REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trims politinėms jėgoms paskelbus, kad kuriama socialistinių ir nacionalistinių jėgų sąjunga, politologai ėmėsi svarstyti – kodėl taip nutiko ir kas iš to išeis. Prognozuojant nelabai  didelius laimėjimus aiškinama, kad tokią įvykių eigą išprovokavo Europos Sąjungos politinio elito laikysena.

REKLAMA
REKLAMA

Politologės Mortos Vidūnaitės nuomone, belieka tik apgailestauti, kad Lietuvos socialdemokratų sąjunga jos pirmininku Arvydu Akstinavičiumi priešakyje, kuris metų metus protino, kad LSDP neatitinka tradicinių socialdemokratinių vertybių, neatsilaikė populistinėms ir dešiniojo radikalizmo pagundomis.

REKLAMA

„Toks kairiosios partijos, kuri daugybę metų deklaravo save kaip europietinę socialdemokratinę partiją, žingsnis ne tik stulbinantis, bet ir komiškas. Tiek Centro partija, tiek Tautininkų sąjunga turi dešiniojo radikalizmo bruožų, todėl ką su jomis veikia A. Akstinavičius, tai tik jo sąžinės reikalas.

Be to, akivaizdu, kad toje sąjungoje Socialdemokratų sąjunga ištirps, nes Tautininkai turi vietų parlamente, jų lyderiai yra įleidę šaknis į šalies politinį elitą. Vadinasi, jie ir diktuos savo sąlygas, nes Centro partija – miniatiūrinė ir neįtakinga. A. Akstinavičius jau verčiau būtų jungęsis su LSDP, bet turbūt nori išsaugoti bent jau savo asmeninę įtaką. Tai politiniai išskaičiavimai, politinis teatras. Na, ar šios trijulės sąjunga taps rinkimų juokdariu, parodys laikas“, – svarstė Seimo nario, Lietuvos socialdemokratų partijos atstovo Agirdo Syso padėjėja dirbanti M. Vidūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Vytautas Dumbliauskas – Lietuvos politologas, humanitarinių mokslų daktaras mano, kad nacionalizmo ir krikščioniškų pakraipų politikų aktyvėjimas yra būdingas ne vien Lietuvai, bet ir visai Europai. Kartu, politologo nuomone, šioms jėgoms vargu ar pavyks ką nors rimtesnio laimėti rinkimuose.

„Ir tautiniams ir krikščioniškiems, bažnytiniams dalykams pakankamai atstovauja Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai“, –teigė politologas, pridurdamas, kad panašių jėgų aktyvėjimą greičiausiai lėmė kairuoliškas ir liberalus Europos Sąjungos institucijų nusistatymas bei jų politika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau V. Dumbliausko klausykitės čia:

Papildyta 22.00

Šių trijų mažų partijų perspektyva, pasak poliotologo Vladimiro Laučiaus, susivienijus būti neįtakingoms drauge, o ne po vieną.

„Nemanau, kad trys politiniai dariniai, iš kurių nė vienas nesugebėjo net priartėti prie 5 proc. patekimo į Seimą barjero, gali pasiekti puikių rezultatų per mechaninį susijungimą. Gal ir būtų šansų pritraukti daugiau rinkėjų nacionalistiniais šūkiais, jei atsilaisvintų tinkama politinė niša. Tačiau etninio patriotizmo nišą laiko tvirtai apglėbusi Tėvynės sąjunga. Jei tik ji šioje srityje praras dalies rinkėjų pasitikėjimą, į tuos rinkėjus tuoj pat nusitaikys kita tautiškumu nusprendusi pasirūpinti partija - „Tvarka ir teisingumas“. Vargu ar Gintarui Songailai ir jo nepopuliariems politiniams bendražygiams pavyks atimti rinkėjus iš šių divejų politikos galiūnių. Šiuo atžvilgiu du beveik nematomi ir rinkėjų paramos beveik nesulaukiantys socialdemokratinės ir centristinės pakraipos dariniai tikrai nėra naudingi pagalbininkai G. Songailos tautininkams. Jei naujasis junginys gaus 3 proc. rinkėjų balsų, tai bus galima vadinti sėkme“, - portalui „Balsas.lt sakė V. Laučius.

Apie ketinimus steigti naują politinę jėgą pirmadienį spaudos konferencijoje Seime pranešė Tautininkų sąjungos lyderis, Seimo narys Gintaras Songaila, Socialdemokratų sąjungos pirmininkas Arvydas Akstinavičius ir Centro partijos pirmininkas Eugenijus Skrupskelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų