REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ Lietuvai tiekiamų dujų kainų nesieja su Europos Sąjungos trečiojo paketo įgyvendinimu. „Gazprom“ toliau sutinka tartis su Lietuva, bet kol kas pigesnių dujų nežada.

REKLAMA
REKLAMA

Tai antradienį paaiškėjo po daugiau kaip dvi valandas trukusio Lietuvos Premjero Andriaus Kubiliaus susitikimo su Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ antrinės įmonės „Gazprom export“ generaliniu direktoriumi Aleksandru Medvedevu.

REKLAMA

„Mes susitarėme, kad „Gazprom“ paruoš Lietuvai klausimų sąrašą, kurį turime išspręsti taikant šį paketą. Manau, kai bus realizuotas tas trečiasis paketas, jis turi atsižvelgti į visą kompleksą įvairių klausimų Lietuvoje“, – sakė A. Medvedevas.

Jis taip pat sakė informavęs Premjerą, kad eksporto srityje tarp „Gazprom“ ir „Achemos“ koncerno buvo susitarta sumažinti kainas, ateityje bus didinamos apimtys.

REKLAMA
REKLAMA

„Vadinasi, didžiausia Lietuvos kompanija gaus dujų konkurencingomis kainomis. O tai reiškia, kad atsiras naujų darbo vietų“, – teigė „Gazprom“ atstovas.

A. Medvedevo teigimu, Lietuvai tiekiamų dujų kainos nėra diskriminacinės. Jos esą apskaičiuojamos pagal specialią formulę, į kurią įeina dujų tiekimo apimtys, sutarčių terminai. Kitos šalys, pavyzdžiui, kaimyninė Latvija ar Estija, už dujas moka šiek tiek mažiau negu Lietuva, nes pratęsė sutartį su „Gazprom“ ir užsitikrino didesnį dujų tiekimą.

„Tas kainų koregavimas Latvijoje ir Estijoje buvo suderintas, nes buvo sutarta dėl didesnių dujų apimčių ir ilgesniam laikui. Panašios derybos kompanijoje „Lietuvos dujos“ taip pat vyksta ir jos vyks pagal sutartį ir mūsų įsipareigojimus tarp „Gazprom“ ir „Lietuvos dujų“, – dėstė A. Medvedevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Niekas niekam jokių sąlygų nekelia. Mes paprasčiausiai parodome galimybes ir, aišku, kuo didesnės apimtys, tuo daugiau manevrų pardavėjui. Ir tos lėšos tranzitui ir dujų gavybai gali būti apskaičiuotos ir po to panaudotos taip pat ir vartotojų naudai. Noriu pabrėžti, kad kainos klausimu jokios diskriminacijos nėra ir negali būti. Kol kas jokių derybų paprasčiausiai nebuvo, o dabar yra apibrėžtos temos, apimtys, kontakto laikas ir viskas vyks pagal mūsų abipusius įsipareigojimus“, – sakė „Gazprom export“ vadovas.

REKLAMA

Pasiteiravus, ar galima manyti, kad dujų kainų politika bus peržiūrėta po to, kai „Gazprom“ Lietuvai pateiks klausimus ir tai priklausys nuo Lietuvos atsakymo, svečias teigė, kad derybos dėl investicinių projektų ir kainų tęsis, tačiau šių dalykų tarpusavyje sieti negalima.

Premjeras Andrius Kubilius po susitikimo sakė, kad Lietuvai tiekiama dujų kaina neteisinga, neatitinka privatizavimo sutarties principų, Lietuva nori matyti „Gazprom“ dalyvaujant ne tik dujų pardavimo, bet ir perdavimo veikloje. A. Kubilius išsakė Lietuvos poziciją, kad Lietuva supranta, jog „Gazprom“ rūpi tranzitas į Kaliningradą ir strateginiai dujų aprūpinimo klausimai. Lietuva neturi išimtinės teisės ir iki 2014 metų pabaigos turi įgyvendinti ES trečiojo energetikos paketo direktyvą.

REKLAMA

„Tikiu, kad rasime gerus, konstruktyvius sprendimus“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas.

Rusijos koncernui „Gazprom“ priklauso 37,1 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų.

„Gazprom“ Lietuvai tiekia apie 15 proc. brangesnes dujas nei Latvijai ir Estijai.

Lietuvos Vyriausybė Rusijos valstybinį dujų koncerną dėl galimo piktnaudžiavimo nustatant dujų kainą yra apskundusi Europos Komisijai.

Susitikimas su „Gazprom“ vadovu. (nuotr. Elta)Susitikimas su „Gazprom“ vadovu. (nuotr. Elta)

Susitikimas su „Gazprom“ vadovu. (nuotr. Elta)Susitikimas su „Gazprom“ vadovu. (nuotr. Elta)

„Gazprom export“ generalinis direktorius Aleksandras Medvedevas. (nuotr. Elta)„Gazprom export“ generalinis direktorius Aleksandras Medvedevas. (nuotr. Elta)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų