REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar įmanoma, kad atokioje kaimo mokykloje gerumo akcija pavadintu reketu užsiimtų ne neklaužados mokiniai, o juos tramdantys pedagogai? Katinų pagrindinės mokyklos mokytojai pasakoja susimokėję už tai, kad direktorė jiems išdalijo metų pabaigoje mokyklai pervestas Savivaldybės sutaupytas lėšas.Mokykloje savi įstatymai

REKLAMA
REKLAMA

Ar mažosios kaimo mokyklos – šiltnamis tik mokiniams? Klasėse sėdi maždaug po penkis vaikus, o už 18-os valandų darbo savaitę mažiausias atlygis – apie 1100 litų. Kaimo mokytojo duonos paragavę pedagogai pripažįsta: ji skanesnė nei mieste. Ir ne tik todėl, kad pamokose tramdyti tenka ne 25, o tik kelis vaikus.

REKLAMA

„Kaimo mokyklos – atskira respublika su savais įstatymais. Čia net surinkti duoklę direktorei yra normalu“, – „Sekundei“ teigė Katinų pagrindinės mokyklos pedagogas.

Koks gyvenimas verda už jaukios mokyklėlės sienų, mokytojas sutiko papasakoti, bet mainais už atvirumą paprašė neviešinti pavardės.

Jo nuomone, Švietimo skyriui puikiai žinoma, kaip tvarkosi mokykla. Vadinasi, ją kritikuoti tas pats, kaip spjauti į akis patiems švietimo prievaizdams. Tą daryti atvirai pedagogui Panevėžio krašte, kur mažėjant mokinių mokytojo vieta tampa kone aukso vertės, sutikite, būtų labai drąsu.

REKLAMA
REKLAMA

Pasidalyti krikščioniškaMokytojo kantrybės taurę perpildė nesenas įvykis kolektyve. Praėjusį gruodį Savivaldybė 17-ai mokyklų paskirstė 672 tūkst. Lt prieš metus sumažintiems atlyginimų koeficientams kompensuoti bei mokyklinėms priemonėms pirkti.

Katinų pagrindinei mokyklai teko 54,7 tūkst. Lt.  Pinigus pedagogams paskirstė direktorė. Vieni gavo 50 Lt, kiti – kelis šimtus, o dar kitiems metų pabaigoje ir visas tryliktasis atlyginimas išėjo – 1800 Lt. Didžiausią sumą pelniusiųjų sąraše atsidūrė ir mokyklos profesinei sąjungai vadovaujanti lietuvių kalbos mokytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne vienas mokytojas „Sekundei“ pripažino taip ir nesupratęs, pagal kokius principus buvo skirstomi pinigai, tačiau į tai labai ir nesigilino. Skandalas nebūtų kilęs, jei pinigų dalybos tuo būtų ir pasibaigusios. Bet kolektyve atsirado panūdusiųjų atsidėkoti direktorei už tokį dosnumą.

„Nežinau, kas sugalvojo, kad reikia surinkti direktorei po 8 proc. gautosios sumos, mat ši negavo nieko. Matematikos mokytoja vaikščiojo ir rinko“, – pasakojo pedagogas.

Ironiška, kad iniciatorės tokią rinkliavą įvardijo „gerumo akcija“. Mokytojai suprato, kad ji skirta ne skurstantiems mokiniams paremti, o atsidėkoti įstaigos vadovei. Esą ji labai gera, kad prisiminė mokytojus, mat kai kurių kitų rajono mokyklų direktoriai už gautuosius pinigus pripirko mokyklinių reikmenų.

REKLAMA

Nedėkingaisiais išdrįso pasirodyti keli kolektyvo vyrai. Viena mokytoja netgi bandžiusi sugėdinti šykštuolius, esą pasidalyti yra krikščioniška.

„Gerumo akcija“ buvo ir daugiau nepatenkintųjų. Mat kai kurie sumojo, kad duoklės dydį rinkėjos apskaičiavo ne nuo į rankas gautos kompensacijos, o nuo nurodytos popieriuje.

Pašnekovui nekeista, kad daugiau neatsirado išdrįsusiųjų paprieštarauti nerašytoms mokyklos taisyklėms. Visi laikosi įsikibę gana patogios ir šiltos vietos, o kai kurių pedagogių sutuoktiniai dirbo ar tebedirba techniniais darbuotojais.

REKLAMA

Pedagogai volioja kvailį

Pedagogo nuomone, Katinų mokyklą seniai vertėjo uždaryti. Ko delsia rajono valdžia išlaikydama dešimtmetę įstaigą, turinčią 63 vaikus, iš jų 13-a – priešmokyklinukai? Tačiau mokytojų net 19-a, vadinasi, vienam tenka maždaug trys mokiniai.

(...)

Visą Ingos KONTRIMAVIČIŪTĖS straipsnį skaitykite vasario 9 d. „Sekundėje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų