REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laivų sraigtai skleidžia tokio pat žemo dažnio garsą, kuriuo bendrauja banginiai. Anksčiau buvo pastebėta, kad ten, kur triukšminga, banginiai keičia bendravimo garsus.

REKLAMA
REKLAMA

Bet dabar mokslininkai išsiaiškino, kad triukšmas banginiams kelia stresą, informuoja BBC.

Tyrėjai išmatavo streso hormonų kiekį banginių išmatose ir pastebėjo, kad ten, kur triukšminga, banginių organizmas gamina daugiau streso hormonų. Tyrimas buvo atliktas prie Kanados krantų Atlanto vandenyne esančioje Fandžio įlankoje. Mokslininkai tyrė pietinius banginius. Šį rūšis įtraukta į nykstančių gyvūnų sąrašus.

REKLAMA

Naujosios Anglijos akvariumo Bostone JAV tyrėjai jau nuo devinto praėjusio amžiaus dešimtmečio stebi pietinius banginius Fandžio įlankoje. 2001 metais po rugsėjo 11-osios išpuolių JAV įlankoje labai sumažėjo laivų eismas. Laimei, kaip tik tada buvo pradėtas penkerių metų trukmės tyrimas. Ramiuoju laikotarpiu povandeninis triukšmas sumažėjo maždaug 6 decibelais. Mokslininkai pastebėjo, kad po rugsėjo 11-osios surinktose banginių išmatose buvo žymiai mažiau su stresu susijusių hormonų nei po kelerių metų, kai laivų eismas įlankoje vėl suintensyvėjo.

Tyrimui vadovavusi dr. Rosalind Rolland sakė, kad tai pirmas kartas, kai pavyko nustatyti konkretų fiziologinį triukšmo poveikį banginiams. Iki šiol buvo tik išsiaiškinta, kad triukšmingoje aplinkoje banginiai šiek tiek keičia artikuliavimo būdą, kaip ir žmonės, patekę į triukšmingą vietą. Kol kas nėra aišku, kaip stresas veikia banginius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų