REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktoje klasėje besimokanti 10-metė Kanzas Sičio (JAV) gyventoja Klara Lacen (Clara Lazen) atrado tetranitratoksikarboną – molekulę, kurią sudaro deguonis, azotas ir anglis. Ši medžiaga gali būti naudojama įvairiai – ir kaip sprogstamoji medžiaga, ir kaip energiją kaupianti medžiaga.

REKLAMA
REKLAMA

Klaros mokytojas Kenetas Būras (Kenneth Boehr) visiems klasės mokiniams išdalijo įprastinių molekulės sudėtį iliustruojančių erdvinių maketų detales – rutuliukus ir lazdeles. Klara anglies, azoto ir deguonies „atomų“ maketus sudėjo ypač sudėtingu būdu ir pasiteiravo mokytojo, ar jos sudėliotas maketas atspindi tikrą molekulę. K. Būras, jo paties nuostabai, tuo nebuvo įsitikinęs.

REKLAMA

Mokytojas nufotografavo maketą, o fotografiją nusiuntė bičiuliui chemijos profesoriui iš Humbolto valstybinio universiteto. Šis molekulę įvertino kaip visiškai naują, tačiau itin perspektyvią cheminę medžiagą. Jos formulė yra tokia pat, kaip ir vienos universiteto duomenų bazėje esančios medžiagos, tačiau atomų išsidėstymas molekulėje yra kitoks, tad molekulė pripažinta specifine.

Nors gamtoje tokios molekulės neegzistuoja, jas įmanoma susintetinti laboratorijoje. Atrastąją medžiagą chemijos profesorius Robertas Zulneris (Robert Zoellner) aprašė žurnalo „Computational and Theoretical Chemistry“ publikacijoje, bendraautore nurodydamas ir dešimtmetę K. Lacen.

Mokytojo K. Būro teigimu, penktokės atradimas mokykloje sukėlė didžiulį susidomėjimą mokslu ir chemija. Kad išaugo jos domėjimasis biologija ir medicina, neslepia ir pati atradimo autorė Klara.

Parengė Saulius Žukauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų