REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Narkotikai, abejotinos moralinės savybės, diletantizmas techninėje srityje – šios spaudoje didžiausiu mūsų laikų technologijų vizionieriumi vadinamo Steve'o Jobso savybės minimos JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) sudarytoje buvusio „Apple“ vadovo asmens byloje.

REKLAMA
REKLAMA

FTB išslaptino S. Jobso asmeninę bylą, kurią sudaro 191 puslapiai. Susipažinti su jos turiniu visi norintieji gali internete, pranešė „Los Angeles Times“. Šie dokumentai buvo išslaptinti, remiantis Informacijos laisvės aktu ir paskelbti viešai, sakoma pranešime.

REKLAMA

FTB Steve'o Jobso bylą užvedė 1991 metais pradėjus tyrimą dėl jo tinkamumo dirbti JAV vyriausybėje. Tai formalus tyrimas, kuriuo siekiama išsiaiškinti į atsakingas pareigas skiriamų asmenų reputaciją ir dalykines savybes. FTB agentai ne tik paprašė S. Jobso užpildyti tam tikrą klausimyną, bet ir apklausė apie 30 jį gerai pažinojusių žmonių, įskaitant artimus bičiulius, verslo partnerius ir kitus asmenis. Šių žmonių tapatybė S. Jobso bylos dokumentuose neatskleista.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas dėl S. Jobso buvo pradėtas, nes jį buvo ketinta paskirti prezidento G. W. Busho  sudarytos Eksporto komisijos patarėju, sakoma pranešime. JAV prekybos departamentas patvirtino, kad S. Jobsas iš tiesų ėjo šias pareigas pirmosios G.W. Busho kadencijos metu. Eksporto komisijos patarėjai atlyginimo negaudavo, jie dalyvaudavo dukart per metus rengiamuose susitikimuose su JAV prezidentu ir patardavo jam įvairiais prekybos su užsienio šalimis politikos klausimais.

Nors FTB agentų tyrimo rezultatai nesutrukdė paskirti S. Jobsą į šias pareigas, išslaptinti dokumentai liudija, kad kai kurios jo asmeninės savybės ne visai atitinka žiniasklaidos sukurtą „technologijų pranašo“ įvaizdį. Dauguma 1991 m. FTB slapta apklaustų gerai S. Jobsą pažinojusių žmonių jį apibūdino kaip talentingą, kūrybingą, darbštų ir charizmatišką asmenį, tinkamą valstybinei tarnybai. Tačiau kai kurie sutampantys liudijimai atskleidė ir kitas S. Jobso charakterio puses.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šaltinis yra įsitikinęs, kad objektas puikiai tinka darbui vyriausybėje, nes, jo manymu, sąžiningumas ir padorumas nėra būtinos savybės tokiam postui užimti“, – sakoma viename pranešime. Viena iš FTB agentų apklaustų moterų prisipažino 1970 m. pradžioje kartu su S. Jobsu vartodavusi LSD, marihuaną ir kitus lengvuosius narkotikus, kurie tuo metu buvo labai madingi. Tiesa, būdamas vyresnio amžiaus S. Jobsas ne tik nevartojo narkotikų, bet ir beveik atsisakė alkoholio. FTB žiniomis S. Jobsas perėjo prie budizmo ir gyveno palyginti kukliai.

REKLAMA

Kai kurie FTB apklausti žmonės abejojo S. Jobso padorumu tvirtindami, kad jis siekdamas naudos sau gali iškraipyti faktus. Pavyzdžiui, buvęs jo kolega apibūdino S. Jobsą kaip patikimą partnerį, kurio moralinės savybės tuo pat metu yra abejotinos. Kiti sakė, kad dirbti su juo yra sunku, nes jis karštakošis. Kitas šaltinis apskritai abejojo S. Jobso profesine kompetencija ir techninių dalykų išmanymu (beje, jis metė studijas koledže vos po pirmojo semestro). Kai kurie S. Jobso kolegos agentams sakė, kad jis nėra išradėjas tikrąja to žodžio prasme, bet tapo varomąja technologinio progreso jėga.

REKLAMA

Iš visko sprendžiant FTB agentams pavyko pasikalbėti ir su buvusia S. Jobso mylimąja Chris-Ann Brennan, jo duktės Lisos, kurios S. Jobsas ilgai nepripažino, motina.

FTB išslaptintoje byloje nurodoma, kad S. Jobsas daug keliauja, yra ne kartą buvęs Sovietų Sąjungoje, bet jokių jo ryšių su komunistų partija ar kitais JAV vyriausybei priešiškais politiniais judėjimais nenustatyta.









REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų