REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Mokesčių inspektoriai ir policijos pareigūnai iškrėtė dalį sostinėje veikiančių taksi bendrovių. Jos įtariamos mokesčių slėpimu.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl tyrimo sutriko taksi įmonių veikla. Sostinės kriminalinė policija ir Valstybinė mokesčių inspekcija taksi bendroves krėsti pradėjo pirmadienio rytą.

REKLAMA

(Papildyta 14:03)

Įtarimai – dėl milijonų litų

„Šiandien įtarimų reiškiama maždaug 1 mln. Lt sumai, bet  tikimės, kad ateityje įtarimai bus pareikšti dėl dešimčių milijonų. Įtariamųjų ratas didės, manome, kad ateityje  bus apie 50 “, – teigė  Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoja Jurgita Ivanauskienė.

,,Įtariamųjų bus apie 50, bet manoma, kad 6 asmenys yra susiję“, - sakė ji.

Šiuo metu yra sulaikyta 10 asmenų. Kas jie – J. Ivanauskienė nekonkretizavo, tačiau sakė, kad eiliniai taksi vairuotojai nėra sulaikyti. Įtarimai yra pareikšti dėl buhalterines apskaitos tvarkymo, pinigų pasisavinimo ir dokumentų klastojimo.

REKLAMA
REKLAMA

J. Ivanauskienės teigimu, įmonių, kuriose buvo atliktos kratos, savininkai – grupė asmenų.

J. Ivanauskienė: kratos buvo rezultatyvios

„Prieš kelis mėnesius suvienijus VMI ir Kriminalinės policijos biuro pajėgas buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir po kelių mėnesių parengiamojo etapo vakar  sutelkus 100 pareigūnų kartu su VMI pareigūnais ir  Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnais buvo atlikta apie 60 kratų taksi verslu užsiimančiose įmonėse, direktorių, akcininkų namuose, automobiliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kratos buvo rezultatyvios, rasta reikšmingų duomenų“, – sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoja Jurgita Ivanauskienė.

Jos teigimu, tikimasi, kad ikiteisminio tyrimo metu pavyks įrodyti, jog vyko didelio masto pinigų plovimas, buvo vedama melaginga buhalterinė apskaita, klastojami dokumentai. Tyrimas  gali apimti laikotarpį iki 10 metų.

„Firmoms jokie apribojimai nebuvo taikomi. Įmonės nėra įtariamos“, – pabrėžė ji.

VMI: taksi įmonės geranoriškų įspėjimų neišgirdo

„Mes siekiame, kad visi mokesčių mokėtojai mokesčius mokėtų patys, ir būtent tokių siekių vedami mes praėjusias metais pradėjome projektą  „Keleivių vežimas ir taksi“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje aiškindamas pirmadienį sostinėje vykusios akcijos, kurios metu buvo atliekamos kratos Vilniaus m. taksi paslaugas teikiančiose įmonėse, jų vadovų ar akcininkų namuose, darbo vietose, transporto priemonėse,  priežastis sakė VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

REKLAMA

„Atlikus taksi įmonių veiklos analizę paaiškėjo, kad 450 įmonių į biudžetą sumoka kiek daugiau negu 3 mln. Lt mokesčių, iš tos sumos didžiąją dalį sumoka tik 20 įmonių, tuo tarpu likusių daugiau kaip 400 įmonių sumokamos sumos yra simboliškos. Pelningą veiklą deklaruoja tik labai nedaug įmonių“, – sakė jis.

A. Klerausko teigimu, kad padėtis nėra gera, akivaizdžiai iliustruoja keli skaičiai: „Taksi vairuotojų deklaruojamas darbo užmokestis – 350 Lt per mėnesį, o vienas taksi automobilis per parą uždirba apie 20–50 Lt, kai visi žinome, kad tai yra vienos kelionės, pavyzdžiui, iš oro uosto iki miesto centro kaina“.

REKLAMA

Pasak A. Klerausko, pradedant projektą vyko susitikimai su taksi paslaugas teikiančių įmonių asociacijomis, jų metu buvo išsakyti nuogąstavimai dėl galimai neteisingai deklaruojamų duomenų, vėliau buvo atliekami tikrinimai, buvo kontroliuojami taksometrų parodymai.

„Bet paaiškėjo, kad į geranoriškus mūsų raginimus teisingai apskaičiuoti mokesčius, deklaruoti visas pajamas buvo neįsiklausyta. Buvo surinkta informacija, kuri liudija, jog dalies įmonių veikloje buvo rasta nusikaltimų, už kuriuos atsakomybę numato LR baudžiamasis kodeksas, požymių“, – sakė A. Klerauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, taksi įmonių veikla buvo kontroliuojama nuolat.

,,Tai, kas įvyko (vakar – red. rast.) yra rezultatas to, kas vyko, kokie santykiai buvo mokesčių administracijos su mokesčių mokėtojais, ir kad visos kitos poveikio priemonės jau buvo išnaudotos“, - aiškino A. Klerauskas ir pabrėžė, kad tyrimo metu taip pat bus nustatytos  sumos nuslėptų pajamų bei bus apskaičiuoti nesumokėti į biudžetą mokesčiai.

– – – – – –

Kartu su specialiųjų tarnybų pareigūnais šturmuotos patalpos sostinės Žaliųjų ežerų gatvėje, kur įsikūrusios bent 12 taksi įmonių. Čia oficialiai užregistruotas ir vienos didžiausių taksi bendrovių šalyje – „Merselitos“ – biuras, kurios akcininkai ir vadovai kontroliuoja dar keletą taksi įmonių. Tarp jų – „Martono taksi“, didžiausia taksi paslaugas teikianti grupė šalyje, vien sostinėje atsiriekusi maždaug pusę taksi rinkos. Po pietų kratos atliktos ir šioje bendrovėje.

REKLAMA

„Martono taksi“ operatorė patvirtino, kad patikrinimas buvo įvykdytas ir po jo sulaikytas „Martono taksi“ vadovas Ričardas Kriukovas.

Antradienio rytą su R. Kriukovu nepavyko susisiekti.

(Papildyta 11:37)

R. Bieliauskas: jau du mėnesius neišduodamos licencijos

„Aš taip pat tik iš spaudos žinau, kad tikrina kai kurias taksi įmones. O kitoms padaugėjo darbo“, – portalui Balsas.lt telefonu sakė Vilniaus taksi vežėjų asociacijos „Sosveta“ vadovas Romualdas Bieliauskas.

Paklaustas, kokių veiksmų ketina imtis asociacija, jis sakė:

„Veiksmai paprasti. Dirbti. Ką daugiau daryti? Ieškosime variantų, Galvosime, kaip aptarnauti žmones, įvykdyti užsakymus. Galbūt ieškosime kitokios išeities. Aš manau, kad keleiviai neliks be taksi, stengsimės jiems padėti“.

REKLAMA

Kita vertus, R.Bieliauskas neatmeta, kad bent kurį laiką sunkumų neišvengsime, todėl ragino keleivius padėti vieni kitiems.

„Manau, kad sunkumų bus. Sunkiau bus prisiskambinti, galbūt teks ilgiau palaukti. Būtų gerai, jeigu keleiviai pasistengtų kuo greičiau įsėsti į atvažiavusį automobilį. Tada mes galėtume greičiau jį aptarnauti, o kai pralaukiame 15 minučių... Dažniausiai mums tenka laukti labai ilgai, ir gaištamas visų laikas“.

Kalbėdamas su portalo Balsas.lt žurnalistais, R. Bieliauskas leido suprasti, kad kažkas brendo jau kurį laiką – esą taksi įmonės pastaruoju metu negalėjo įdarbinti naujų žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jau du mėnesius neišduodamos licencijos“. Čia ne tik savivaldybės kompetencija, čia ir Susisiekimo ministerijos, kadangi pasikeitė taksi leidimų išdavimo tvarka. Licencijavimas jau nebegalioja, o leidimai taksi veiklai neišduodami“, – sakė R. Bieliauskas.

VMI daugiau informacijos pateikti žada apie pietus.

Valstybinė mokesčių inspekcija tyrimo nekomentuoja

Valstybinė mokesčių inspekcija tyrimo nekomentuoja, tik patvirtina, kad vyksta ikiteisminis tyrimas dėl mokesčių slėpimo. Neatmetama, kad gali būti stabdoma tikrinamų taksi įmonių veikla.

REKLAMA

„Apibrėžti konkrečių sumų negalime, bet jos nemažos. Tai tikrai yra daugiau nei milijonas litų. Tai projekto keleivių vežimas ir taksi tęsinys, smulkesnio komentaro negaliu duoti, nes vykdomas ikiteisminis tyrimas. Tai ne mūsų kompetencija, mes atliekame patikrinimą, o kodėl sutriko taksi darbas tikrai nekomentuosime“, – sako Vilniaus apskrities VMI viršininkas Marius Žemgulis.

Dėl kratų sustabdytas šiose patalpose įsikūręs ir daugumos tikrinamų įmonių veiklą koordinuojančio skambučių centro darbas. Kada jis bus atnaujintas neaišku, todėl sostinėje išsikviesti taksi bus sudėtinga.

REKLAMA

Vilniuje veikia daugiau nei 60 taksi bendrovių, leidimus vežti keleivius turi per pusantro tūkst. automobilių.

Tebeveikiančios įmonės skundžiasi dideliais krūviais ir pripažįsta niekaip nespėjančios aptarnauti visų klientų.

Demaskuotas didžiausias taksi paslaugas teikusio šešėlinio verslo centras

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, savo veiksmus derindami su Generalinės prokuratūros prokurorais, kartu su Vilniaus apskrities VMI darbuotojais, pasitelkę Vilniaus aps. VPK pareigūnus, atliko daugiau kaip 60  kratų Vilniaus m. ir jo apylinkėse.

REKLAMA
REKLAMA

Kratos buvo atliekamos Vilniaus m. taksi paslaugas teikiančiose įmonėse, jų vadovų ar akcininkų namuose, darbo vietose, transporto priemonėse. Skaičiuojama, kad šios įmonės užėmė apie 70 proc. Vilniaus m. taksi rinkos. Kratose dalyvavo virš 100 minėtų įstaigų darbuotojų. Kratų metu rasta ir paimta daugiau kaip 30–ies įmonių buhalterinė apskaita, įvairūs dokumentai, kiti svarbūs duomenys. Įtariama, kad visoms įmonėms per statytinius vadovavo 6 asmenys.

Minėti asmenys įtariami taip organizavę įmonių veiklą, kad valstybei būtų mokami kuo mažesni mokesčiai, arba jie visai būtų nemokami prisidengiant nepelninga įmonių veikla. Tam veikė virš 30 įmonių, iš kurių 20 registruotos 2 adresais. Įmonių vadovai įtariami didelių sumų įmonių pinigų pasisavinimu, nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimu, apgaulingos apskaitos tvarkymu, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną pateikimu, dokumentų klastojimu. Viso šioje byloje pareikšta, ar greitu laiku bus pareikšti, ne mažiau kaip 50 įtarimų asmenims, organizavusiems nelegalų verslą ir talkinusiems plataus masto nusikalstamoje veikloje.

Preliminariais skaičiavimais, galimai neapskaitytų pinigų suma, kuri buvo naudojama šešėliniame versle ir legalizuota, gali siekti dešimtis milijonų litų. Šis „verslas“ buvo vykdomas ne vienerius metus. Įmonėms jokie draudimai dėl veiklos nėra pritaikyti, todėl jos turi galimybę pradėti sąžiningą ir atsakingą verslą.

REKLAMA

Vykdyta operacija bei atliekamas ikiteisminis tyrimas – Valstybinės mokesčių inspekcijos 2010 m. pradėto projekto „Keleivių vežimas ir taksi“ tęsinys. VMI projekto tikslas – užtikrinti gaunamų pajamų apskaitą ir mokesčių sumokėjimą keleivių vežimo paslaugas teikiančiose įmonėse. Valstybinė mokesčių inspekcija pažymi, kad minėtas paslaugas teikiančios įmonės 2011 m. sumokėjo tik 3,1 mln. Lt mokesčių, iš jų apie 70 proc. sumokėjo 20 įmonių, tuo tarpu likusi 30 proc. dalis tenka daugiau kaip 430 įmonių. Projekto metu nustatyta, kad vidutinis deklaruojamas darbo užmokestis taksi paslaugas teikiančiose įmonėse buvo tik 350 Lt, o, remiantis deklaruotais duomenimis, vienas licencinę kortelę turintis automobilis tariamai per dieną uždirbdavo tik 20 – 50 Lt pajamų. Projektas yra tęsiamas ir 2012 m. bei nukreiptas į pajamas deklaruoti ir mokesčius mokėti vengiančias įmones.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas Lietuvos kriminalinės policijos biure, jo kontrolę vykdo Generalinė prokuratūra. Už šių nusikaltimų padarymą Baudžiamasis kodeksas numato iki 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų