REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvą su dviejų dienų oficialiu vizitu ketvirtadienį atvyksta Norvegijos kariuomenės vadas generolas Haraldas Sundė (Harald Sunde).

REKLAMA
REKLAMA

Svečias susitiks su krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene, Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Arvydu Pociumi, kitais kariuomenės atstovais, lankysis Energetinio saugumo centre.

REKLAMA

Lietuvos krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybė su Norvegijos kariuomenės vadu aptars Šiaurės ir Baltijos valstybių bendradarbiavimo iniciatyvas ir prioritetus, dvišalį Lietuvos ir Norvegijos karinį bendradarbiavimą, taip pat kalbės apie šalių indėlį į tarptautinius karinius pajėgumus, galimybes bendradarbiauti kovinio rengimo ir mokymo srityse, teigiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Glaudūs kariniai dvišaliai santykiai sieja gynybos politikos planavimo, mokymų, bendrų projektų srityse. Lietuva siekia išlaikyti ir dar labiau intensyvinti bendradarbiavimą su Norvegija karinėje ir saugumo srityse, kadangi šalys laikosi panašaus požiūrio į transatlantinius santykius, politinius ir saugumo klausimus, šalis taip pat sieja bendra narystė NATO, dalyvavimas bendruose tarptautiniuose forumuose, geografinis artumas.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarąjį dešimtmetį kasmet pratybose ir mokymuose Norvegijoje dalyvauja kelios dešimtys Lietuvos kariuomenės Karinių oro, jūrų, sausumos, Specialiųjų operacijų pajėgų, Logistikos padalinių specialistų.

Norvegija buvo pirmoji Vakarų valstybė, dovanojusi Lietuvai ginkluotę. 1994 m. Lietuvai neatlygintinai perduotas pakrančių apsaugos AD-STORM klasės laivas („Dzūkas“ P31), kuriam 1998 m. perduota ir 40 mm priešlėktuvinė patranka. 2001 m. iš Norvegijos Lietuvos kariuomenė išsimokėtinai įsigijo dar du tos pačios klasės (AD-STORM) laivus. 2004 m. pasirašytas susitarimas dėl Norvegijos trumpojo nuotolio oro gynybos sistemų RBS-70 perdavimo Lietuvai. 2006 m. balandžio mėnesį Lietuva iš Norvegijos įsigijo „Vidar“ klasės minininką, buvo apmokyta visa laivo įgula.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų