REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavasario sesijoje parlamentarai turėtų apsispręsti, ar patvirtinti ekspertų ir politikų parengtą tarnautojų elgesio kodeksą. Vyriausybė jį siūlo tobulinti ir nepritaria nuostatai, kad tarnautojo elgesys darbe ir po darbo būtų vertinamas tais pačiais kriterijais. Viena iš kodekso rengėjų seimo narė Agnė Bilotaitė įsitikinusi, kad iš valstybės tarnautojo visur turi būti reikalaujama aukštesnių elgesio standartų.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoj dokumentų – ant stalo taurelės su alkoholiu ir užkanda. Taip kartais atrodo valstybės tarnautojų darbo vieta darbo metu. Reglamentuoti valstybės tarnautojo elgesį tiek darbe, tiek po jo turėtų tarnautojų elgesio kodeksas.

REKLAMA

Parengtas dokumentas būtų privalomas visam viešajam sektoriui, taip pat mokytojams, gydytojams.„Gal ir gera idėja, tačiau priemonės kai kurios yra perlenkiančios lazdą, jeigu taip galima liaudiškai pasakyti, nes, sakykim, atleisti iš darbo mokytoją už tai, kad jis nedarbo metu kažkur pavartojo alkoholinius gėrimus, mano supratimu, yra tiesiog neproporcinga priemonė“, – sako vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

„Čia yra esminis tas skirtumas, ne kad žmogus išgėręs, o kaip elgiasi, ir tai galioja visur. Esu atleidęs ir notarų dėl garbės pažeminimo ne todėl, kad jie buvo išgėrę, bet dėl to, kad elgėsi netinkamai išgėrę, tas buvo labai akivaizdu“, – pasakoja teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Viena iš elgesio kodekso rengėjų seimo narė A. Bilotaitė teigia, kad iš valstybės tarnautojų reikia reikalauti aukštesnių elgesio standartų.

„Labai apmaudu, kad buvo nepritarta vienai iš esminių darbo grupės narių nuostatai, tam, kad elgesys tarnautojo būtų reglamentuojamas ir po darbo, bet reikia pasakyt, kad ne visas elgesys, ne bet koks, o tik toks, kuriuo diskredituojama pati valstybės tarnyba“, – tvirtina Seimo narė Agnė Bilotaitė.

Premjeras sako, kad mūsų visuomenė vis dar turi paveldėjusi įpročių iš sovietmečio, tačiau etikos kodeksai, anot jo, padeda elgesio kultūrą keisti. Pasak A. Kubiliaus, žmogaus, dirbančio valstybės tarnyboje, autoritetas yra labai svarbus, kad jis galėtų atlikti tas pareigas, už kurias jam visuomenė moka pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir JAV vienas iš principinių patarimų visiem valstybės tarnautojams, kurie atsiduria kokioje nors keblesnėje, sunkiau etikos prasme įvertinamoje situacijoj, tai pačiam sau užduoti klausimą, ar tu norėtum, kad tavo mažametis sūnus matytų tai, kaip tu dabar elgiesi“, – sako Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius.

Šis tarnautojų elgesio kodeksas per pastaruosius devynerius metus – jau trečias. Ankstesnieji nebuvo priimti, dabartinio rengėjai tikisi, kad trečias kartas nemeluos ir pavasario sesijoje jis pagaliau bus priimtas.

Reda GILYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų