REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimui siūloma priimti Vaikų išlaikymo fondo įstatymo pataisas, kurios sudarytų geresnes sąlygas atgauti išmokėtas vaiko išlaikymo lėšas iš skolininkų, taip pat prevenciškai skatintų skolininkus grąžinti išmokėtas vaiko išlaikymo lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narės Agnės Zuokienės įregistruotos įstatymo pataisos numato, jog fondo administratorius turi teisę iš skolininko išieškoti ne tik išmokėtas fondo išmokas bei 5 proc. metinių palūkanų, bet ir reikalauti atlyginti fondo išmokų administravimo išlaidas – 5 proc., skaičiuojant nuo išmokėtų už skolininką fondo išmokų sumų. Taigi projektas nustato valstybės galimybę iš skolininkų atgauti ne tik pinigų kaštus, bet ir dalį išmokų administravimo kaštų.

REKLAMA

Projekte numatoma, jog fondo išmokų administravimo išlaidos išieškomos iš skolininko ne bendra teismo tvarka, bet pagal fondo administratoriaus sprendimą, kuris yra vykdomasis dokumentas. Tokiu būdu fondui sudaromos sąlygos šias išlaidas atgauti greitesniu ir mažesnių kaštų keliu.

Tuo pačiu projekte patikslinama, jog įstatyme numatytos palūkanos taip pat išieškomos iš skolininko pagal fondo administratoriaus sprendimą, kuris yra vykdomasis dokumentas. Nors šiuo metu įstatymas yra aiškinamas būtent taip, tačiau aiškiai tai nėra nustatyta.

REKLAMA
REKLAMA

A. Zuokienė siūlo įteisinti, kad senaties terminas fondo administratoriaus sprendimui dėl išmokėtų išlaikymo išmokų, palūkanų ir fondo išmokų administravimo išlaidų (kaip vykdomajam dokumentui) pateikti netaikomas.

Projekte numatoma, kad išmokėtų išmokų atgavimo bei kitų sumų sumokėjimo administravimui fondo administratorius turi teisę pasitelkti skolų administravimo paslaugas teikiančius asmenis, kurie parenkami Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka.

Pagal įstatymo pataisas, reikalavimo atlyginti fondo išmokų administravimo išlaidas teisė gali būti perleidžiama skolų administravimo paslaugas teikiantiems asmenims kaip atlyginimo už skolų administravimo paslaugas mokėjimo forma.

Rengdama įstatymo pataisas Seimo narė A. Zuokienė bendradarbiavo su Vaikų išlaikymo fondo administracija prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų