REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, savo veiksmus derindami su Generalinės prokuratūros prokurorais, kartu su Vilniaus apskrities VMI darbuotojais, pasitelkę Vilniaus aps. VPK pareigūnus, atliko daugiau kaip 60 kratų Vilniaus m. ir jo apylinkėse.

REKLAMA
REKLAMA

Kratos buvo atliekamos Vilniaus m. taksi paslaugas teikiančiose įmonėse, jų vadovų ar akcininkų namuose, darbo vietose, transporto priemonėse. Skaičiuojama, kad šios įmonės užėmė apie 70 proc. Vilniaus m. taksi rinkos. Kratose dalyvavo virš 100 minėtų įstaigų darbuotojų. Kratų metu rasta ir paimta daugiau kaip 30-ies įmonių buhalterinė apskaita, įvairūs dokumentai, kiti svarbūs duomenys. Įtariama, kad visoms įmonėms per statytinius vadovavo 6 asmenys.

REKLAMA

Įtarimai – dėl milijonų litų

„Šiandien įtarimų reiškiama maždaug 1 mln. Lt sumai, bet  tikimės, kad ateityje įtarimai bus pareikšti dėl dešimčių milijonų. Įtariamųjų ratas didės, manome, kad ateityje  bus apie 50“, – teigė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoja Jurgita Ivanauskienė.

„Įtariamųjų bus apie 50, bet manoma, kad 6 asmenys yra susiję“, – sakė ji.

Šiuo metu yra sulaikyta 10 asmenų. Kas jie – J. Ivanauskienė nekonkretizavo, bet sakė, kad eiliniai taksi vairuotojai nėra sulaikyti. Įtarimai yra pareikšti dėl buhalterinės apskaitos tvarkymo, pinigų pasisavinimo ir dokumentų klastojimo.

REKLAMA
REKLAMA

J. Ivanauskienės teigimu, įmonių, kuriose buvo atliktos kratos, savininkai – grupė asmenų.

J. Ivanauskienė: kratos buvo rezultatyvios

„Prieš kelis mėnesius suvienijus VMI ir Kriminalinės policijos biuro pajėgas buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir po kelių mėnesių parengiamojo etapo vakar  sutelkus 100 pareigūnų kartu su VMI pareigūnais ir  Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnais buvo atlikta apie 60 kratų taksi verslu užsiimančiose įmonėse, direktorių, akcininkų namuose, automobiliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kratos buvo rezultatyvios, rasta reikšmingų duomenų“, – sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoja Jurgita Ivanauskienė.

Jos teigimu, tikimasi, kad ikiteisminio tyrimo metu pavyks įrodyti, jog vyko didelio masto pinigų plovimas, buvo vedama melaginga buhalterinė apskaita, klastojami dokumentai. Tyrimas  gali apimti laikotarpį iki 10 metų.

„Firmoms jokie apribojimai nebuvo taikomi. Įmonės nėra įtariamos“, – pabrėžė ji.

VMI: taksi įmonės geranoriškų įspėjimų neišgirdo

„Mes siekiame, kad visi mokesčių mokėtojai mokesčius mokėtų patys, ir būtent tokių siekių vedami mes praėjusias metais pradėjome projektą  „Keleivių vežimas ir taksi“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje aiškindamas pirmadienį sostinėje vykusios akcijos, kurios metu buvo atliekamos kratos Vilniaus m. taksi paslaugas teikiančiose įmonėse, jų vadovų ar akcininkų namuose, darbo vietose, transporto priemonėse,  priežastis sakė VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

REKLAMA

Taksi (nuotr. Elta) (nuotr. Balsas.lt)Taksi (nuotr. Elta) (nuotr. Balsas.lt)

„Atlikus taksi įmonių veiklos analizę paaiškėjo, kad 450 įmonių į biudžetą sumoka kiek daugiau negu 3 mln. Lt mokesčių, iš tos sumos didžiąją dalį sumoka tik 20 įmonių, tuo tarpu likusių daugiau kaip 400 įmonių sumokamos sumos yra simboliškos. Pelningą veiklą deklaruoja tik labai nedaug įmonių“, – sakė jis.

A. Klerausko teigimu, kad padėtis nėra gera, akivaizdžiai iliustruoja keli skaičiai: „Taksi vairuotojų deklaruojamas darbo užmokestis – 350 Lt per mėnesį, o vienas taksi automobilis per parą uždirba apie 20–50 Lt, kai visi žinome, kad tai yra vienos kelionės, pavyzdžiui, iš oro uosto iki miesto centro kaina“.

REKLAMA

Pasak A. Klerausko, pradedant projektą vyko susitikimai su taksi paslaugas teikiančių įmonių asociacijomis, jų metu buvo išsakyti nuogąstavimai dėl galimai neteisingai deklaruojamų duomenų, vėliau buvo atliekami tikrinimai, buvo kontroliuojami taksometrų parodymai.

„Bet paaiškėjo, kad į geranoriškus mūsų raginimus teisingai apskaičiuoti mokesčius, deklaruoti visas pajamas buvo neįsiklausyta. Buvo surinkta informacija, kuri liudija, jog dalies įmonių veikloje buvo rasta nusikaltimų, už kuriuos atsakomybę numato LR baudžiamasis kodeksas, požymių“, – sakė A. Klerauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, taksi įmonių veikla buvo kontroliuojama nuolat.

„Tai, kas įvyko (vakar – red. rast.) yra rezultatas to, kas vyko, kokie santykiai buvo mokesčių administracijos su mokesčių mokėtojais, ir kad visos kitos poveikio priemonės jau buvo išnaudotos“, - aiškino A. Klerauskas ir pabrėžė, kad tyrimo metu taip pat bus nustatytos  sumos nuslėptų pajamų bei bus apskaičiuoti nesumokėti į biudžetą mokesčiai.

Planuojamas taksistų streikas

Reaguodami į susidariusią padėtį taksistai nusprendė trečiadienį surengti protesto akciją.

Streikas prasidės 6 val. ryto,  aikštelėje prie „Siemens“ arenos. Planuojama, kad taksistų kolona pravažiuos visą miestą.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Taksi byla: sulaikyta 10 asmenų, įtarimai pareikšti 6-iems (foto)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų