REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai žurnale „Fortune“ JAV investicijų kompanijos „Berkshire Hathaway“ vadovas Warrenas Buffettas išspausdino apžvalgą iš savo kasmetinio laiško investuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Savo apžvalgoje W. Buffettas daro tai, ką geriausiai ir moka – geriau nei bet kas kitas paaiškina pagrindines investavimo sąvokas ir investavimo istoriją. Pirmoje straipsnio dalyje investavimo guru laikomas milijardierius paaiškina, kodėl daugelis investuotojų visiškai ne taip suvokia „rizikos“ ir „saugumo“ sąvokas.

REKLAMA

Pasak W. Buffetto, daugelis vertybinių popierių rūšių, kuriuos dauguma investuotojų laiko „rizikingiausiais“, iš tiesų yra patys saugiausi. Na ir priešingai – investuotojų saugiausiomis investicijos laikomi vertybiniai popieriai turi labai didelę riziką.

Atsakydamas, kodėl susidaro toks keistas nesusipratimas, W. Buffettas išskiria infliaciją. Esant net ir labai silpnai infliacijai per tam tikrą laiką grynieji pinigai praktiškai neabejotinai praras daug vertės.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui nuo 1900 metų 1 JAV dolerio vertė nukrito vos iki 3,8 centų. Palyginimui, akcijų birža kiekvienais metais pakyla vidutiniškai po 10 proc. Nuo 1965 metų, kai gimė W. Buffettas, JAV dolerio vertė nukrito 85 proc. Taigi, šiandien reikia sumokėti 7 JAV dolerius už tai, ką 1965 metais buvo galima įsigyti už 1 JAV dolerį. Tuo tarpu DOW vertybinių popierių biržos indeksas išaugo daugiau kaip 13 kartų.

W. Buffettas pripažįsta, kad laikui bėgant akcijų biržos patiria sukrėtimų. Pasak jo, vertybinių popierių rinkoje vyksta nuolatinis audringas kainų svyravimas. Daugelis žmonių, tarp kurių yra ir Volstrito investuotojai, laiko tokius svyravimus „rizika“. Vis dėlto pats W. Buffettas yra įsitikinęs, kad tai nėra rizika, o tiesiog kainų svyravimas. Reali rizika, pasak jo, yra pavojus, kad jūsų investicijos praras savo perkamąją galią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Berkshire Hathaway“ vadovas pastebi, kad ilguoju laikotarpiu investicijos į valiutą prarado labai daug perkamosios galios. Tuo tarpu investicijos į vertybinius popierius įgijo perkamąją galią nepaisant prastų akcijų rinkų rezultatų per pastarąjį dešimtmetį.

Šiandien valiuta turi savo vietą investicijų portfelyje. W. Buffettas pažymi, kad grynieji pinigai suteikia likvidumo, kitaip tariant lankstumo.

„Ateitis yra neprognozuojama ir niekada negalite žinoti, kada jums prireiks grynųjų pinigų, - aiškina investuotojas. – Jūs taip pat niekada nenorite būti priversti parduoti ilgalaikių savo investicijų, kad pritrauktumėte papildomų lėšų. Taigi reikia turėti bent kažkiek grynųjų pinigų, nors tai ir yra labai pavojinga ilgalaikė investicija.“

Pats W. Buffettas visuomet turi pasilikęs apie 20 mlrd. JAV dolerių rezerve. Jis žino, kad ilguoju laikotarpiu tai neatneš jam jokio pelno, tačiau lankstumas ir likvidumas yra tie veiksniai, dėl kurių verta nuolat turėti papildomų lėšų. Likusią jo investicijų portfelio dalį sudaro vertybiniai popieriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų