REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusiais metais didžiausias įmonės įsigijimo sandoris Lietuvoje buvo bendrovės „Sanitas“ pardavimas kanadiečių kompanijai „Valeant“. Skelbiama, kad jo vertė sudaro daugiau nei 1,24 mlrd. litų. Savaitraštis „Ekonomika.lt“ apžvelgė ir daugiau didžiausių 2011-ųjų Lietuvos įmonių įsigijimų.

REKLAMA
REKLAMA

Anot „Evli Securities“ įmonių finansų analitikės Agnės Kapočiūtės, gan sunku brėžti ribą tarp 2011 ir 2010 metų tendencijų rinkoje įsigyjant ir suliejant įmones.

REKLAMA

„Didesnis lūžis, mano nuomone, buvo 2010 metų viduryje, kai atsigavusios akcijų rinkos, pagerėję įmonių finansiniai rodikliai bei atsiradęs finansavimas iš bankų padidino susijungimų ir įsigijimų rinkos aktyvumą. Iki tol didesnių sandorių buvo labai mažai“, – teigia ekspertė.

Manoma, kad daugiau buvo įsigyjama finansinių bėdų turinčių įmonių, pavyzdžiui, bankas „Snoras“ tuomet įsigijo dienraščio „Lietuvos rytas“, o „Kauno grūdai“ – Vilniaus paukštyno akcijų.

REKLAMA
REKLAMA

„2010 metų pabaigoje ir 2011-aisiais itin padaugėjo sandorių, inicijuojamų rizikos kapitalo fondų, nes per krizę prireikė parduoti dalį savo valdomų įmonių“, – sako A. Kapočiūtė.

Aktyviai savo portfelių įmones pardavinėjo „Amber Trust“ (pardavė „Geonaftos“, „Sanito“, „Snaigės“, „Amilinos“ akcijas) ir „Invalda“ (pardavė „Sanito“ ir „Tiltros“ akcijas).

Pagaliau pardavė

Praėjusiais metais didžiausias sandoris – bendrovės „Sanitas“ akcijų pardavimas, kurio vertė perkopia milijardą. Pasak įmonių finansų analitikės, šią bendrovę parduoti bandoma buvo dar nuo 2009 metų, tačiau tuomet sandoris neįvyko dėl stipraus kritimo akcijų rinkoje po investicinio banko „Lehman Brothers“ bankroto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso trys „Sanito“ akcijų valdytojai kanadiečiams pardavė 87,2 proc. kontrolinio bendrovės akcijų paketo. „Valeant“ yra tarptautinė specializuota farmacijos kompanija, kuri vysto, gamina ir parduoda daugelyje pasaulio šalių platų vaistų asortimentą. „Valeant“ rinkos kapitalizacija sudaro daugiau nei 14 mlrd. JAV dolerių. Kompanija už „Sanito“ akciją pasiūlė 10 eurų. Po šio sandorio „Valeant“ pagal galiojančius Lietuvos įstatymus siekė supirkti likusias „Sanito“ akcijas iš kitų akcininkų.

Po sutarties pasirašymo „Invaldos“ prezidentas Darius Šulnis teigė neabejojantis, kad sandoris – vienas didžiausių Baltijos šalyse pastaruoju metu.

REKLAMA

„Mes manome, kad suderėjome tikrai gerą kainą, ir džiaugiamės, kad sutartis bus naudinga ir smulkiesiems akcininkams, kai pirkėjas paskelbs oficialų pasiūlymą likusioms akcijoms supirkti“, – sakė jis.

Investuoja toliau

Vis dėlto pardavusi „Sanito“ akcijas „Invalda“, anot A. Kapočiūtės, susidūrė su iššūkiu, kur investuoti pinigus, uždirbtus iš sėkmingų valdytų įmonių pardavimo, pavyzdžiui, už minėtojo „Sanito“ akcijų paketą investuotoja atsiriekė apie 315,7 mln. litų. Metų pabaigoje „Invalda“ įsigijo vienos didžiausių Baltijos šalių žemės ūkio sektoriuje veikiančios bendrovių grupės „Litagra“ akcijų paketą ir, anot įmonių finansų analitikės, panašu, kad yra pasirengusi investuoti į šią įmonę bei finansuoti jos plėtrą.

REKLAMA

„Lietuvos banko“ duomenimis, pateiktais savaitraščiui „Ekonomika.lt“, metų pabaigoje išpirkusi „Litagros“ akcijų emisiją „Invalda“ įsigijo bendrovės akcijų už kiek daugiau nei 37 mlrd. litų. Dar už 1,5 mln. litų akcijų buvo įsigyta iš akcininkų. Šis sandoris ekspertų taip pat laikomas vienu svarbiausių praėjusiais metais.

„Litagros“ valdybos pirmininkas Gintaras Kateiva mano, kad pritrauktos lėšos leis bendrovei stiprinti ūkininkų aptarnavimo verslą ir grūdų prekybą, taip pat plėsti grūdų ir pieno gamybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip dar vieną sėkmingą „Invaldos“ sandorį ekspertai išskiria „Tiltra Group“ pardavimą Lenkijos geležinkelių infrastruktūros statybos įmonei „Trakcja Polska“: pagal sudarytą sutartį pastarųjų bendrovių veiklos po sandorio buvo sujungtos. Bendra „Tiltra Group“ vertė sandoryje sudarė beveik 680 mln. litų, iš kurių daugiau nei 274 mln. litų atsiriekė „Invalda“. Tiesa, investicijų bendrovė kartu įsigijo iš lenkų kompanijos akcijų už daugiau nei 115 mln. litų, kurios sudaro 12,5 proc. „Trakcja Polska“ įstatiniame kapitale. O metų pabaigoje šalys sutarė dėl „Tiltra Group“ kainos sumažinimo, tad „Invaldai“ tekusi kainos sumažinimo dalis sudarė apie 44 mln. litų.

REKLAMA

Pirko vėjo jėgainių

Antras pagal dydį A. Kapočiūtės išskiriamas 2011-ųjų sandoris – energetikos bendrovės „Inter RAO Lietuva“ įmonės „Vėjų spektras“ Kretingos rajone veikiančio 30 MW instaliuotos galios vėjo jėgainių parko, vieno iš didžiausių Lietuvoje, įsigijimas. Sandorio suma – apie 131 mln. litų. Komentuodamas sandorį „Scaent Baltic“ („Inter RAO Lietuvos“ akcininkė) generalinio direktoriaus pavaduotojas Paulius Vazniokas teigė, kad mintis investuoti į vėjo energetiką subrandinta jau seniai: „Ji sietina su mūsų verslo vizija. Įsigijimas yra ilgo darbo ir intensyvių derybų rezultatas, geriausiai patenkinantis visų sandorio šalių interesus.“

REKLAMA

Vieną didžiausių praėjusių metų sandorių – bendrovės „Mikrovisatos TV“ akcijų pardavimą „Cgates“ (buvusi „Viginta“) – A. Kapočiūtė apibūdina kaip skatinamą akcininko „SEB Venture Capital“ ir noro konsoliduoti mokamos televizijos rinką Lietuvoje. Skaičiuojama, kad sandorio vertė – apie 52 mln. litų.

„SEB Venture Capital“ taip pat praėjusiais metais dalyvavo įsigyjant dvi duonos kepyklas: „Molupis ir Ko“ bei „Mentora“, – pasakoja įmonių finansų analitikė.

„Snaigė“ – rusams

Praėjusiais metais vienas iš didžiųjų sandorių – šaldytuvų gamintojos „Snaigės“ akcijų įsigijimas: iš pradžių daugiau nei trečdalį akcijų įsigijo keli investiciniai fondai, iš kurių jas netiesiogiai veikdama per UAB „Vaidana“ šaldytuvų gamintojas perpirko Rusijos kompanija „Polair“. Už visas įsigytas akcijas „Vaidana“ sumokėjo beveik 33 mln. litų. Kiek vėliau įvykdytas dar vienas akcijų pirkimo sandoris ir dabar „Vaidanai“ priklauso 59,86 proc. visų „Snaigės“ akcijų, tad turėtų būti teikiamas privalomas nekonkurencinis oficialus siūlymas supirkti likusias bendrovės akcijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet turėtų būti baigtas dar vienas reikšmingas sandoris, kurio vertė – apie 69 mln. litų: tai bendrovės „Alita“ akcijų pardavimas. Šias akcijas įsigyti planuoja „Swedbank“ investicinė įmonė „FR&R Invest IGA S.A.“, kuri turėtų padengti ir susidariusią daugiau nei 96,3 mln. litų „Alitos“ skolą. Vis dėlto sandoris įstrigo: praėjusį rudenį Konkurencijos tarybos išduotą leidimą teismui apskundė Kipre registruota bendrovė „Plass Investments Limited“. Tik šių metų pradžioje pranešta, jog Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas leido antrinei „Swedbank“ įmonei įsigyti iki 100 proc. „Alitos“ akcijų.

REKLAMA

Per ginčus įmonių grupės „Alita“ generalinis direktorius Paulius Kibiša pareiškė nuomonę, kad „smulkiaisiais akcininkais besivadinantys anoniminiai verslininkai iš Kipro siekia teisinėmis ar pusiau teisinėmis priemonėmis sužlugdyti Alytaus įmonę“.

lentelė (11) (nuotr. Balsas.lt)lentelė (11) (nuotr. Balsas.lt)

Evelina Povilaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų