadovo šeimai pavyko sukaupti tiek sklypų ir statinių Palangoje, Kaune,Vilniuje arba šių miestų pašonėse. Arba šalia didžiausių šalies energetikos objektų? Tarkime, pačioje Ignalinos atominės elektrinės pašonėje.

Buvęs „Lietuvos energijos“ vadovas tikino, kad jo šeimos įmonei perkant sklypą greta Ignalinos AE net negalvota apie jo pardavimą, apie tai, kad čia galbūt ateityje iškils naujoji elektrinė ar branduolinių atliekų saugyklos. Priešingai – perkant žemę mąstyta, kad joje bus sodyba, kurioje galbūt kada apsistosiantis ir pats R. Juozaitis. Tiesiog ieškota sklypo, kad jis būtų greta ežero. 14 ha – išties geras gabalas sodybai.

Sutapimas, kad ir tas ežeras, ir tas sklypas – teritorijoje, kur numatyti didžiuliai projektai.

Turtą nešė

Aitvarai R. Juozaičiui turtus pradėjo nešti dar tuomet, kai Juozaičių giminė valdė neseniai parduotą Energijos realizavimo centrą (ERC). Ši bendrovė buvo laimėjusi konkursą pirkti pikinę Ignalinos AE energiją. Netrukus naujasis tvarinys tapo tarpininku tarp „Lietuvos energijos“ ir „Rao JES“, per kurį eidavo Lietuvos atsiskaitymai už rusams tiekiamą energiją.

ERC buvo įkurta 2002 metais. R. Juozaitis, iki tol ėjęs „Kauno energijos“ generalinio direktoriaus pareigas, iš karto buvo paskirtas „Lietuvos energijos“ vadovu. Kaune jį pakeitė pusbrolis Kęstutis Mindaugas Juozaitis, iki tol dirbęs „Kauno energijos“ technikos direktoriumi.

Nepaisydamas vos kelių mėnesių gyvavimo ir beveik tuščios piniginės, 2003-ųjų kovą ERC, gavęs nepriklausomo elektros energijos tiekėjo licenciją, iš karto dalyvavo „Lietuvos energijos“ konkurse dėl tarpininkavimo parduodant perteklinę IAE pagamintą energiją.

2004-ųjų pabaigoje R. Juozaičio vadovaujama „Lietuvos energija“ pratęsė bendradarbiavimo su „Rao JES“ sutartį. Tuo metu kilo skandalas, iškilus viešumon VSD informacijai apie ERC veiklą ir apie „Rao JES“ bandymus perimti Kruonio HAE bei buvusio kadrinio aukšto rango KGB karininko ir branduolinio kuro pardavėjo Vladimiro Alganovo „poklasinę“ veiklą jam lankantis Lietuvoje. Šiaip ne taip su tuometinio premjero Algirdo Brazausko pagalba skandalas buvo užglaistytas.

O dar po trejų metų „Lietuvos energijos“ vadovas R. Juozaitis dar kartą pratęsė sutartį su „Rao JES“. Sutarties sąlygos buvo įspūdingos. Buvo pakeista visa atsiskaitymo tvarka, kurios esmė, kad ne tik Lietuva Rusijai moka per tarpininką ERC, bet ir „Rao JES“ moka Lietuvai per tą pačią tarpininkę. Taip elektros versle formavosi dar galingesnis ir įtakingesnis tarpininkas ERC, koks dujų versle buvo „Dujotekana“.

REKLAMA

FAKTAI: R. Juozaičio darbovietės

„Kauno energija“

„Lietuvos energija“

„Leo LT“

Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komitetas

FAKTAI 2: R. Juozaičio šeimai priklausančios įmonės

UAB ENG – 86 proc. akcijų

UAB „Palanga CITY“ – 95 proc. akcijų priklauso ENG

UAB „Ekopartneris“ – 100 proc. akcijų priklauso ENG

UAB „Svinda“ – 100 proc. akcijų priklauso ENG

AB „Požeminiai darbai“ – valdomi per UAB „Svinda“

UAB „Elektrėnų energetikos remontas“ – valdoma per susijusius asmenis Arūną Juozaitį ir V. Žiogelį

UAB „RAY Investments“ – valdoma per giminaitį A. Juozaitį

REKLAMA

NUOMONĖS:

Rokas Žilinskas

Seimo atominės energetikos komiteto pirmininkas

Neturiu nei teisės, nei žinių vertinti, ar Rymanto Juozaičio turtas buvo sukauptas neteisėtai. Jeigu iš tiesų toks faktas buvo, jeigu buvo tam sudarytos prielaidos, tuo turėtų užsiimti prokuratūra ar kitos atitinkamos institucijos.

Jurgis Vilemas, buvęs „Lietuvos energijos“ valdybos narys

Jau kai R. Juozaitis atėjo į „Lietuvos energiją“, buvo kalbama, kad jis turtingas. Tuomet, kai jis dirbo „Kauno energijoje“, buvo privatizuojami šalutiniai verslai, gal tada tą turtą ir sukaupė. Tiesą sakant, jam dirbant „Lietuvos energijoje“ mums neužkliuvo, kad jis būtų pasinaudojęs padėtimi.

TAIP PAT SKAITYKITE:

100 turtingiausių Lietuvos verslininkų (foto)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų