REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo vicepirmininkas, Liberalų ir centro sąjungos lyderis Algis Čaplikas antradienį Šiaulių universitete (ŠU) susitiko su šio universiteto aukščiausios sprendžiamosios institucijos - Senato - nariais. Pasak A. Čapliko, ŠU iniciatyva įvykusioje diskusijoje buvo kalbama apie problemas, su kuriomis universitetas ir akademinė bendruomenė susidūrė priėmus Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus parengtą Mokslo ir studijų įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Akademinė bendruomenė pažėrė daug motyvuotos kritikos ministrui, ir jų verdiktas buvo vienareikšmiškas – ministras privalo atsistatydinti“, – sakė Seimo vicepirmininkas. Anot politiko, akademikai išdėstė argumentus, su kuriais sunku nesutikti.

REKLAMA

Akademikai pabrėžė, kad ministro pateiktas Mokslo ir studijų įstatymas, kurį Konstitucinis Teismas paskelbė prieštaraujančiu Konstitucijai ir kuris iki šiol nėra pataisytas, padarė žalos universitetų gyvenimui, pažeidė savarankiškumo nuo politikų principus.

„Akademinės bendruomenės netenkina tai, kad universitetų Taryboms suteikiamos vykdomosios institucijos funkcijos ir didinama jų įtaka, tuo tarpu Senatų įgaliojimai mažinami, kad valdininkai nepaiso Rektorių konferencijos nuomonės, taip pat, kad rektoriai gali būti perrenkami nesibaigus kadencijai – tokios nuostatos numato galimybę politikams siūlyti savo žmones į Tarybą, kištis, reguliuoti universitetų gyvenimą“, – sakė Seimo vicepirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak susitikime dalyvavusių Senato narių, nepasiteisino ir kitos įstatymo nuostatos, pavyzdžiui,  studentų rotacijos pagal bendrą kurso akademinių rezultatų vidurkį. Taip pat siūlyta peržiūrėti vadinamųjų studentų krepšelių skirstymo principus. „Valstybė turi atlikti tyrimus, išsiaiškinti kokių profesijų aukštojo mokslo specialistai reikalingi valstybei šiandien ir kokie bus reikalingi ateityje. Krepšelis turi būti „pririštas“ prie specialistų poreikio. Šiandien valstybė kiša pinigus į populiariosios specialybės – teisės studentus, nepaisant to, kad šios specialybės žmonių tiek valstybės sektoriuje, tiek privačiame – perteklius“, – pažymėjo A. Čaplikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu, A. Čaplikas įsipareigojo siekti, kad Rektorių konferencija būtų įstatymu įtvirtinta kaip ekspertinė institucija, ir Švietimo ir mokslo ministerija privalėtų įsiklausyti į šios konferencijos nuomonę.

LiCS pirmininkas A. Čaplikas taip pat pareiškė, kad jei Liberalų sąjūdžio deleguotas ministras G. Steponavičius ir toliau ignoruos akademinės bendruomenės nuomonę, LiCS, kaip koalicijos partnerė, negarantuos palaikymo, jei šiam ministrui būtų pareikšta interpeliacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų