REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurie kilimai yra neskoningi, kiti – tiesiog nykūs. Tačiau paaiškėjo, kad egzistuoja juodai baltas kilimo raštas, nuo kurio iš tikrųjų darosi bloga.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjams Frederickui Bonato ir Andreai Bubkai iš Šv. Petro koledžo ( Saint Peter's College) su savo kolegomis neseniai teko stebėti „pykinančio kilimo fenomeną“.

REKLAMA

Po 5 minučių žiūrėjimo į juodai balto pynimo kilimą, žmonės pasijunta lyg susirgę jūros liga, rašoma žurnale „Perseption“.

„Buvome nustebinti, kaip greitai pasijuto poveikis – pykinimo simptomus eksperimento dalyviai pajuto vos po 5 minučių, – stebėjosi tyrimo vadovavęs Frederickas Bonato, psichologijos profesorius iš Niudžersio. – Kilimo paveiksliukas net nejudėjo, žmonės, jį stebėję, taip pat nejudėjo, tačiau jie vis vien pajuto su judėjimu susijusius simptomus, liaudiškai tariant „užsupimo“.

REKLAMA
REKLAMA

Šie mokslininkai iš tikrųjų ir specializuojasi pykinimo, susijusio su judėjimu, tyrimuose, tačiau atsitiktinumo dėka jie atkreipė dėmesį ir į raštuoto kilimo efektą. Mat jų kolegai nusipirkus juodai baltą languotą kilimą, šis ir jo žmona pajuto, kad pabuvus kambaryje, kuriame jis patiestas, šeima ir apsilankantys svečiai jaučiasi nekaip – lyg sirgtų jūros liga. Vien žiūrėjimas į kilimą jiems sukeldavo pykinimą, svaigulį ir galvos skausmą, rašo msn.com.

Porai teko atsikratyti kilimo.

Kadangi pažįstamos poros reakcija į kilimą priminė judėjimo sukeltą pykinimą, tyrėjai nusprendė atlikti mažą eksperimentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Surinko 22 sveikus studentus ir paprašė jų žiūrėti į kilimo nuotrauką. Po poros dienų tų pačių studentų buvo paprašyta tiek pat laiko žiūrėti į pilko fono plakatą.

Prieš ir po nuotraukų stebėjimo, studentai buvo paprašyti užpildyti judėjimo sukelto pykinimo anketą, įvertinančią jų savijautą. Jie pažymėjo jautęsi kur kas prasčiau po žiūrėjimo į kilimo nuotrauką, nei prieš. Taip pat, remiantis anketa, kur kas labiau pykino pažiūrėjus į kilimo nuotrauką, nei į pilką foną.

F. Bonato teigia, kad detaliai paaiškinti, kodėl kilimo raštas sukelia būtent tokį efektą, jis negali, tačiau tai susiję su didelio kontrasto atsikartojančiu kilimo raštu – juoda-balta, juoda-balta.

REKLAMA

Kiti tyrimai taip pat parodė, kad tam tikri juostuoti, languoti raštai gali sukelti judėjimo pojūčio iliuziją ir priversti pajusti jūros ligos požymius tvirtai stovint ant žemės. Tokie raštai taip pat gali sukelti nuovargį ar akių įtampą.

Taip pat tam tikras pasikartojantis raštas gali kelti regėjimo trikdžius arba net epilepsijos priepuolius.

Taigi, kaip siūlo tyrėjas F. Bonato, reikia atidžiai žiūrėti, ką perkame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų