REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtoji Jurgos Ivanauskaitės premija skirta 35 metų rašytojai Laurai Sintijai Černiauskaitei už romaną „Medaus mėnuo“, kurį 2011-aisiais išleido Rašytojų sąjungos leidykla.

Ketvirtoji Jurgos Ivanauskaitės premija skirta 35 metų rašytojai Laurai Sintijai Černiauskaitei už romaną „Medaus mėnuo“, kurį 2011-aisiais išleido Rašytojų sąjungos leidykla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3 000 litų premija ir diplomas šiemet skiriamas minint penktąsias Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės, rašytojos, dailininkės ir keliautojos J. Ivanauskaitės mirties metines.

REKLAMA

Literatūros premija už lietuvių literatūros kūrinį, atitinkantį formuluotę „Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką“, išleistą per dvejus pastaruosius metus, skiriama autoriui, ne vyresniam kaip 45 metų amžiaus. Tokia amžiaus riba pasirinkta pabrėžiant ryšį su J. Ivanauskaite, kuri Anapilin išėjo 2007-ųjų vasario 17 dieną sulaukusi 45-erių.

Septintojoje jaunos, bet jau žinomos rašytojos knygoje atskleidžiami tragiškai nuspalvinti vyro ir moters santykiai, kurie jau negali peraugti į bendro gyvenimo pilnatvę. Du gyvenimo gerokai nutvilkytus žmones trumpam suveda likimo atsitiktinumas, kad, išgyvenę egzistencinio suartėjimo palaimą ir išvydę naujo gyvenimo prošvaistę, jie suvoktų patirtos akimirkos laimę ir išgirstų balsą, kviečiantį eiti tikėjimo vienišių keliu.

REKLAMA
REKLAMA

Autorės drąsa - imtis lietuvių literatūroje dar menkai plėtojamos dievoieškos, tikėjimo malonės žmogaus gyvenime temos, kurti tikinčio žmogaus paveikslą, pažvelgti į tikėjimo šviesos persmelktą geismo akivarą. Šie L. S. Černiauskaitės kūrybos bruožai buvo būdingi ir J. Ivanauskaitei.

„Norėjau parašyti knygą apie tyrumą, bet pagavau tik jo ilgesį. Panašiai, trokšdamas patirti Dievą, visur atsitrenki tik į begalinį jo trūkumą, o pamilęs žmogų aptinki toje meilėje nepasotinamą alkį“, – teigia šių metų J. Ivanauskaitės premijos laimėtoja L. S. Černiauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Ivanauskaitės vardo premiją įsteigė rašytojos kūrybos paveldo centras ir leidykla „Tyto alba“.

Laureatę rinko komisija, kurios pirmininkas – J. Ivanauskaitės kūrybos paveldo centro narys, rašytojas, kultūros tyrinėjas Vytautas Rubavičius.

Pirmoji J. Ivanauskaitės premija buvo paskirta Kristinai Sabaliauskaitei už romaną „Silva Rerum“, antroji – Renatai Šerelytei už romaną „Mėlynbarzdžio vaikai“, trečioji – Rimvydui Stankevičiui už poezijos knygą „Patys paprasčiausi burtažodžiai“.

J. Ivanauskaitės premija bus įteikta Vilniaus knygų mugėje, kuri vasario 23-26 dienomis rengiama „Litexpo“ parodų rūmuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų