REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iškrypėlių nedomina aukos amžius

Nors įprasta, kad lytinių nusikaltėlių aukos – jų bendraamžės ar jaunesnės moterys ir merginos, tačiau netrūksta ir tokių atvejų, kai iškrypėlio auka tampa jam į motinas ar net močiutes tinkanti moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Pagalba pavėlavo

Vienas iš naujausių tokių atvejų – Kretingoje. Įtariama, kad šio miesto gyventoją Stasę (53 m.; vardas pakeistas) išžagino du jai į sūnus tinkantys jaunuoliai. Įvykio tyrimas dar tik pradėtas (dėl to ir įtariamųjų pavardės neskelbiamos), Kretingoje gyvenantys R. B. (19 m.) ir J. V. (20 m.) suimti dviem mėnesiams.

REKLAMA

Įvykį tiriantys pareigūnai neslėpė turį pretenzijų ir įtariamo nusikaltimo aukai, nes moteris tą vakarą  girtavo su jaunais vaikinais. Išgertuvės vyko Stasės sugyventinio bute, pagarsėjusiame asocialių asmenų „renginiais“. Dalyvavo tik sugyventinių pora ir abu dabar jau už grotų savo versijas „tobulinantys“ du vaikinai. Kai jie gerokai apsvaigo, kilo noras pamylėti vienintelę kompanijos moterį. Nesvarbu, kad daugiau negu dvigubai vyresnę. Kad nebūtų liudininko, girtą Stasės sugyventinį vaikinai apstumdė ir išvarė iš kambario.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunuoliai atkakliai siekė savo, o Stasė bandė priešintis, tačiau nepajėgė. Abu vaikinai patenkino savo lytinę aistrą. Nors iš buto išvarytas jo šeimininkas kreipėsi į policiją, nusikaltimui nespėta užkirsti kelio – pagalba atvyko pavėluotai.

Abu sulaikyti įtariamieji buvo sučiupti įvykio vietoje. Abu – girti: J. V. užfiksuotas lengvas girtumo laipsnis (1 promilė alkoholio kraujyje), o R. B. – vidutinis (1,76 promilės). Pareigūnai, nustatę girtumą įtariamų žagintojų aukai (2,57 promilės – sunkus girtumo laipsnis), neslėpė galį lengvai patikėti, kad viena su dviem stipresniais ir blaivesniais vyrukais likusi nemenkai nuo alkoholio apkvaitusi moteris nepajėgė ištrūkti ir apsiginti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abu įtariamieji charakterizuojami patenkinamai. Jaunesnysis - anksčiau jau teistas. Abiem gresia iki septynerių metų nelaisvės, o įrodžius, kad jie buvo bendrininkai – ir iki dešimties.

Puolė draugo močiutę

Panašų nusikaltimą dar 2010-ųjų rugpjūtį įvykdęs Patašinės kaimo (Marijampolės sav.) gyventojas Nerijus Burba (24 m.) atsipirko kiek švelnesne bausme. Anksčiau neteistas, nevedęs, daug mokslų neragavęs vaikinas neseniai išgirdo, kad jau įsiteisėjo Marijampolės teismo nuosprendis, kuriuo jis pasiųstas į „zoną“ trejiems su puse metų. Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs N. Burbos skundą, nerado ankstesnio teismo klaidų, galinčių panaikinti iškrypėlio vardą.

REKLAMA

Tokio vardo N. Burba vertas, nes, kaip nustatė dviejų pakopų teismai, seksualiai prievartavo ir kėsinosi išžaginti savo bendraamžio draugo močiutę Moniką (73 m., vardas pakeistas), gyvenančią netolimame kaime.

N. Burbos lytinę aistrą taip pat sužadino išgertas alkoholis – tądien vaikinas girtavo su vienu draugu, o paskui dar ieškojo nuotykių. Vakare jis sugalvojo pasisvečiuoti pas Monikos anūką. Nuėjęs ir radęs tik šią moterį bei sužinojęs, kad draugas išvykęs į užsienį, N. Burba nebuvo linkęs greitai išeiti. Galbūt todėl, kad įvairių sveikatos problemų turinti draugo močiutė buvo jaukiai įsitaisiusi ant sofos, girtam vaikinui staiga kilo mintis tą sofą paversti meilės guoliu.

REKLAMA

Svečias veikė tikrai nesvetingai – jis iš karto užgulė pensininkę ir prašvokštė, ko norįs. Garbaus amžiaus ligota moteris ne tik nepajėgė ištrūkti, bet ir labai išsigando, nes išpuolis buvo netikėtas. Nors užpuolikas močiutės nemušė, ji nepajėgė pasipriešinti. Moniką užgulęs žagintojas pajėgė ją apnuoginti, baugindamas reikalavo elgtis taip, kaip jis liepė, o kai senutė pasakė rėksianti, jis užspaudė moteriai burną.

Be vyriško „parako“

Monika, kaip ji vėliau neslėpė, tuokart išgyvenusi tokias siaubo akimirkas, kokių jai netekę pajusti visą gyvenimą, ir visaip stengusis išvengti intymaus suartėjimo su apsinuoginusiu iškrypėliu. Lemtingomis sekundėmis močiutė bandė paaiškinti niekdariui, kad jis nieko nepasieks, nes, kaip įvertino, yra vyriškai per silpnas – be vyriško „parako“, tačiau N. Burba nebuvo linkęs greitai atstoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moniką nuo žagintojo išgelbėjo tuo metu namo parėjęs jos anūkas. Jis kelias akimirkas stovėjo lyg stabo ištiktas, nes negalėjo patikėti tuo, ką pamatė, tačiau netrukus jau pats tapo įsismarkavusio svečio, nepajėgusio ir nespėjusio pasiekti savo tikslą, auka: N. Burba, skubiai užsitraukęs kelnes, puolė atėjusį vaikiną kumščiais. Tuo pasinaudojusi Monika, sukaupusi visas jėgas, pakilo nuo sofos ir spruko į lauką bei puolė pas kaimynus, kad šie skambintų į policiją.

Bandė paveikti auką

Kai atvyko policininkai, N. Burba jau buvo spėjęs pasišalinti. Tačiau ilgai ieškoti vaikino nereikėjo – tuoj jis buvo sučiuptas ir dviem paroms uždarytas į areštinę. Įtariamasis prisipažino, kad jį esą dėl girtumo buvo užvaldžiusi meilės aistra – sutrukdęs tik Monikos anūkas.

REKLAMA

Prisipažinimas greitai atvėrė įtariamajam duris į laisvę. Tačiau vėliau, kai tyrimas įsibėgėjo ir prasidėjo teismas, N. Burba pradėjo kalbėti kitaip. Jis tikino iškart po įvykio save tik apkalbėjęs, kad kuo greičiau būtų išleistas iš areštinės. Net ir N. Burbos tėvas bandė palengvinti sūnaus dalią – įkalbėti Moniką, kad ji nebekaltintų vaikino ir sakytų, jog pati norėjusi meilės. Antraip – nebevaikščiosianti ant šios žemės.

„Man buvo gėda viską smulkiai pasakoti policininkams, paskui – teisme, nors tikrai pati nebuvau kalta, tad kaip galėčiau apsiimti sau kaltę dėl tokio nenormalaus, iškrypėliško bendravimo lovoje – kaip galėčiau ramiai žiūrėti savo anūkams į akis?“ – nerimavo iki šiol išgyvenimų kamuojama Monika.

REKLAMA

Įvykį tyrę pareigūnai akcentavo, kad Monikai proto nebuvo aptemdęs alkoholis, ji – ramaus būdo, tvarkinga, nelinkusi fantazuoti moteris.

N. Burba, už seksualinį prievartavimą ir pasikėsinimą išžaginti pasiųstas kalėti pusketvirtų metų, nuosprendį apskundė ir tikėjosi būti išteisintas. Garsios Kauno advokatės padedamas, skunde nurodė ne vieną argumentą, švelninantį jo padėtį, tačiau tai išnagrinėjusi trijų teisėjų kolegija visus nuteistojo argumentus sutriuškino ir atmetė. Paliko ir tą pačią bausmę, ir įpareigojimą atlyginti užpultai moteriškei padarytą skriaudą – sumokėti 10 tūkstančių litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar šią istoriją dar nagrinės Lietuvos Aukščiausiasis Teismas. Galbūt jis pašvelnins bausmę šiuo metu jau atliekančio N. Burbos padėtį?

Tik faktai

Atvejai, kai prievartautojų ir žagintojų aukomis tampa solidaus amžiaus moterys, nėra labai reti. Būta, kad po lytinio nusikaltimo auka nužudoma.

Prieš gerą pusmetį Šiaulių apygardos teismas pasiuntė 9-10,5 metų už grotų tris 18 metų Kelmės gyventojus – Aurimą Terasą, Julių Karolį Dirgėlą, Remigijų Nemeikšą ir tauragiškį Mindaugą Maluką (19 m.), 2010-ųjų pavasarį apiplėšusius ir nužudžiusius Akmenių kaime (Kelmės r.) gyvenusius 75 metų sutuoktinius G.; du pirmieji jaunuoliai buvo pripažinti kaltais dar ir dėl tuokart užpultos senutės G. išžaginimo – jie tai įvykdė būdami apsvaigę nuo psichotropinių medžiagų.

REKLAMA

2009-ųjų spalį Šiaulių apygardos teismas paskyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę anksčiau neteistam Radviliškio specialiosios amatų mokyklos, skirtos sulėtėjusio intelekto jaunuoliams, moksleiviui Gediminui Margiui (20 m.), kuris, būdamas girtas, žiauriai sumušė ir išžagino viename Radviliškio rajono kaime gyvenančią pensininkę O. (84 m.). Pas pažįstamą moterį su bendrininku jis buvo atėjęs plėšimo tikslu.

Sekso su į močiutes tinkančia pensininke M. (72 m.) buvo užsimanęs ir anksčiau neteistas Voškonių kaimo (Kauno r.) gyventojas Gediminas Pijoraitis (22 m.) - už tai, kad vienišą senutę, girtas įsiveržęs į jos butą, išžagino ir seksualiai išprievartavo, prieš pustrečių metų šis iškrypėlis buvo įkalintas penkeriems metams ir šešiems mėnesiams. Kodėl tuokart taip pasielgė, sugyventinę turintis vyras nesugebėjo paaiškinti – kaltino išgertą alkoholį.

2009 metų vasarą panašiu „žygdarbiu“ Anglijoje išgarsėjo lietuvis Arnoldas Loveikis (51 m.). – užsienyje bedarbis ir benamis vyras išžagino senutę (86 m.).

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų